Lounais-Häme Lounais-Häme

Tee oma Sibeliusboksi – Tänään liputetaan Suomen luonnolle

Luonnon omaa juhlapäivää on vietetty vuodesta 2013 lähtien. Nyt liputetaan kolmatta kertaa. Ota luonto taskuun.
Suomalaista luontoa juhlitaan tänään. Liput vedetään salkoon nyt luonnon kunniaksi kolmatta kertaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Suomalaista luontoa juhlitaan tänään. Liput vedetään salkoon nyt luonnon kunniaksi kolmatta kertaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Liput nousevat salkoon tänään lauantaina Suomen luonnon päivän kunniaksi. Vuodesta 2013 asti vietetty juhlapäivä on tuonut luonnon juhlan osaksi vuodenkiertoa.

Suomesta tuli ensimmäinen maa, jonka luonnolla on oma liputuspäivä. Päivää juhlitaan liputtaen nyt jo kolmatta kertaa.

Yliopiston almanakkatoimisto teki päivästä virallisen merkkipäivän vuonna 2018. Se löytyy perinteisestä almanakasta vuodesta 2020 alkaen.

Luonnon päivää voi juhlia omalla tavallaan vaikkapa sieniretkellä tai osallistua joihinkin lukuisista tapahtumista eri puolella Suomea.

Esimerkiksi Forssassa suunnistetaan tänään kaupunkipuistoissa alkaen kello 10.

Tammelan Saaren kansanpuistossa taas puuhataan luontopuuhia alkaen kello 11. Toimintapisteillä voi tunnistaa kasveja, maalauttaa kasvonsa, tutustua purjehtimiseen, patikoida Kaukolanharjun näkötornille, kokeilla sirkuskoulua ja taidepajaa.

Samaan aikaan Eerikkilässä lapset kilvoittelevat luonnossa liikkuen haastekisassa.

Koko viikko halataan puita osana Puunhalausviikkoa.

Juhlijoita kannustetaan osallistumaan Instagramissa tapahtuvaan mustikkapiirakkahaasteeseen. Piirakan voi ostaa kaupasta, leipoa itse kotona tai paistaa vaikka nuotiolla.

Reseptejä ja kuvia kattauksista voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #luonnonpäivä ja #mustikkapiirakka.

Ulkoiluntäyteinen päivä huipentuu, kun tuhannet suomalaiset nukkuvat yönsä ulkona.

Sibeliusboksissa luonto mukana

Suomen luonnon päivänä voi koota oman Sibeliusboksin.

Suomen arvostetuin säveltäjä Jean Sibelius kantoi mukanaan tulitikkurasiaa, johon hän oli kerännyt mukaansa palan suomalaista metsää. Näin hänellä oli taskussaan pieni rasia, jonka sisältöä nuuhkaisemalla saattoi matkata ajatuksissaan suomalaiseen hongikkoon.

Muistoja ja tunteita herättäviä paloja luonnosta voi kerätä tulitikkuaskiin. Kaikkien esineiden täytyy mahtua rasiaan, joten ne pitää valita huolella.

Sibeliusboksin keräämiseen voi yhdistää retkikumppanusten kesken keskustelun esimerkiksi muistoista, tulevaisuuden luonnosta, villiruoasta, terveydestä tai luontosuhteesta yleensä. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

31.3.2020