Lounais-Häme

Täsmätekijöitä haetaan nyt metallialalle

Metalliala kärvistelee osaavien ammattilaisten puutteessa. Yhteistyössä alueen yritysten kanssa tehty työ alan maineen kiillottamiseksi alkaa tuottaa tulosta, sillä metallipuolen ammattiopinnot kiinnostavat taas nuoria. Helpotusta työvoimapulaan tarvitaan kuitenkin myös pikaisemmilla toimilla.

Faktia on käynnistämässä kolmen metallialan yrityksen kanssa rekrykoulutusta, jossa haetaan yrityksiin yhteensä 14 uutta työntekijää. Koulutuksen on tarkoitus käynnistyä 23. huhtikuuta. Lisää hakijoita kaivataan.

-Pidensimme koulutuksen hakuaikaa 15. huhtikuuta saakka. Toivon todella, että saamme lisää hakijoita. Meillä on hyviä kokemuksia Karkkilassa järjestetyistä metallialan rekrykoulutuksista ja olen iloinen, että Forssan seudun yrityksetkin halusivat lähteä mukaan, yrityspalvelupäällikkö Mika Palanen Faktiasta sanoo.

Haku koulutukseen tapahtuu te-palvelujen ’haussa oleva työvoimakoulutus’ -osion kautta.

 

Mekaniikan ja elektroniikan sopimusvalmistaja Stera Technologies on kärsinyt työvoimapulasta reilun vuoden verran. Uusia ihmisiä on Tammelan tehtaalle saatu rekrytoitua, mutta tarve on edelleen suuri.

-Pula osaajista ei ole este kasvulle, mutta hidaste se on ehdottomasti. Melko paljon energiaa käytetään sen miettimiseen, miten tuotanto saadaan pyörimään parhain päin. Steralla on se etu, että olemme iso yritys ja pystymme jakamaan töitä tehtaiden välillä, tuotantopäällikkö Tero Marjamäki toteaa.

Marjamäki toivoo Steran löytävän rekrykoulutuksen kautta neljä uutta robottihitsausoperaattoria ja neljä uutta särmääjää.

Somerolainen Laukamo puolestaan etsii rekrykoulutuksesta neljää uutta särmääjää ja karkkilalainen Hitsaus- ja rakennustyö Aho kahta robottihitsausoperaattoria.

 

Rekrykoulutus pitää sisällään Forssassa järjestettävän, yhteensä 35 päivän mittaisen teoriakoulutuksen. Teoriaosuuden jälkeen toteutetaan samanmittainen työssäoppimisjakso yrityksissä.

-Teemme koulutuksen suunnittelussa ja järjestämisessä erittäin tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa. Myös työssäoppiminen on suunniteltua ja valvottua – kouluttajamme tapaa opiskelijat ja työnantajan edustajat kerran tai kahdesti viikossa, Faktian Palanen kertoo.

Teoriaopinnoissakaan ei käydä läpi mitään, mikä ei suoraan liittyisi työllistävän yrityksen töihin. Palanen kuvailee rekrykoulutuksen olevan räätälöityä pintaa syvemmältä.

Jo etukäteen on selvitetty tarkkaan todellinen työvoimantarve ja yritysten toiveet ja tarpeet. Liikaa ihmisiä ei haluta kouluttaa, vaan kaikille halutaan antaa todellinen mahdollisuus työpaikkaan.

-Aikaisemmin rekrykoulutuksiin otettiin paljon ihmisiä, joista vain osa työllistyi. Se on väärin kaikkia kohtaan ja siitä on otettu opiksi. Meillä on todella korkea työllistymisprosentti, Palanen korostaa.

Rekrykoulutuksen jälkeen koulutuksen läpäissyt voi työllistyä yritykseen joko suoraan tai jatkaa oppisopimuskoulutuksessa.

-Särmäys on aika tyypillinen sisääntuloammatti alalle, mutta siitä voi yrityksen sisällä kehittyä ja edetä omien kykyjensä ja halujensa mukaan. Etenemismahdollisuuksia on, Palanen sanoo.

 

Rekrykoulutukseen hakijalta ei vaadita aikaisempaa koulutusta tai työkokemusta alalta. Asenne ja halu tehdä töitä ovat ratkaisevassa asemassa.

Koulutuksen järjestäjä ja yritysten edustajat korostavat, että ala sopii miehisestä maineestaan huolimatta erinomaisesti myös naisille. Yritysten palveluksessa on jo nyt runsaasti naisia.

-Jos ei kolmannes, niin ainakin neljännes koko tehtaan työntekijöistä on naisia, Steran Tero Marjamäki sanoo.

Marjamäki suhtautuu rekrykoulutukseen toiveikkaasti. Hän pitää sitä yrityksen kannalta melko riskittömänä ja tehokkaana tapana saada uutta, osaavaa työvoimaa.

-Koulutuksen läpi käyneet ovat jo valmiiksi perehtyneet meidän toimintatapoihimme ja osaavat käyttää meidän koneitamme ja laitteitamme. Se on valtava etu verrattuna siihen, että uusi työntekijä perehdytetään alusta asti. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

Näkoislehti