Lounais-Häme

Tasaiseksi isoista koneista huolimatta

Suuri kone jyllää Portaan avohakkuualueella. Kone on sama kuin maanmuokkauksessa yleensäkin, mutta jälki tavanomaista siistimpää. Menetelmänä oli kääntömätästys: kauha kuopaisee maata ja kippaa irrotetun maapalan ylösalaisin samaan paikkaan.

-Maasto jää kääntömätästyksen jälkeen helppokulkuisemmaksi ja tasaisemmaksi, yrittäjä Olli-Pekka Veikkolin vahvistaa.

Yleisin avohakkuun jälkeinen maanmuokkausmenetelmä on laikkumätästys, jossa maa tiputetaan keoksi kauhan kuopaiseman kuopan viereen.

 

Kääntömätästys on yleisessä käytössä Ruotsissa, ja menetelmän suosio kasvaa myös Suomessa. Kääntömätästys tulee kymmenisen prosenttia laikkumätästystä kalliimmaksi, mutta suurempi rajoitin menetelmän kasvulle löytyy kivisistä ja märistä maapohjista.

Lounais-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kannisto arvelee, että kääntömätästys soveltuu Forssan seudulla reilusti alle puoleen metsänuudistuskohteista.

-Täällä rajoitteena ovat erityisen kiviset maat, minkä vuoksi maan näppärä ympärikääntäminen ei onnistu, Kannisto kertoo.

Kosteilla mailla kääntömätästys ei toimi, koska taimi tukehtuu juurien jäädessä veden alle.

Mikäli olosuhteet ovat sopivat, taimet lähtevät hyvin kasvuun kääntömätästetyillä alueilla. Taimi saa ravinteikkaat kasvuolosuhteet kunttamaasta, joka on kääntyneenä kivennäismaan alla.

Kannisto nostaa pluspuoliksi myös sen, että lehtipuuvesakkoa syntyy kääntömätästyksen ansiosta vähemmän.

-Se vähentää jonkin verran taimikonhoitokustannuksia. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic