Lounais-Häme

Tarpeen hyvä idea, tiimi ja rahoitus

Räätälöityjä kylmälaitteita valmistava Aste Finland on forssalainen menestyvä kasvuyritys. Toimitusjohtaja Jussi Salonen listaa kaiken lähtökohdaksi hyvän idean ohella osaavan henkilöstön, josta jokainen puhaltaa yhteen hiileen.

Hyvä idea ja porukka ei tosin kanna kauas, jos taskut ovat tyhjät. Oikea rahoituskumppani mahdollistaa ripeän kehityksen.

Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskuksen Tekesin Nuoret innovatiiviset yritykset -rahoitus on ollut Aste Finlandille mahtava apu.

– Se on antanut piristys- ja vauhtiruiskeita juuri silloin, kun yritys on tarvinnut kipeiten rahaa. Pitää pystyä liikkumaan ja esittäytymään markkinoilla sekä luomaan samalla uusia tuotteita, Salonen toteaa.

Tuotannon on tehtävä tuotteita yhtä joustavasti, kuin myynti myy. On investoitava, rakennettava tuotantolinjoja ja hankittava tuotantolaitteita.

– On erittäin terve tapa, että valtio lähtee mukaan tällaiseen teolliseen toimintaan ja on tällaisia kasvuhankkeita.

Aste Finland on kasvanut viime vuodet noin 50 prosentin vuosivauhtia. Se työllistää keskimäärin 30 henkilöä. Yhtiö yltää päättyvällä tilikaudella 5,5–5,6 miljoonan euron liikevaihtoon.

– Kun kaikki on mätsännyt hyvin, tarkoituksemme on pyrkiä muutamassa vuodessa 20 miljoonan euron kokoluokkaan, Salonen sanoo.

Yrityksen kasvu on hänen mukaansa luotavissa terveellä riskillä ja riskinarvioinnilla.

– Täytyy olla kova tahtotila. Jos puhutaan kasvuyrityksestä, voi sanoa, että jos ei ota riskejä, ei sitten mitään saakaan.

Aste Finlandissa kasvu tulee viennin kautta, sillä kotimarkkina on varsin pieni. Euroopan talousalueella on kyllin kasvun varaa.

Keskeinen rahoittaja Tekesin ohella on erityisrahoitusyhtiö Finnvera, joka täydentää rahoitusmarkkinoita tarjoamalla yrityksille lainoja, takauksia, pääomasijoituksia ja vientitakuita. Se ei kerro yrityskohteistaan pankkisalaisuuteen vedoten. Finnvera voi taata 80 prosenttia pankkilainasta, joten yrittäjän elämä on enemmän Finnveran kuin avustusten antajien varassa.

Finnvera lainasi kantahämäläisille yrityksille viime vuonna 4,3 miljoonaa ja takasi 11,6 miljoonaa euroa. Yhtiö laskee näin luoneensa 202 työpaikkaa. Tekesin avustukset Hämeeseen olivat viime vuonna 3,6 miljoonaa ja lainat liki 2 miljoonaa euroa. ELY-keskuksen yritysrahoitus Kanta-Hämeelle oli vajaat 0,9 miljoonaa ja ESR-hankerahoitus 1,9 miljoonaa euroa. Maaseutuvirasto Mavin rooli yritysrahoittajana on Hyrrä-verkkopalvelun myötä kasvussa.

Forssan Seudun Kehittämiskeskuksen yrityspalvelupäällikkö Pekka Ekholm toteaa, ettei yrittäjälle riitä tieto, mistä mihinkin on saatavissa rahaa, vaan yrittäjän täytyy ansaita rahoittajan luottamus.

– On puhuttava aina totta, jolloin luottamus kasvaa. Mitään huonoa ei saisi hyvänä esitellä, se kääntyy itseään vastaan. Rahoittajilla kannattaa tuoda vaan hyviä hankkeita, ettei tule pettymyksiä. Luottamuksenhan voi myös kadottaa.

Bisnesenkeli taustavoimana kasvattaa Ekholmista merkittävästi uusien yrittäjien uskottavuutta.

– Vaikka olisi kuinka hyvä idea, Tekes ja rahoittajat miettivät, onko tuolla porukalla harteita viedä tätä eteenpäin. Kun mukana on kaveri, jolla on näyttöä osaamisestaan, on rahoituksen saaminen paljon helpompaa. FL

 

Monen sortin yritystoimintaa
Jokioisilla vaikuttavat Luonnonvarakeskus ja Boreal Kasvinjalostus eroavat muista rahoituksen saajista. Luke on maa- ja metsätalousministeriön alainen valtakunnallinen tutkimuslaitos ja Boreal Kasinjalostus valtion 61-prosenttisesti omistama yritys.Jospak oy kuuluu samaan konserniin kuin jokioislainen Jomet, joka valmistaa pakkausautomaatiojärjestelmiä. Jospak on kehittämässä innovaatiosta, uudentyyppisestä pakkauksesta, liiketoimintaa.Kestotec oy suunnittelee, kehittää ja toteuttaa maanrakennus-, murskaus ja kaivostoimintatuotteita suomalaisille maanrakennus- ja infra-alan sekä kaivostoiminnan ammattilaisille. Se on raahelaisen Miiluxin tytäryritysForssalainen Playpal on kehittänyt uuden mobiilisovelluksen, joka yhdistää salibandyn puulaakipelaamisen kansalliseksi sarjaksi ja jossa seura antaa käyttämättä jäävät vuorot Playpalin käyttöön korvausta vastaan. Playpalin kehittäjä on Forssan Suuppareitten puheenjohtaja Jukka Rantanen.ATI-Teräs Jokioisilta tekee telakka-, ajoneuvo- ja rakennusteollisuuteen ja konepajoille alihankintatöitä ja valmistaa peltomopoja ja hiekoittimia.Uusioaines on lasinkierrätysyritys. Maatilan lihakauppa Makuliha, Jokioisten Leipä ja Eerikkilän urheiluopisto toimivat nimensä mukaisilla aloilla.JP-Verkkomediat on ilmaisjakelulehtialalle palanneen Jorma Perälän yritys.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti