Lounais-Häme

Tavallisin omakotitalon rakennuslaina on vajaat 300  000 euroa, 30 prosenttia työmaista käy ennakoitua kalliimmaksi

Pääkaupunkiseudulla uuden talon rakennuskulut nousevat helposti yli puolen miljoonan.
Kun rakennetaan osittain tai kokonaan itse, yllättäviä menoja voi tulla oikeastaan missä tahansa rakennusvaiheessa. Pankit tulevat yleensä vastaan. Kuvituskuva. Kuva: Juhani Salo
Kun rakennetaan osittain tai kokonaan itse, yllättäviä menoja voi tulla oikeastaan missä tahansa rakennusvaiheessa. Pankit tulevat yleensä vastaan. Kuvituskuva. Kuva: Juhani Salo

Suomessa tällä hetkellä myönnettävät rakentamiseen kohdistuvat lainat vaihtelevat yleisimmin noin 100 000 ja 400 000 euron välillä.

– Tyypillisin rakennuslaina on noin 250  000–300  000 euroa, kertoo Danske Bankin kuluttajalainoista vastaava johtaja Sari Takala.

Säästöpankkiryhmään kuuluvan Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund puolestaan kertoo, että pääkaupunkiseudulla keskimääräinen rakennuslaina on hieman suurempi kuin muualla Suomessa, noin 300  000–350  000 euroa.

Grönlundin mukaan rakennuslainan koosta on kuitenkin mahdotonta vetää suoraa johtopäätöstä taloprojektin kokonaishinnasta – rakennuslainoissa kun on yleensä mukana suuri omarahoitusosuus.

Suurin osa lainoista avaimet käteen -taloille

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla niin sanotun avaimet käteen -talon rakennuttamisen kokonaisbudjetti on keskimäärin peräti 450  000–600  000 euroa.

Grönlundin mukaan selvästi suurin osa rakentamiseen myönnetyistä lainoista on avaimet käteen -talopaketteja varten. Talonsa kokonaan tai osittain itse rakentavista valtaosa on rakentamisen ammattilaisia.

– Valtaosa rakennuslainaa hakevista pariskunnista on asunut jo tovin omistusasunnossa. Moni myy vanhan asuntonsa alta pois ja saa omarahoitusosuuden sitä kautta. Vaihtoehtoisesti on säästetty pitkään tai käytetään lisävakuutena esimerkiksi kesämökkiä tai vanhempien vakuutta, Grönlund toteaa.

Myös tonttien hinnat vaikuttavat merkittävästi siihen, minkä kokoinen rakennuslaina tarvitaan – monissa kunnissa tontin voi saada muutamalla kymmenellä tuhannella eurolla, kun taas esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tonttien hinnat lähtevät keskimäärin 100  000 eurosta ylöspäin.

Omakotitalon rakentamiseen haetaan lainaa yleensä yhdessä kumppanin kanssa. Alle kymmenessä prosentissa tapauksista rakennuslainaa haetaan yksin. Suurin osa hakijoista on 35–45-vuotiaita, kertoo Danske Bankin Takala.

Budjetin ylityksiä usein maarakennustöistä

Danske Bankin kokemuksen perusteella alkuperäinen rakennuslainabudjetti, jonka perusteella sopivan kokoinen laina on myönnetty, ylittyy noin 30 prosentissa tapauksissa. Ylitys on yleensä muutamia kymmeniä tuhansia euroja.

Kun rakennetaan osittain tai kokonaan itse, yllättäviä menoja voi tulla oikeastaan missä tahansa rakennusvaiheessa. Avaimet käteen -paketeissa yllätyksiä tulee Takalan mukaan useimmiten maarakennustöihin liittyen – pitääkin esimerkiksi paaluttaa, tai paalutus koskee suurempaa aluetta kuin oli alun perin ajateltu.

Paalutus on pohjarakennusmenetelmä, jota käytetään, kun rakennusalueen maaperä ei ole riittävän kantava rakentamista varten. Näin on usein etenkin peltotonteilla.

Aktian Uudenmaan aluejohtaja Oscar Taimitarha kertoo, että Aktian yleisen kokemuksen perusteella budjetti ylittyy lähes aina. Maarakennustöiden arvioiminen on hankalaa, mutta myös materiaalivalinnoissa poiketaan usein niin sanotusta peruslaadusta, jonka mukaan avaimet käteen -talon hinta on laskettu.

– Lisäksi voi tulla muun muassa pihaan tai autotalliin liittyviä kustannuksia, joita ei ole välttämättä osattu ennakoida, Taimitarha toteaa.

Nooa Säästöpankin kokemuksen perusteella budjetti heittää noin puolessa rakennushankkeista. Ylitykset vaihtelevat pankin mukaan usein noin 10  000 eurosta noin 80  000 euroon. Asiaan vaikuttaa paljon talon koko.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic