Lounais-Häme

Tarjolla lukkosulaa ja lumpeenkukkia

Freelance teatteriohjaaja Mikko Rantanen odotti vuodesta 2007 lähtien, että pääsisipä työstämään Lukkosulaa ja lumpeenkukkia -näytelmän. Eli siitä lähtien, kun murrerunoilijana tunnettu Heli Laaksonen julkaisi kappaleen ensimmäisenä teatterikäsikirjoituksenaan.

Niinpä kun Keijo Koskimies esitti kysymyksen kiinnostaisiko sen ohjaaminen Forssan teatterille, Mikko Rantasen ei tarvinnut myönteiselle vastaukselleen miettimisaikaa. Ja hyvältä hän toteaa vaikuttavan vieläkin, kun esityksen harjoituskausi on edennyt loppurutistuksen porteille.

Myös Forssan teatteri on hänelle täysin uusi tuttavuus.

-Todella mainiot puitteet ja hieno yhteishenki. Kaikin puolin mielenkiintoinen kokemus, Turussa asuva ohjaaja summaa.

Lukkosulaa ja lumpeenkukkia kertoo alun perin Skytölän veljeksistä, jotka ryhtyvät pitämää kännykän kytkykauppana saamaansa sekatavarakauppaa. Forssan teatterissa veljesten sukunimi muuttuu muotoon Kyttälä. Vaihdos peilaa Heli Laaksosen alkujaan lounaismurteella kirjoittaman tekstin kääntymistä paikalliselle puheenparrellemme.

Mikko Rantanen huomauttaa, että vorssan kielen ohella näyttämöllä kuuluu käsikirjoittajan myöntämällä suostumuksella sijansa myös kirjakielelle.

-Sekä paikallismurre että kirjakieliset ratkaisut ovat perusteltuja dramaturgisen monipuolisuuden toteuttamiseksi, hän toteaa.

Veljesten äitivainaa pitää näytelmän tarinassa neuvoineen poikia silmällä tuonpuoleisessa, ottaen myös välillä osaa tapahtumien kulkuun. Äidillinen huolenpito osoittautuu perustelluksi, kun kaupan ainoat asiakkaat, polkupyörällä porhaltava Sepe Susi sekä iltapäivälehtijulkkis Marja Tel Montte tuovat näyttämölle väriä niin konfliktien kuin romantiikankin muodossa.

Simo Kyttälän roolin tulkitseva Milla Lepänkoski kuvailee tarttuneensa ensimmäiseen miesrooliinsa toisaalta pelonsekaisin, mutta samalla myös innostunein tuntein.

-Kai se on sitten niinkin, että välillä pitää tarttua ihan tietoisesti myös joihinkin uusiin ja ennen kokemattomiin haasteisiin.

Kalle Lahtinen tekee Kyttälän nuorempaa Petteri-veljestä tulkitessaan kahden Teatteri Tuntematon -vuotensa jälkeen paluun entuudestaan tutulle näyttämölle.

-Hienoltahan tämä taas täällä tuntuu. Vierailut muualla tekevät kuitenkin hyvää sikälikin, että aina niistä jää joitain uutta niin näyttelijälle kuin teatterillekin.

Äitivainaa-henkiolentona vaikuttava Leena Rannikko kuuluu uusiin kasvoihin Forssan teatterissa. Hänen toteaa teatterikokemustensa rajoittuvan kaiken kaikkiaankin 1950-luvun koulumuistoihin.

-Mielenkiintoiselta, mutta yllättävän jännittävältä tämä vaikuttaa, vaikka muualta kuin teatterista esiintymiskokemusta omaankin, Leena Rannikko toteaa.

Näytelmän taustamusiikista vastaavat Mika ja Turkka Mali.

-Heistä saamme osuvan paikallisvastineen Matille ja Tepolle, joihin Heli Laaksosen alkuperäiskäsikirjoitus sisältää viittauksia, ohjaaja Mikko Rantanen toteaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic