Lounais-Häme

Tarvitaan idea, toteuttaja ja rahaa – yhtiön voimalaitos odottaa vielä uutta elämäänsä Forssassa

Komea voimalaitos odottaa edelleen henkiin heräämistä Forssassa. Kiinteistöä oli noin vuosi sitten ostamassa Renor oy:ltä rakennusliike Lapis Rakennus, joka ajautui kuitenkin taloudellisiin vaikeuksiin. Yhtiön tarkoituksena oli jalostaa raaka teollisuuskiinteistö asunnoiksi.

-Asia ei edennyt tuon yrityksen kanssa. Kohteesta tulee silloin tällöin tiedusteluja. Ne eivät toistaiseksi ole olleet konkreettisia eikä neuvotteluja ole käynnistetty, toteaa Renorin toimitusjohtaja Timo Valtonen.

Valtosen mukaan kiinteistön käyttöön saaminen edellyttää tuntuvia investointeja. Asuinkäyttöön muuttaminen vaatisi myös kaavamuutoksen eikä yhtiö ole sellaista alueelle hakenut. Omistajalla ei ole aikeita ryhtyä itse sitä muokkaamaan.

Seudun kulttuuriväki uskoo vahvasti voimalaitoksen tulevaisuuteen kulttuuritilana ja matkailukohteena, joka nostaisi koko seutukuntaa. Voimalaan mahtuisivat sekä kaivattu konserttisali että asianmukainen näyttelytila. Kulttuurin toimijat ovat vaalineet ajatusta siitä asti, kun Renorin vuokrasopimus voimalasta Vapon kanssa umpeutui.

Valtonen ei torju sen paremmin asuntorakentamista kuin kulttuuritilaakaan, mutta kumpikin vaatii hänen mukaansa idean ja toteuttajat. Myös raha on olennaista.

-Kohteen investoinnit ovat sellaisia, että niihin ryhtyminen vaatisi pitkäksi ajaksi sitoutuneen vuokralaisen. Kulttuurialan toimijoiden talous on usein sidottu valtionapuihin ja kuntien tukeen. Investointeihin ryhtyminen vaatisi esimerkiksi pitkäaikaisen sitoumuksen eli esimerkiksi kaupungin takauksen vuokranmaksuun, Valtonen muistuttaa.

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi toteaa, että kaupungilla ei ole tällä hetkellä suunnitelmia kiinteistön suhteen.

-Toivon alueen kehittyvän yritysvetoisesti, hän kommentoi.

Kiinteistöön aiottiin vielä vuosi sitten rakentaa 20 asuntoa ja lisäksi vajaan 20 asunnon yhteisöllisen asumisen yksikkö. Projektia oli tuolloin Lapis Rakennuksen kanssa paikallisesti käynnistämässä Privanetin Forssan johtaja Kari Kasurinen.

-Hanke ei sitten edennyt, se oli kuin nälkävuosi. En halua kommentoida syitä tilanteeseen, toteaa Kasurinen.

Lapis Rakennuksen taloudellisista ongelmista uutisoi viime vuoden lopulla Kauppalehti. Yhtiöllä on tilillään suuret velkomustuomiot Privanetilta ja Senaatti-kiinteistöltä.

Hankkeessa oli mukana myös forssalainen Rakennusliike Timo Pekka oy, joka olisi ollut projektin käytännön rakentaja.

-Joitain alustavia selvittelyjä kohteeseen ehdittiin tehdä, mutta tilanne muuttui matkan varrella. Työluku kohteen kunnostamiselle asumiseen oli tuolloin 6-8 miljoonaa euroa, toimitusjohtaja Timo Pekka lisää.

Pekan arvion mukaan voimalaitoskiinteistön jalostaminen asuinkäyttöön olisi haasteellinen tehtävä etenkin arkkitehtisuunnittelulle.

-Toimivien asuntojen suunnitteleminen rakennukseen ei olisi helppo tehtävä. Sen suuren runkosyvyyden vuoksi esimerkiksi ikkunan saaminen joka huoneeseen on vaikeaa. FL

Voimalaitos
Suunniteltu ja rakennettu vuosina 1922–24 Forssa-yhtiölle. Edustaa tyylisuunnaltaan klassismia.Sijaitsee Loimijoen rannassa Kutomoalueen ja Prisma-keskuksen välissä.2 300Pinta-ala on noin 2 300 neliömetriä ja tilavuus on 18 000 neliömetriä.Laitos herätti aikanaan melkoista huomiota ja sitä pidettiin maan uusien voimakeskuksien esikuvana.Sen suunnitteli arkkitehti Karl Lindahl, joka suunnitteli useita asuinkerrostaloja ja huviloita Helsinkiin sekä myös useita tehdasrakennuksia Varkauteen, Karhulaan ja Kotkaan. Myös Helsingin työväentalo on hänen käsialaansa.Laitos oli vuokrattu Vapo oy:lle maaliskuun 2011 loppuun asti.Kiinteistön omistaa Renor oy.Kuhankosken Kilta järjesti vuosinäyttelynsä turbiinisalissa toukokuussa 2013.Rakennus on Museoviraston suojelukohde.

Uusimmat

Fingerpori

comic