Lounais-Häme

Täysikuu, uusikuu, yläkuu, alakuu – Kuu vaikuttaa luontoon!

Ei ole sama, milloin käy kampaajalla tai kitkee kasvimaan.
Vielä sata vuotta sitten Suomessa oli yleistä, että työn aloittaminen ajoitettiin kuun vaiheiden mukaan. Kuva: Tapio Tuomela
Vielä sata vuotta sitten Suomessa oli yleistä, että työn aloittaminen ajoitettiin kuun vaiheiden mukaan. Kuva: Tapio Tuomela

– Katso kuuta ennen kuin alat suunnitella kevään ja kesän puutarhatöitä! Kuu vaikuttaa kasvien kasvuun, sadonkorjuuseen ja sadon säilyvyyteen. Jos vaikka istutat perunat kasvavan kuun eli yläkuun aikaan, ne kasvavat komean varren, mutta perunasato jää kovin pieneksi.

Kuun vaiheet ovat ohjanneet jo vuosia Ritva Nevalaisen elämää. Hän suunnittelee kasvimaansa hoidon, mutta myös kaikki muut arkiset työnsä kuun vaiheiden mukaan. Hän nauraa, ettei ole kuuhullu, kuten eivät muutkaan täysikuun aiheuttamasta unettomuudesta kärsivät.

– Olemme kuuherkkiä! Vanha kansa on ikimuistoisista ajoista tuntenut kuun vaikutukset. Täysikuu, vähenevä kuu ja kasvava kuu oli ennen merkitty kalenteriin samoin kuin kuun korkeus radallaan. Nyt samoja vaiheita voi seurata Wanhan ajan kuukalenterista.

Vanha kansa sanoi, että ”yläkuu kasvattaa ja alakuu hävittää”.

Tuoreutta ja kasvua vaativat työt tehtiin kasvavalla kuulla eli yläkuulla. Hävittäminen ja kitkeminen ajoitettiin vähenevälle kuulle eli alakuulle.

Kuun vaiheet eivät seuraa kalenterikuukautta. Aikaa uudestakuusta uuteenkuuhun kuluu 29,5 vuorokautta. Kuu kasvaa oikeasta reunasta päivä päivältä isommaksi noin kaksi viikkoa, kunnes se näkyy kokonaan eli on täysikuu.

Täysikuun jälkeen kuun oikea reuna alkaa hämärtyä, ja yö yöltä parin viikon ajan kuun näkyvä osa vähenee.

Toinen kuun rytmi on korkeusvaihtelu, joka kestää 27,3 vuorokautta.

Ritva Nevalainen myöntää, että kuun vaiheiden ja vaikutusten seuraaminen vaatii hieman opettelua ja kärsivällisyyttä, mutta hän vakuuttaa niistä syntyvän vähitellen rutiinia.

– Tärkeimmät jutut jäävät selkärankaan, ja aika paljon on myös itsestään selvää.

Tärkeimpänä ohjenuorana viherpeukalolle Ritva Nevalainen pitää yksinkertaista nyrkkisääntöä. Kaikki kasvit, jotka antavat satoa maan päältä, pitää kylvää ja istuttaa kasvavan kuun aikana.

Kaikki maanalaista satoa tuottavat kasvit taas kylvetään ja istutetaan vähenevän kuun aikana viikon kuluessa täysikuusta.

– Yksi poikkeus on. Salaattia ei kannata kylvää neitsytpäivänä kasvavan eli yläkuun aikana, koska se kasvattaa vain korkeaa vartta ja kukkii. Kauniin keräsalaatin saa, kun sen kylvää alakuulla. Tänä keväänä esikasvatuksen taimikylvön voi tehdä vaikka skorpioninpäivänä pääsiäissunnuntaina. Se on myös hyvä päivä kastella huonekasvit perin pohjin.

Siementen kylvö ja taimien esikasvatus ovat juuri nyt meneillään. Ritva Nevalainen tutkii kuukalenteria ja antaa muutamia ohjeita lähiviikkoja varten.

Siemenestä kasvatettavat ruokasipulit kannattaa kylvää esikasvatukseen perjantaista 22.3. alkaen, samoin perunat. Tomaateille seuraava sopiva istutusaika on vasta kasvavalla kuulla 5.–6. tai 14.–15. huhtikuuta.

Ensi tiistai 26.3. ja keskiviikko 27.3. sopivat myös hedelmäpuiden ja marjapensaiden leikkaamiseen. Jos aikoo istuttaa varhaista perunaa kasvihuoneisiin, perjantaista 22.3. on 11 vuorokautta oikea aika. Seuraavan kerran sopivaa aikaa kestää 20. huhtikuuta alkaen vappuun saakka.

– Maaliskuun uudenkuun jälkeisestä kolmannen päivän säästä ennustetaan sekä kuukauden että kevään säätä. Sää pysyy samankaltaisena kolmen kuunkierron ajan. Tänä vuonna naistenpäivän viikonloppu oli hyvin epävakainen. Sade, tuulen suunta ja aurinko vaihtelivat rajusti. Tuskin siis perunaa saadaan vielä vappuna peltoon.

Töiden ajoittaminen kuun vaiheiden mukaan ei aina onnistu nappiin.

Sää oikuttelee ja pakottaa etsimään toiseksi parhaita vaihtoehtoja. Jos tänä keväänä kylmä estää perunan istutuksen toukokuun kahden viimeisen viikon aikana, istutetaan sitten vaikkapa vasta juhannusviikolla. FL

 

 

Kuun vaiheet ohjaavat

Kuun vaikutuksia seurataan puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa.

Muokkaa näin

Rikkaruohoista pääsee eroon kääntämällä maa keväällä kolmeen kertaan.

1. kerta huhtikuussa aamupäivällä, kun yläkuu on leijonassa – kaikki siemenet lähtevät voimalla itämään ja juuret nypitään pois.

2. kerta illalla, kun kuu on kauriissa, jolloin itäneet rikkakasvit poimitaan pois.

3. kerta alakuulla jonakin iltana ennen uuttakuuta – täydentää työn.

Kasvukauden aikana kitketään aina vain alakuulla, jolloin rikkakasvit menettävät kasvuvoimansa.

Kylvä oikeaan aikaan

Tomaatit yläkuulla kuun ollessa leijonassa, oinaassa tai jousimiehessä.

Lehtivihannekset yläkuulla ravun, skorpionin tai kalojen päivänä.

Juurikkaat ja sipulit alakuulla, neitsyen, kauriin tai härän päivinä.

Perunat istutetaan alakuun aikana mielellään heti täydenkuun jälkeen.

Kukat ja yrtit yläkuulla kaksosten, vaa’an tai vesimiehen päivinä.

 

 

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic