Lounais-Häme Tammela

Tässäkö ratkaisu rakettiriitaan: "Jos ilotulitteiden myyntiaikaa lyhennetään, myös ongelmat vähenevät" – Ilotulitemyynti jää tänä vuonna tavoitteista

Jouko Siikonen ja Tarja Salko-Simola myivät ilotulitteita Tammelan S-Marketissa. Myyjät talkoilevat, minkä ansiosta myyntitulosta jää mukavasti rahaa seuratoiminnan tukemiseen. Tammelasta varat ohjautuvat Forssan Palloseuran edustusjoukkueelle.

Tammelan S-Markettiin – kuten niin moneen muuhunkin kauppaan – on ilmestynyt vuoden viimeisiksi päiviksi ilotulitteiden myyntikoju. Ja kuten niin monessa muussakin kojussa, myös nämä ilotulitteet myydään talkoovoimin, jotta varoja kertyisi seuratoimintaan.

Tällä kertaa talkoovuorossa ovat Jouko Siikonen ja Tarja Salko-Simola. Molemmilla on kokemusta ilotulitemyynnistä vuosien ajalta. Ja myös ajatuksia siitä, kuinka rakettiriitaa voitaisiin lieventää.

– Mitä jos lyhennettäisiin ilotulitteiden myynti yhteen päivään eli uudenvuoden aattoon? Siikonen esittää ja Salko-Simola jatkaa:

– Se helpottaisi myös meidän talkoolaisten työtaakkaa.

Kaksikko uskoo, että myyntiajan lyhentäminen vähentäisi ilotulitteiden käyttöön liittyviä ongelmia.

– Nyt ensimmäiset ilotulitteet räjäytetään tapaninpäivänä, heti kun myynti alkaa.

Yksi päivä mahdoton, kolme päivää mahdollista

Suomen Rakettitukku oy:n toimitusjohtaja Antti Aitto-oja ei tyrmää myyntiajan lyhentämistä. Yksi päivä ei kuitenkaan riitä, silloin törmäisivät logistiikka ja laki keskenään.

– Laki rajoittaa muun muassa sitä, kuinka paljon ilotulitteita saa olla yhdessä paikassa myynnissä. Myynnin keskittäminen yhteen päivään olisi tämän vuoksi mahdotonta, Aitto-oja perustelee mutta ei tyrmää myyntipäivien vähentämistä.

– Myyntiajan lyhentäminen kolmeen päivään voisi olla mahdollista. Siitä voitaisiin selvitä logistisesti eikä myyntikään suuremmin kärsisi.

Uudenvuoden aaton osuus ilotulitteiden kokonaismyynnistä voi Aitto-ojan mukaan kohota jopa 40 prosenttiin.

Tänä vuonna hiljaista

Tammelan myyntipisteellä on ollut tänä vuonna hiljaista.

– Myynti on selkeästi heikompaa kuin aikaisemmin. Tavarantoimittajan mukaan tilanne on samankaltainen kautta Suomen, Siikonen kertoo.

Suomen Rakettitukun Antti Aitto-Oja vahvistaa, että myynti on jäljessä tavoitteista.

– Ei kuitenkaan koko maassa. Itä-Suomessa ja Keski-Suomessa myynti on sujunut entiseen malliin. Rannikolla, Uudenmaan ja Oulun ympäristössä on ollut hiljaisempaa. Jos vedetään yhteen koko valtakunta, hieman alavireisesti on mennyt.

Uudenvuoden aatto voisi nostaa myynnin vielä ennakkoarviointeihin mutta ennusmerkit ovat heikot.

– Myräkkä tulee meidän kannaltamme huonoimpana mahdollisimpana päivänä, Aitto-oja harmittelee.

Suomeen on saapumassa uudenvuoden aaton illaksi lumimyräkkä, jonka ennakoidaan sammuttavan ilotulitusintoa.

– Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, ettei tuuli ole liian kovaa eikä ilotulituksia tarvitse perua, Aitto-oja totesi aamuyhdeksältä.

Tarkista tästä ilotulituksen tuulirajoitteet

Asiakkaat purkavat mieltään

Ilotulitteita ostetaan vain kerran vuodessa, joten asiakkaat ovat tavallista puheliaampia. Myyjiltä kysellään neuvoja, ohjeita ja suosituksia mutta jutellaan myös yleisemmin ilotulitteista.

– Vähintään joka viides on ottanut puheeksi kansalaisaloitteen, Siikonen sanoo.

Rajat räiskeelle -kansalaisaloite saavutti 50 000 allekirjoittaneen rajan lauantaina 29.12. joten aloite etenee aikanaan eduskuntaan. Eduskunta ottaa kansalaisaloitteen mukaisesti kantaa siihen, rajoitetaanko ilotulitteiden käyttöä Suomessa.

Myyjät joutuvat joka vuosi kuuntelemaan myös läksytystä ilotulitteiden käytön haitoista.

– Siitä, kuinka ne roskaavat ja eläimet pelkäävät.

Täksi vuodeksi jokin on muuttunut: negatiivista palautetta ei ole tullut ainuttakaan.

– Ehkä kansalaisaloite on heijastunut tähänkin. Ihmiset ovat voineet vaikuttaa allekirjoituksella, eikä pahaa oloa tarvitse purkaa meihin, kaksikko miettii. FL

Enemmän kansalaisaloitteesta: Ilotulitekaupan loppu toisi seurojen talouteen ison loven

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic