Lounais-Häme

Taudit pysyvät kurissa rokotteilla

 

Suomen Farmasialiitto on huolissaan herkästi tarttuvien tautien rokotuskattavuudesta ja rokottamiseen liittyvistä vääristä uskomuksista.

Liitto muistuttaa, että jo kertaalleen voitetut vakavat sairaudet saattavat palata, jos rokotuksia ei oteta.

-Taudit on saatu kuriin tehokkaasti pienessä ajassa, Forssan neuvolassa työskentelevä Sari Simola sanoo.

-Mutta ne eivät pysy kurissa, jos rokotuksia ei anneta, terveydenhoitaja Anna Kuusinen jatkaa.

Simola toteaa, että hänen ikäpolvensa terveydenhoitajat eivät ole törmänneet lastentauteihin, joita vielä 50 vuotta sitten sairastettiin.

Suomessa on muutamia alueita, joilla rokotuskattavuus on jo huonolla mallilla.

Esimerkiksi Salon ja Riihimäen välissä sijaitsevassa Nummelassa tuhkarokon, sikotaudin ja vihurirokon rokotuskattavuus on 84 prosenttia. Myös Somerolla ja Hämeenlinnassa rokotuskattavuus on alle suositusten.

Kattavuusprosentin pitäisi olla yli 95, jotta epidemioilta vältyttäisiin.

-Forssassa tilanne on suht hyvä, vaikka kaikilla neuvolan viidellä terveydenhoitajalla on asiakkaana rokotuksista kieltäytyvä vanhempi, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän terveyden edistämisen päällikkö Laila Mäki-Kerttula kertoo.

-Mutu-tuntumalla sanoisin, että täällä prosentti on 95, Simola arvelee.

Osa vanhemmista kieltää kaikki rokotukset, osa vain joitain ja jotkut siirtävät rokotuksia muutamalla vuodella.

Jos rokotukset ottaisi yhdellä rypeämällä, siihen menisi kuukausia.

-Jos nuori ei ole saanut rokotuksia ja hän haluaa lähteä ulkomaille, edessä voi olla ongelmia, Mäki-Kerttula sanoo.

Yhtäkkiä reissuun lähtevä ei mitenkään ehdi saada kattavaa suojaa, jos kaikki rokotukset puuttuvat.

-Ei rokottamattomuus olisi ongelma, jos Suomi olisi lintukoto. Mutta me matkustamme paljon ja tänne tulee paljon matkailijoita eri maista.

Mäki-Kerttula harmittelee median roolia rokotuskielteisyyden lisääntymisessä. Hänen mielestään vain ikävät tapahtumat ylittävät uutiskynnyksen.

-Kerrotaan esimerkiksi vain, että sikainfluenssarokote aiheuttaa narkolepsiaa, mutta jatkotutkimuksista ei uutisoida.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan on todennäköistä, että sikainfluenssarokote myötävaikutti lapsilla havaittuun narkolepsian lisääntymiseen, mutta työryhmän mukaan näyttää todennäköiseltä, että rokote on lisännyt narkolepsiaa yhteisvaikutuksessa jonkin muun tekijän kanssa.

Tutkimusten mukaan narkolepsiaa havaittiin henkilöillä, joilla on narkolepsian riskiperimä.

Simolan ja Kuusisen mukaan aina silloin tällöin neuvolaan tulee vanhempi, joka on epävarma rokotusten tarpeellisuudesta.

-Moni ei osaa perustella rokotusvastaisuuttaan, Kuusinen sanoo.

Simolan mukaan jotkut vanhemmat ovat löytäneet netin keskustelupalstalta riittäviä perusteita omaan kantaansa.

-Medialukutaitoa tarvitaan. Ihmisten pitäisi oppia näkemään, mikä netissä on totta ja mikä ei.

Terveydenhoitajat pyrkivät keskustelemaan rokotusten tärkeydestä epäröivien vanhempien kanssa. Joskus keskustelu auttaa, mutta toisinaan ei.

-On tärkeää, että rokottamattoman lapsen tietoihin laitetaan merkintä, ettei lapsi ole saanut rokotuksia, jotta häntä myöhemmin hoitava lääkäri tietää, mistä voi olla kyse, Simola sanoo. FL

 

Tuhkarokko tarttuu erittäin helposti
Vuonna 2014 syntyneiden lasten rokotteiden kattavuus on koko Suomessa varsin hyvä.Kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudelita suojaava viitosrokotussarja aloitetaan lähes 99 prosentille lapsista.Pneumokokkirokotukset aloitetaan 95 prosentille ja rotavirusrokotukset 93 prosentille lapsista.Noin 95 prosenttia vuonna 2014 syntyneistä lapsista on saanut tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen.MPR-rokotteen kattavuuden pitäisi kuitenkin olla yli 95 prosenttia, sillä tuhkarokko tarttuu erittäin helposti.Nyt kattavuus jää alle 95 prosentin 61 terveyskeskuksen alueella, joten paikalliset epidemiat ovat mahdollisia.1990-luvun jälkeen MPR-tauteja on esiintynyt maassamme vain yksittäisinä tapauksina.Muualla Euroopassa on ollut laajoja tuhkarokkoepidemioita alueilla, joilla rokotuskattavuus on huono.Kaikkiin MPR-tauteihin liittyy vakavien jälkitautien tai jopa menehtymisen riski.Tuhkarokko voi aiheuttaa kouristuksia ja jälkitauteina keuhkokuumeen tai aivotulehduksen.Sikotautivirus aiheuttaa aivokalvo- ja aivotulehdusta sekä kivestulehduksen jälkitilana lapsettomuutta.Jos raskaana oleva sairastuu vihurirokkoon, sikiö voi kuolla tai vauva voi syntyä vammaisena.Lähde: THL 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti