Lounais-Häme

Tapuliryhmää Tapulimakasiinin täydeltä

Kun Tapuliryhmä tarttuu asiaan, on tarjolla taidetta Tapulimakasiinin täydeltä. Asian voi jälleen todeta Jokioisten Tapulimakasiinin näyttelyssä. Eikä runsaus jää vain määrään, vaan tarkoittaa tarjonnan moni-ilmeisyyttä niin ilmaisutekniikkojen ja tyylisuuntausten kuin aihevalintojenkin osalta.

Samalla Tapuliryhmä tulee esitelleeksi joukkovoimaansa. Perinteiseen kesäkatselmukseen osallistuu 26 taiteilijaa, joista kahdeksan on joukossa ensikertalaisia. Tutustuttavana on 120 teosta, ja yhteensä 143 työtä. Mukana on siis myös useamman työn muodostamia kokonaisuuksia.

Tapulimakasiini todistaa jälleen oivallisuutensa moni-ilmeisen taidenäyttelyn pitotilana. Jyhkeiden hirsiseinien useaan erillisiin osiin jakama miljöö tarjoaa tilaisuuden osastojaolle, joka oikein hyödynnettynä suosii Tapuliryhmän kaltaisten, useamman ja toisistaan tyylillisesti poikkeavien tekijöiden yhteisnäyttelyiden järjestämistä.

 

Tällä kertaa Tapuliryhmän katselmus pitää sisällään jopa poikkeuksellista monikerroksisuutta. Erityisesti toteamus koskee osanottajien ikäjakaumaa. Vuosikymmenien kypsyttämien konkareiden joukkoon on liittynyt kuusi Paanan koulun oppilasta opettajansa Lassi Oinosen täydentämänä.

Taustalla vaikuttaa Tapuliryhmässä tehty havainto, että nuoret tarvitsevat vauhditusta näyttelyyn lähtemisen alkukynnyksen ylittämiseen.

-Vaikka motivaatiota olisi, tahtoo itsekritiikki muodostaa esteen omien töiden asettamiseen muiden nähtäville, summaa Tapuliryhmän konkariosaston edustajiin lukeutuva Pirjo Salo.

Paanan yhdeksännelle luokalle kesälomansa jälkeen siirtyvät Saara Koivisto ja Venla Salo myöntävät hänen määritelmänsä pitävän ainakin jossain määrin paikkansa.

-Kaipa tähän mukaan lähteminen vähän houkuttelua vaati. Aikuisten maailma aiheuttaa varmaan muutenkin vähän jännitystä, he tuumivat.

 

Venla Salo on valokuvannut näyttelyyn luonnon yksityiskohtia valon olemukselle painoa antaen. Motivaation kohdallaan olemisesta kielii seikka, että hän valmisti ja myi nekkuja eri tilaisuuksissa järjestelmäkameran hankintaa rahoittaakseen.

Saara Koivisto on muun muassa ripustanut esille Tapulimakasiinin rappukäytävätilaan arvoituksellisen ja hienosävyisen Torso-pastelli/akryyli-tekniikalla syntyneen työnsä. Hänen suoraviivaisempaa ilmaisuaan on nähtävillä seinän takana viereisessä huoneessa.

Paanan koulun kuvaamataidon opettaja Lassi Oinonen edustaa näyttelyssä abstraktia ilmaisutapaa moottoripyöräkulttuurista vaikutteita ammentaneilla akryylitöillään.

 

Vierailevana taiteilijana Tapuliryhmän näyttelyyn osallistuu paikkakunnalta lähtöisin oleva valokuvaaja Martti Jämsä. Valtakunnallisena nimenä tutuksi tullut tekijä omistautuu perinteiselle mustavalkomenetelmälle.

Hänen esillä oleva Helsinki Close Upp -sarja koostuu kooltaan vaatimattomista vedoksista. Kun niitä katselee leveissä paspiksissaan, nousee jälleen kerran mieleen ikivihreä, pieni on kaunista -ajatus. FL

Tapuliryhmän kesänäyttely on esillä Jokioisten Tapulimakasiinissa 13.8. asti.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic