Lounais-Häme Forssa

"Täytyy osata hyvin suomen kieltä, jotta saa töitä" – Hanke opettaa korkeakoulutetuille ulkomaalaistaustaisille suomea

Projekti auttaa korkeakoulutettuja ulkomaalaistaustaisia oppimaan suomea ja tuomaan osaamisen esiin. Forssalainen opettaja Noora Omsha haluaa opiskella lisää.
Noora Omsha on opiskellut Syyriassa maantiedon opettajaksi. Haaveissa on päästä Suomessa opiskelemaan sosionomiksi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Noora Omsha on opiskellut Syyriassa maantiedon opettajaksi. Haaveissa on päästä Suomessa opiskelemaan sosionomiksi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalainen Noora Omsha on opiskellut Syyriassa maantiedon opettajaksi ja tehnyt kotimaassaan opettajan töitä viiden vuoden ajan.

Korkeakoulutuksesta ja työkokemuksesta huolimatta työn saaminen Suomessa on ollut vaikeaa.

– Täällä täytyy osata hyvin suomen kieltä, jotta saa töitä.

Omsha muutti Suomeen 1,5 vuotta sitten ja aloitti suomen kielen opinnot miltei heti. Opettajataustansa vuoksi hänen oli helppo oppia kieli.

– Suoritin kotoutumiskoulutuksen kieliopinnot Faktiassa puolessa vuodessa, koska olin niin nopea oppimaan.

International Talents in Kanta-Häme -projektin tavoitteena on löytää korkeakoulutetuille, ulkomaalaistaustaisille henkilöille töitä Suomesta.

– Kuluneen vuoden aikana noin 20 hankkeen kansainvälistä osaajaa on työllistynyt, kertovat projektityöntekijä Sofia Welling ja projektipäällikkö Heini Sirén.

Vaikka hankkeessa mukana olevilla saattaa olla useampikin korkeakoulututkinto, voi työllistyminen tyssätä puutteelliseen suomen kielen osaamiseen.

– Monelle juuri suomen kieli on este työllistymiselle. Osa työnantajista on sanonut, kun osaat suomen kielen, otamme sinut töihin, Sirén sanoo.

Siksi osana hanketta osallistujille opetetaan HAMK:ssa suomea. Tavoitteena on saavuttaa B2-taso, eli itsenäisen kielenkäyttäjän taso.

Omsha tutustui hankkeeseen kolmisen kuukautta sitten, ja haki mukaan hankkeeseen työntekijöiden kehotuksesta.

Mukaan lähtemisestä on ollut paljon konkreettista hyötyä. Hankkeen anti ei jää pelkkään suomen kielen oppimiseen.

– Minulla ei ollut tietoa suomalaisesta koulutuksesta ja siitä, mitä voisin tehdä. Projekti on näyttänyt, minkälaisia vaihtoehtoja on ja antanut tietoa siitä, mitä voisin tehdä tulevaisuudessa.

Vielä ensi viikon Forssan Yhteisötalolla on esillä näyttely, jossa on mukana My Talentissa mukana olevien tarinoita. Näyttely jatkaa vielä Riihimäelle myöhemmin.

– Näyttelyssä keskitytään ihmisten osaamiseen, ei taustoihin, Welling kertoo.

Omshan tavoitteena on päästä suomalaiseen korkeakouluun opiskelemaan sosionomiksi.

– Olen opiskellut Syyriassa opettajaksi, ja haluaisin työssäni tehdä myös muuta kuin opettaa.

Haaveissa on yhdistää opettajan koulutus sekä sosionomiopinnot ja auttaa muita, jotka ovat samankaltaisessa tilanteessa kuin hän oli.

– Olen itse tullut maahanmuuttajana Suomeen, ja tiedän kuinka vaikeaa se saattaa olla.

Kesäkuun alussa Omsha aloittaa työkokeilun Hämeen Setlementissä. Työnkuvaan kuuluu muun muassa ohjaajan töitä sekä asiakaspalvelua.

– Olen työstä hyvin innoissani. FL

International Talents in Kanta-Häme

Tavoitteena on parantaa Forssan, Hämeenlinnan ja Riihimäen alueilla asuvien korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien, paluumuuttajien ja ulkosuomalaisten työllisyystilannetta.

Kielikoulutuksesta vastaa HAMK. Luotu kielikoulutusmalli on tarkoitus ottaa käyttöön pysyvästi.

Vahvistaa osallistujien työelämävalmiuksia kehittämällä heidän verkostoitumistaitojaan ja kykyään tuoda omaa osaamistaan esille seminaarien, rekrytointitapahtumien ja yritysvierailujen kautta.

Jokaiselle osallistujalle tehdään osaamiskartoitus, jonka avulla sopivan työpaikan tai urareitin löytäminen on helpompaa ja selvempää.

Yrittäjyydestä kiinnostuneille tarjotaan mentorointipalveluja.

ESR-rahoitteinen hanke, jonka päätoteuttaja on Hämeenlinnan kaupunki ja osatoteuttaja HAMK. Hanke alkoi huhtikuussa 2018 ja päättyy kesäkuun 2020 loppuun.

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic