Lounais-Häme Forssan seutu

Tartuttaako koronarokotettu vai ei? Forssan seudun hykyn tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen vastaa

Forssan Lehden yleisönosastossa on pohdittu sitä voiko koronarokotuksen saanut vielä tartuttaa tautia. Myös rokotteiden sivuvaikutukset ja teho askarruttavat.
Koronarokotteiden synnyttämän immuniteetin kestoa tai tehosterokotteen ajoitusta ei vielä tiedetä. Tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen kertoo, että asiaa tutkitaan paljon, ja tietoa karttuu. Kuvituskuva. Kuva: Pekka Rautiainen
Koronarokotteiden synnyttämän immuniteetin kestoa tai tehosterokotteen ajoitusta ei vielä tiedetä. Tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen kertoo, että asiaa tutkitaan paljon, ja tietoa karttuu. Kuvituskuva. Kuva: Pekka Rautiainen

Koronavirusrokote suojaa rokotteen saanutta koronavirustaudilta ja erityisesti sen vakavilta muodoilta. Forssan Lehden lukijoita askarruttavat rokotteiden teho, sivuvaikutukset sekä ennen kaikkea se, voiko rokotettu vielä tartuttaa koronavirusta.

Tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen toteaa, että suurin osa altistumisista olisi vältettävissä, jos jokainen olisi valmis puhaltamaan yhteen hiileen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen.

Voiko koronaa vastaan rokotettu tartuttaa koronaa, tartuntatautilääkäri Teppo Tähtinen Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä?

– Lääketiede on todennäköisyyksien tiedettä ja äärettömän harvoin minkään tapahtuman todennäköisyys on 100 prosenttia tai 0 prosenttia.

– Tartuttavuuden osalta näyttää viime tulosten perusteella siltä, että rokotteet myös vähentäisivät tartuttavuutta hyvin. Varmemman tiedon antaminen jää tulevien tutkimusten varaan eli vielä ei tiedetä varmasti, kuinka hyvin koronarokotteet estävät viruksen tarttumista ihmisestä toiseen.

Millainen on rokotteiden teho?

– Toistaiseksi rokotteiden teho tutkimuksissa vakavaa koronavirustautia vastaan näyttää erinomaiselta. Se on huomattavasti parempi kuin esimerkiksi vuosittain käytettävien influenssarokotteiden teho on ollut.

Onko rokotteilla eroja tehossa?

– Pfizer-Biontech ja Moderna pääsevät tehossa lähemmäksi 100 prosenttia kuin AstraZenecan rokote. Silläkin on kuitenkin erinomainen teho vakavaa koronavirustautia vastaan.

Vaikuttaako taudinkuva rokotteiden tehoon?

– Oireettomien tautien tapauksessa rokotteiden teho ei ole yhtä hyvä. Rokotetun on siis mahdollista sairastaa koronavirussairaus tietämättään tai lieväoireisena. Voidaan kuitenkin olettaa, että vähäoireinen tartuttaa vähemmän kuin voimakkaasti oireileva viruksen kantaja.

– On syytä muistaa, että kaksi rokoteannosta saaneita on vasta terveydenhuoltohenkilöstössä ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä. Muut henkilöt ovat saaneet korkeintaan yhden annoksen, suurin osa ei sitäkään.

Rokotetunkin tulee siis käyttää maskia ja noudattaa koronahygieniaa?

– Kyllä. Vaikka itse olisikin saanut rokotteen, kaveri ei välttämättä ole.

Kuinka pitkään rokotteen antama suoja kestää?

– Koronarokotteiden synnyttämän immuniteetin kestoa tai tehosterokotteen ajoitusta ei vielä tiedetä. Asiaa tutkitaan paljon, ja tietoa karttuu.

Millaisia sivuvaikutuksia eri rokotteilla on ollut?

– Astra Zenecan rokotteesta vaikuttaa käytännössä tulevan flunssan kaltaisia yleisoireita eli kuumetta, lihassärkyjä ja nivelkipuja enemmän kuin Pfizer-Biontechin rokotteesta.

Kuinka suurelle osalle rokotetuista sivuvaikutuksia on tullut?

– Käytännössä puhutaan noin 25–50 prosentista, mutta tarkkoja lukuja ei näistä ole tiedossa. Yleisiä rokotukseen liitettäviä sivuvaikutuksia ei arkityössä tilastoida.

Onko tiedossasi vakavampia sivuvaikutuksia?

– Joillekin yksilöille tulee toki vakavampia haittavaikutuksia, mutta vielä ei tiedetä mikä niille altistaa. Fimealle tekemissäni ilmoituksissa korostuvat etenkin pitkittyneet tai aiemmasta selvästi voimistuneet nivelkivut. Toistaiseksi on todettu yksi allerginen reaktio, joka on ilmoitettu minulle asti. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic