Lounais-Häme Tammela

Tätä Iida ja Roosa eivät tienneet: "Työantaja stalkkaa somen" - Tammelan yseille jaettiin työelämän taitoja

Rotaryt herättelivät Tammelan yhdeksäsluokkalaisten työelämätapoja. Parhaille lohkeaa kesätyöpaikka.
Aterian jälkeen lautasliina taitellaan siististi lautasen viereen. Lautasliinan oikea käyttö ja muut pöytätavat tuli Silja Sandbergille (vas), Leevi Aaltoselle, Sanni Mattilalle ja Roosa Aaltoselle tutuksi, kun Anneli Kaseva selitti päivällisen kulun vaihe vaiheelta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Aterian jälkeen lautasliina taitellaan siististi lautasen viereen. Lautasliinan oikea käyttö ja muut pöytätavat tuli Silja Sandbergille (vas), Leevi Aaltoselle, Sanni Mattilalle ja Roosa Aaltoselle tutuksi, kun Anneli Kaseva selitti päivällisen kulun vaihe vaiheelta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Työelämätietoiskut avasivat silmät. Tammelan yläkoulussa opiskelevat Iida Enberg ja Roosa Aaltonen eivät tienneet mitä työnantaja selvittelee ennen kuin se tarjoaa työpaikkaa.

– Oli ihan uutta, että työnantaja stalkkaa eli katsoo millaisia somepäivityksiä on työnhakija tehnyt. Onneksi omat ovat olleet maltillisia, he toteavat.

Mainossataman yrittäjä Johanna Talikainen paljasti yhdeksäsluokkalaisille myös sen, että uutta työntekijää tai harjoittelijaa pestatessa somepersoona on puntarissa.

– Työntekijä edustaa työnantajaansa myös somessa. Ei siellä voi erotella, että nyt päivitän yksityishenkilönä ja nyt työntekijänä. Sama persoona siinä on kyseessä, Talikainen huomautti.

Tammelan yhdeksäsluokkalaiset saivat täyslaidallisen tietoa työelämästä Forssan Rotaryklubilta. Tietoiskuista on apua niin kesätöitä hakiessa kuin elämässä yleensäkin.

– Ajatus lähti siitä, että yksikään työnantaja ei halua palkata huonosti käyttäytyvää työntekijää. Me voimme mentoreina antaa nuorille hyviä vinkkejä työhaastattelua ja tulevia työpaikkoja varten, kertoi klubin presidentti Tanja Paassilta.

Paassilta preppasi nuoria työhaastatteluun valmistautumiseen ja siinä loistamiseen, Kai Wahlman taas muistutti hyvien tapojen, rehellisyyden ja täsmällisyyden merkityksestä: ”parempi 10 minuuttia liian aikaisin kuin 10 minuuttia myöhässä”.

– Yrittäjät ovat sanoneet, että eivät välttämättä edes ota haastatteluun lippis tai huppu päässä odotustilassa istuvaa nuorta. Silmiin katsominen, toisen ihmisen huomioiminen ja kunnioittaminen avaavat myös ovia, FAI:ssa opettava Wahlman tietää.

Perinteiset hyvät tavat ovat olleet nuorten tiedossa jo aiemminkin, mutta niiden merkitys ei ole ehkä auennut.

Fain ravitsemisalan ammatillinen ohjaaja Anneli Kaseva opasti nuoret läpi juhlavan aterioinnin. Hallussa on nyt esimerkiksi aterinten järjestys ja lautasliinan oikea käyttö. Kaseva muistutti, että liinan paikka on aterian jälkeen lautasen vieressä eikä…

– …lautasliinaan niistetä ikinä, hän heristi.

Pöytätapaoppi oli Aaltosen ja Enbergin mukaan tarpeellista ja avaavaa.

– Emme ole ennen miettineet miksi pöydässä istutaan tietyssä järjestyksessä ja kuinka herrasmiehet auttavat naisia tuolin kanssa, Aaltonen ja Enberg kertovat.

Forssan Rotaryt kokeilevat tapakampanjaa Tammelassa. Jos kokemukset ovat hyviä, jatkoa voi Paassillan mukaan seurata muissakin seudun kunnissa.

Klubin, yläkoulun ja Fain yhteinen projekti käynnistyi luokkien omien hyvän käyttäytymisen pelisääntöjen sopimisella. Lukukauden ajan käydään myös kilpaa hyvästä käytöksestä tai tapojen korjausliikkeestä. Voittajat valitaan äänestäen.

Kunkin luokan eniten ääniä saanut lunastaa ensi kesäksi Forssan Rotaryklubin järjestämän kesätyöpaikan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic