Lounais-Häme

Taustalla työvoimapula: Saatavuusharkinta vapautetaan Hämeessä maanrakennusalalla ja rakennusalalla

Saatavuusharkinnan vapautuksen toivotaan helpottavan työvoimapulaa rakennusalalla. Kuvituskuva. Kuva: Seppo Pessinen

Työvoiman rekrytointivaikeudet ovat johtaneet siihen, että Hämeen Ely-keskus vapauttaa uusia ammattialoja saatavuusharkinnasta.

Päivitetyn työlupalinjauksen myötä saatavuusharkinnasta vapautetaan maanrakennusala ja rakennusala.

Saatavuusharkinta tarkoittaa työvoimapoliittista harkintaa, jossa ennen työntekijän oleskeluluvan myöntämistä selvitetään, onko Suomessa jo saatavilla tehtävään sopivaa työvoimaa.

Vapauttaessaan tietyt ammatit tai alat saatavuusharkinnasta Ely-keskus katsoo, että vapautetuilla aloilla tai ammateissa työvoiman saatavuus on vaikeutunut.

Jo aiemmin Hämeessä on vapautettu saatavuusharkinnasta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, maatalous-, metsä- ja puutarha-alan työntekijät, sekä metallialalta koneistajat ja hitsaajat.

Hämeen Yrittäjät on tyytyväinen, että saatavuusharkintaa vapautetaan. Nykyinen linjaus ei kuitenkaan riitä.

– Tavoitteemme on, että saatavuusharkinta poistettaisiin kaikilta aloilta, Hämeen Yrittäjät totesi tiedotteessa mutta huomauttaa lupamenettelyn muodostuvan edelleen pullonkaulaksi.

– Lupamenettely pitää saada huomattavasti nopeammaksi, jotta yritykset voisivat palkata uutta väkeä ulkomailta

Rekrytoinnin ongelmat Hämeessä liittyvät pitkälti siihen, etteivät työvoimatarjonta ja tarjolla olevat työpaikat kohtaa. Syynä on yleensä se, ettei työttömänä olevien osaaminen vastaa työmarkkinoiden vaatimuksia.

Rekrytointi ulkomailta tukee yhtenä osana työvoiman saatavuutta, mutta ei ole kovin merkittävää Hämeessä. Esimerkiksi vuonna 2017 Hämeeseen haettiin 218 lupaa, ja myönnettiin noin 150 työlupaa.

Eniten lupia myönnettiin maatalous- metsä- ja puutarhatöihin, sekä maatalouden avustaviin töihin.

Työlupia hakevat EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevat työntekijät. EU-kansalaiset sekä Norjan, Islannin, Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaiset eivät tarvitse työntekijän oleskelulupaa.

Juttua päivitetty Hämeen Yrittäjien kommenteilla klo 14.18.

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic