Lounais-Häme

"Täytyy pitää unelmista kiinni ja tehdä työ hyvin" - yrittäjät kävivät kouluissa puhumassa siitä, mitä yrittäminen on

Kun optikkoyrittäjä Satu Järvinen kysyy täydeltä salilta yläkoululaisia, miten moni voisi ajatella ryhtyvänsä yrittäjäksi, käden nostaa viisi.

Monelle nuorelle ajatus omasta yrityksestä on aika kaukainen. Siksi Yrittäjän päivänä Keskuskoululla puhuneet Järvinen ja tilitoimistoyrittäjä Leena Leppä-Lukkala haluavat tuoda yrittäjyyden lähemmäksi nuoria. Tärkeintä heille on rohkaista nuoria miettimään yrittäjyyttä vaihtoehtona.

-Yrittäminen on elämäntapa ja intohimo. Saa tehdä työtä, jota rakastaa, Järvinen sanoo.

-Aloittaa voi vaikka kesäyrittäjyydellä, Leppä-Lukkala vinkkaa.

Muutama salissa nyökkää.

Parin yhdeksäsluokkalaisen mieleen kipinä on jo jäänyt. Eniten heitä kiinnostaa yrittämisen itsenäisyys.

– Kyllä yrittäjyys ihan mahdollista on. Voisin tulevaisuudessa olla vaikka joku ihmisiä auttava tyyppi, psykiatri tai vastaava, yhdeksäsluokkalainen Helena Patamo sanoo.

Myös kesäyrittäjyys tai harrastuksen kehittäminen työksi tuntuu nuorista mahdolliselta.

-Luulen kyllä, että jos pitäisin kesällä kioskia, Suomen sää olisi sellainen, ettei sinne tulisi kukaan, Eevastiina Tuusa sanoo.

Järvisen ja Leppä-Lukkalan vierailu oli osa Yrittäjän päivän ohjelmaa. Järvinen on toiminut yrittäjänä 17 vuotta, Leppä-Lukkala 23. Nuoria he haluavat kannustaa rohkeasti eteenpäin. Sillä parhaimmillaan yrittäjyys avaa uusia ovia.

-Kannattaa miettiä, missä on hyvä. Sitten pitää vain uskoa ideaansa ja tehdä töitä sen eteen, Leppä-Lukkala sanoo.

Innostuksen lisäksi yrittäjyys vaatii kuitenkin työtä, verkostoitumista ja usein myös pitkiä päiviä.

Tärkeimpänä Järvinen ja Leppä-Lukkala pitävät sitä, että uskoo omaan itseensä. Järvinen muistuttaa, että muita ei kannata kuunnella, ainakaan liikaa. Epäilijöitä riittää aina.

– Pitää mennä omaan suuntaansa. Kun itse aloitin, sain idean, menin pankkiin ja sain ihan järkyttävän summan lainaa. Päätin tehdä kaiken tosi hyvin. Tärkeintä kaikessa on pitää unelmista kiinni, hän sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic