Lounais-Häme Forssa

Tarpeeksi tilaa kahviolle ja kansioille – Mielenterveysseura sai Forssassa uudet tilat ja kävijöitä

Forssan Seudun Mielenterveysseura muutti Sepänkujalle. Uudet avarat tilat houkuttelevat myös uusia kävijöitä.
Forssan Seudun Mielenterveysseura ja sen Mielikahvila viettivät virallisia avajaisia Sepänkujalla. Uudet, avarat tilat antavat hyvät puitteet yhdistyksen ryhmä- ja tukitoimintaan, iloitsee vapaaehtoistyön koordinaattori Ilari Kokko. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan Seudun Mielenterveysseura ja sen Mielikahvila viettivät virallisia avajaisia Sepänkujalla. Uudet, avarat tilat antavat hyvät puitteet yhdistyksen ryhmä- ja tukitoimintaan, iloitsee vapaaehtoistyön koordinaattori Ilari Kokko. Kuva: Tapio Tuomela

Hyvällä omatunnolla voi sanoa, että puurotilaisuus Sepänkujan uusissa tiloissa oli menestys. Puuroa meni useampi kattilallinen, ja yksi vaatenaulakko romahti takkien painosta. Tämä ei menoa haitannut eikä keskeyttänyt hyväntuulista jutustelua salissa.

Perinteinen puurotilaisuus oli tällä kertaa myös Forssan Seudun Mielenterveysseuran uusien tilojen virallinen avajaistilaisuus. Todellisuudessa yhdistys on toiminut Sepänkujalla pian parin kuukauden ajan.

Ritva Savimäki (vas.) ja Irma Nybom jakoivat joulupuuroa Mielenterveysseuran uusissa tiloissa Markku Tuomelle ja Erja Erämajalle.

Uusiin tiloihin toivotaan uusia kävijöitä

Vapaaehtoistyön koordinaattori Ilari Kokko tunnustaa, että yhdistyksen vanhat tilat Rautatienkadulla alkoivat käydä ahtaaksi. Varsinkin yhdistyksen Mielikahvilalle avara, toimiva ja esteetön tila on eduksi.

– Kahviossa on ollut viime aikoina parikymmentä kävijää kerralla ja toivomme, että uusikin yleisö löytäisi paikalle. Siksi uusien tilojen löytäminen tuli ajankohtaiseksi, Kokko kertoo.

Puheenjohtaja Pirjo Kuronen kertoo, että yhdistys tutustui ennen muuttopäätöstä useampaan tyhjään liiketilaan Forssan keskustan alueella. Toimintaan sopiva paikka löytyi Lounean omistuksessa olevista tiloista Sepänkujalta Koskisillan vierestä.

– Lounea järjesti remontin ja tiloista tehtiin meille sopivat. Tiloihin rakennettiin uusi keittiö kahvilatoimintaa varten ja vessa kunnostettiin toiveidemme mukaisesti, Kuronen kertoo.

Kokko luonnehtii wc-tilaa ”varsin esteettömäksi”.

– Sitä ei suoranaisesti luokitella esteettömäksi, mutta se on rakennettu siten, että liikuntarajoitteisten on helppo asioida siellä ja myös rollaattorin kanssa, Kokko selvittää.

Vähän syrjemmässä, mutta helposti saavutettavissa

Kokko arvioi, että vaikka nykyinen paikka on hieman sivummalla pääväylän vilinästä kuin edellinen, sen saavutettavuus on kuitenkin hyvä. Se sijaitsee aivan keskustassa ja pihaan pääsee helposti niin jalkaisin kuin autolla tai polkupyörällä.

Toiminnallisesti Mielenterveysseura aikoo jatkaa matalan kynnyksen ryhmä- ja tukitoimintaa muun muassa lyhytkurssien ja keskusteluryhmien muodossa. Pääosa ryhmistä kokoontuu Sepänkujalla Mielikahvilassa, joka on avoinna kahdesti viikossa. Ryhmiin osallistuminen on kaikille ilmaista eikä edellytä yhdistyksen jäsenyyttä.

– Uusien tilojen ansiosta ryhmätoimintaan on entistä paremmat mahdollisuudet, samoin yleisöluentojen järjestämiseen.

Kokko pitää hyvänä myös sitä, että nykyisissä tiloissa on selkeä toimistotila, joka takaa työrauhan. Tilassa on työpiste kolmelle henkilölle.

Kahvilan nurkassa on pieni puuhanurkka, jossa on teltta ja leluja lapsille. Tavoitteena on helpottaa myös lasten kanssa liikkuvien mahdollisuuksia osallistua toimintaan.

Vuorovaikutuksen perinteitä jatkamassa

Kokon mukaan yhtenä tavoitteena onkin, että uusien tilojen myötä toimintaa voidaan kasvattaa ja lisätä. Menneisyydessä Forssan Seudun Puhelin edisti Sepänkujalla ihmisten välistä vuorovaikutusta jakamalla puhelinkojeita niitä tarvitseville. Tilojen nykyinen käyttäjä, Mielenterveysseura, haluaa lisätä vuorovaikutusta suorien ihmiskontaktien ja vertaistuen muodossa.

– Muuton jälkeen täällä on näkynyt jonkin verran myös uusia kasvoja. Toivotaan, että suuntaus myös jatkuu, Kokko sanoo.

Lisäksi yhdistyksellä on monimuotoista tukitoimintaa ja oman toimintansa lisäksi se tekee runsaasti yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Yhdistyksen toimeksiantajia ovat muun muassa hyvinvointikuntayhtymä sekä seurakunta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

3.8.2020

Fingerpori

comic