Lounais-Häme

Tasa-arvo ei toteudu leikkipuistoissa – Haasteena motivoida tasapuolisesti kaikkia

Maailman suurin leikkivälinetoimittaja, Suomessakin toimiva KOMPAN peräänkuuluttaa tasa-arvoa leikkipuistoihin. Yritys huomioi myös vammaiset lapset leikkipuistojen suunnittelussa.
Useimmiten leikkipuistojen laitteet on suunniteltu vain normaalisti kehittyneitä lapsia ajatellen. Kuva: Helinä Huuhtanen
Useimmiten leikkipuistojen laitteet on suunniteltu vain normaalisti kehittyneitä lapsia ajatellen. Kuva: Helinä Huuhtanen

KOMPAN on toimittanut Suomeen jo useita esteettömiä leikkipuistoja. Viimeksi sellainen valmistui Helsinkiin.

– Kaikilla ei ole yhdenvertaista pääsyä ulkoleikkipuistoihin. Vammaisten lasten aliarviointi on merkittävä este heidän huomioimiselleen, KOMPANin markkinointiasiantuntija Tuulia Luzik toteaa.

Luzik pohtii, ettei esteettömyys välttämättä aina ole kriteeri, kun leikkivälineitä valitaan.

– Jotkut kunnat kiinnittävät asiaan enemmän huomiota kuin toiset. Monesti saatetaan ajatella, että esteettömän leikkipuiston hankkiminen on monimutkaisempaa kuin se oikeasti on.

Luzik korostaa sitä, että esteetön leikkipuisto ei ole tarkoitettu ainoastaan vammaisille, vaan kaikille lapsille.

– Olennaista on sekin, että vammaiset ja normaalisti kehittyvät lapset pääsevät leikkimään yhdessä, sillä se lisää suvaitsevaisuutta ja empatiakykyä. Tutkimukset osoittavat, että vammaiset lapset, jotka leikkivät tyypillisesti kehittyvien lasten kanssa, kasvattavat ymmärrystään omista kyvyistään ja vahvuuksistaan sekä kehittävät positiivisen minäkuvan.

Esteetön ei saa olla tylsä

KOMPANin asiantuntijakeskus KOMPAN Play Instituten tanskalaisen vammaisten koulun Nørrebjergskolenin lasten vanhempien kanssa yhteistyössä tekemässä tutkimuksessa selvisi, että 57 prosenttia pyörätuolia käyttävistä lapsista käy vain harvoin tai ei koskaan julkisessa leikkipuistossa.

– Pyörätuolia käyttävien lasten mahdollisuus lähimpään leikkipuistoonsa pääsemiseen ja sen käyttämiseen on tutkimuksen mukaan alle puolet muiden lasten mahdollisuudesta. Vastaavaa tutkimusta emme ole Suomessa tehneet, mutta voisi kuvitella, että tilanne olisi aika samankaltainen, Tuulia Luzik toteaa.

Leikkipuistojen kiinnostavimman tarjonnan muodostavat fyysisesti jännittävät puuhat ja sosiaalinen vuorovaikutus.

– Todellinen haaste on kaikkien käyttäjien motivoiminen ja huomioiminen tarjoamalla merkityksellisiä ja käyttökelpoisia ratkaisuja: pitkälle erikoistuneet leikkiratkaisut voivat huomioimisen sijaan stigmatisoida. Esteettömät tilat ovat joskus täydellisen tylsiä: niihin pääsee kyllä, mutta ne eivät tarjoa jännitystä.

Tutkimusten mukaan leikkipuistojen kiinnostavimman tarjonnan muodostavat fyysisesti jännittävät puuhat ja sosiaalinen vuorovaikutus.

– Tämä pätee kaikkiin lapsiin kyvyistä riippumatta.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic