Lounais-Häme Forssa

Tarkkana tien päällä: Nietoksen takaa voi ilmestyä ihminen - Forssa saanut kiitosta katujen kunnosta

Liki päivittäinen lumentulo on viivästyttänyt lumien poisajoa. Forssan katujen hoito on saanut tänä talvena kuitenkin poikkeuksellisen paljon positiivista palautetta.
Kun pelkkä lumihangen korkeus on puoli metriä, autoilijoilta vaaditaan tavanomaista suurempaa tarkkaavaisuutta. Lumikasoja ajetaan mahdollisuuksien mukaan ajoteiden varsilta lumenkaatopaikalle ja väliaikaisvarastoihin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Edellistalvina on kipuiltu jäisten katujen kanssa, mutta tänä talvena kaikki on toisin. Lunta on tupruttanut lähes päivittäin, ja se näkyy varsinkin lumivalleissa, jotka kohoavat päivä päivältä korkeammalle.

– Lähes kaikki työaika on mennyt lumien auraukseen eikä aikaa jää riittävästi lumien siirtämiseen pois risteysalueilta ja katujen varsilta, Forssan kunnallistekniikan päällikkö Tero Tiensuu kertoo.

Torstain ja perjantain sateeton jakso otettiinkin ilolla vastaan.

– Teitä ei saa lumisateen jälkeen yhdessä päivässä priimakuntoon. Nyt olemme päässeet viimeistelemään ja myös lumikasoja on siirretty pois.

Ongelmia on, sitä Tiensuu ei kiistä. Päivinä, jolloin sataa lunta, liikenteenjakajiin pakkautuu tiukka lumikasa ohiajavasta aurasta.

Kävelijöiden ja pyöräilijöiden riesaksi voi lentää myös lisälunta lumivallien yli.

– Olemme valinneet sen taktiikan, että ajamme pääväylät läpi ja palaamme sen jälkeen siistimään. Toinen vaihtoehto olisi hoitaa katualueet yksi kerrallaan, mutta se veisi paljon aikaa, eli katuverkon puhdistaminen kestäisi nykyistä pitempään, Tiensuu selvittää.

Toinen ongelmakohta liittyy risteysalueisiin. Näkyvyys on heikentynyt korkeiden aurauskinosten vuoksi. Vastaava ongelma on suojateiden kohdilla: pieni kulkija jää pahimmassa tapauksessa täysin lumikasojen peittoon.

Tiensuu kertoo, että lunta ajetaan pois mahdollisuuksien mukaan. Lumenkaatopaikan ohella lumia siirretään puistoalueille.

– Forssan onnena ovat leveät katualueet. Kesällä ne saattavat näyttää turhan aukeilta, mutta lumitalvina tilalle on käyttöä.

Kuntalaisilta saatu palaute on ollut Tiensuun mukaan tänä talvena poikkeuksellista.

– Olemme saaneet todella paljon hyvää palautetta. Toki sitäkin palautetta tulee, että saavumme paikalle liian hitaasti tai että auraus on unohtunut kokonaan.

Unohdusten tarkistaminen on nykyään helppoa. Kun valitus saadaan, tsekkaus koneelta, ja nähdään, mitä ja milloin kyseisellä kadulla on tehty.

– Tekniikan ansiosta inhimillisten virheiden määrä pienentynyt, Tiensuu toteaa.

Kun lunta on satanut kuusi senttiä, tarkoittaa se Forssassa sitä, että koko aurauskalusto lähtee liikkeelle.

Hälytysraja vaihtelee kuntien välillä, ja joissakin kunnissa viikonloppuhälytyksen raja on kaksinkertainen arkipäiviin verrattuna. Forssassa kuusi senttiä hälyttää päivästä riippumatta.

Forssasta löytyy myös varahenkilöitä, joten täyttä työpäivää seuraava yhdeksän tunnin lepoaika ei tarkoita sitä, että kaikki koneet pysähtyisivät.

– Ringissä on kaikkiaan 18 henkilöä, Tiensuu toteaa.

Mutta kenelle teiden ja katujen puhdistaminen kuuluu? Kaupungin ja kuntien vastuulla on katuverkosto. Vastuu ja töiden organisointi siirtyvät ely-keskuksille, kun siirrytään kaduilta teille.

– Katuverkosto tarkoittaa ajoratoja ja kevyenliikenteenväyliä asemakaava-alueella, Tiensuu tarkentaa.

Kunnille ei kuitenkaan kuulu jalkakäytävien kunnossapito kiinteistöjen kohdalla. Se kuuluu kiinteistönomistajalle, kuten myös lumivallien poisto jalkakäytävän varrelta. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic