Lounais-Häme

Tarinoita sodasta,sikareista ja Sillanpäästä

Tiesitkö, että Tammelassa sijaitsi maamme ensimmäinen sikarilaatikkotehdas?

Oletko kuullut tarinan siitä, miten Axel Wilhem Wahrenin pojanpoika suojeli kuuluisaa bolsevikki-kirjailijaa Maksim Gorkia tämän pakomatkalla Venäjältä Berliiniin?

Tunnetko jo maamme ensimmäisen naisministerin Miina Sillanpään, joka rehki 12-vuotiaasta lähtien Forssan puuvillatehtaan kehräämössä?

Tällaisista paikallisista historiallisista tapahtumista kertoo painotuore Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen vuosikirja 2016.

Kirjassa on julkaistu kaikkiaan viisi artikkelia, jotka kertovat jotain uutta tai ajankohtaista vanhoista asioista. Lisäksi kirjassa on kuva Sortohaan tiilitehtaan piirustuksista.

Miina Sillanpään tarina on päässyt kirjaan, koska ministerin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta.

Sillanpää on nostettu kirjan kanteen, ja hänellä on kunnia esiintyä kirjan ensimmäisen kertomuksen päähenkilönä.

Ministerin ansioissa ei olekaan vähättelemistä.

Vuosikirjasta selviää, että Sillanpää ei päässyt säännöllisesti kouluun, mutta oppi silti arvostamaan sivistystä ja halusi jatkuvasti lukea ja kehittää itseään.

Kun Sillanpää toimi piikana, hän kerrottiinkin tekevän töitään soppakauha toisessa kädessä ja kirja toisessa.

Työuransa Sillanpää aloitti kuitenkin Forssan puuvillatehtaalta.

Hän oli vain 12-vuotias aloittaessaan työt ja tienasi aluksi 40 penniä päivässä. Palkka vastaa ostovoimaltaan 1,8 euroa.

Työpäivät venyivät helposti 12-tuntisiksi ja päivään mahtui vain yksi ruokatauko. Onneksi keittolounaalta sai kahmia taskut täyteen leipää.

Tätä taustaa vasten ei ihmetytä ollenkaan, että Sillanpäästä kehittyi aikuisena vahva sosiaalidemokraatti, jonka poliittisena vastuualueena oli esimerkiksi köyhäinhoitotoimisto.

Yksi kirjan mielenkiintoisimmista kertomuksista sijoittuu Venäjän vallankumousvuosiin. Kuuluisa kirjailija ja bolsevikki Maksim Gorki lähti pakolaiseksi Suomeen vuonna 1906. Hänen tiedetään käyneen ainakin Helsingissä, mutta hän on majoittunut myös Tammelassa Kojon kartanossa.

Hänet ja hänen seurueensa otti vastaan Axel Wilhelm Wahrenin pojanpoika Erns Wahren.

Kirjassa kuvataan melko tarkasti Gorkin saapumista Matkun asemalle, joka sijaitsi noin kymmenen kilometrin päässä tilalta.

Tuolloin oli kylmä ja pimeä tammikuun ilta ja hakijoilla oli mukanaan aseet.

Operaatio oli erittäin salainen ja hakijoille ilmeisen jännittävä.

Vuoden 2016 vuosikirja on järjestyksessään 85. Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistyksen julkaisema vuosikirja.

Kirjan voi tilata yhdistyksen nettisivujen kautta. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti