Lounais-Häme

Täydellinen kesäpäivä

Someron Pitkäjärven uimarannalla seisoo innostuneita lapsia nelimetriset onkivavat käsissään.

Lapsijoukko siirtyy laiturille. Kuluu muutama minuutti, ja somerolainen Matias Lehtimäki, 10, hihkuu jo saaneensa kalan. Jopa retkeä järjestävän Paimionjoki-yhdistyksen toiminnanjohtaja Anna Hurra yllättyy kalaonnesta. Ensimmäinen saalis tuodaan rantaan, jossa onkimisessa neuvova Veli-Matti Jaakkola irrottaa kalan ja laittaa vesiämpäriin.

Tämä on kolmas yhdistyksen tänä vuonna järjestämä retkipäivä, Anna Hurra kertoo.

-Olemme järjestäneet tapahtumia eri konsepteilla. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten pidimme yön yli -leirin Paimiossa. Pyrimme järjestämään tapahtumia mahdollisimman laajalti joen eri paikoissa. Tänä vuonna järjestimme vain päiväleirejä.

Aikaisemmat jokipäivät järjestettiin Tarvasjoen luontopolulla ja Kosken Myllyrannassa.

-Myllyrannassa teimme vesistötutkimusta ja hieman kalastusta. Teimme myös kaarnaveneitä. Kävimme kahviaitassa ja katsomassa koulunäyttelyä sekä kiersimme luontopolun.

Lapset pääsevät tekemään vesistötutkimusta myös tänään.

-Haavilla pyydystetään vesieliöitä purkkeihin ja tutkitaan luupeilla. Se on hyvin mielenkiintoista, Hurra kertoo.

Rantavesistä löytyy vaikka millaisia otuksia. Aiemmin löytyi esimerkiksi vesiskorpioneja, sudenkorennon toukkia ja vesimittareita.

Anna Hurra on varautunut viettämään loppupäivän melojana, sillä hän on tuonut mukanaan kanootin, jonka kyytiin lapset pääsevät halutessaan. Varusteista löytyykin monenkokoisia pelastusliivejä kyytiläisille.

-Kanoottia ei olekaan tänä kesänä vielä ehditty käyttää, hän viittaa sen puhtauteen.

Tämän kesän leirejä ohjaa agronomi Sanna Vesa. Hän päätyi vesistöprojektien pariin oltuaan projektikoordinaattorina Aurajokisäätiön Veera-hankkeessa, joka innosti ihmisiä vesiensuojeluun.

-Tämä on ollut ensimmäinen kertani lasten ohjaajana, mutta kaikki on sujunut yllättävän leppoisasti, Vesa hymyilee.

Someron liikuntatoimen ja paikallisyhdistyksen kanssa on sovittu, että lapset saavat maalata rannan pukukopin valitsemillaan väreillä. Vesiliukoiset maalit saatiin lahjoituksena paikallisesta Rautanet-myymälästä.

-Tämä on lasten yhteinen taideprojekti. Nämä päivät ovat kokonaisuudessaan hyvin rentoja, eikä meillä ole minuuttiaikatauluja. Pääasia on, että nautitaan yhdessäolosta ja luonnosta, toiminnanjohtaja toteaa.

Somerolainen Iida Salo maalaa kopin seinään suurta keltaista aurinkoa. Iloisuuden kruunaa vielä auringolle piirretty hymy. Niko Hamilton maalaa maisemaan suurta sinistä pilveä, joka paljastuu mereksi. Niko ja isosisko Annika kertovat, että ovat Suomessa viettämässä kesää, mutta asuvat Yhdysvalloissa – arvatenkin lähellä merta.

Meren viereen seinään maalataan hiekkaranta, puita ja kasveja, rantapallo ja iloisenvärinen joukko käsien kuvia. Aurinkoa ympäröi merensininen taivas, jossa lentää lintuja. Kyllä nyt kelpaa tulla uimapukua vaihtamaan.

Ihailun keskeyttää lämmin tuoksu. Maamiesseuran lainaamaa kaasugrilliä sytytellään jo. Nyt grillataan! FL

Uusimmat

Fingerpori

comic