Lounais-Häme

Teemapäivänä puhuttiin perunasta

Keittiössä käy kuhina. Forssan ammatti-instituutin catering-opiskelijat pilkkovat, soseuttavat, sekoittavat ja raastavat perunoita. Uunit ovat päällä, aineksia ladotaan vuokiin ja kulhoihin.

Työvaiheita seuraavat ruoka-asiantuntijat Satu Nokkonen ja Jenni Kunnaala sekä Luonnonvarakeskuksen tutkija Anne Rahkonen. Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun yhteisen Pure peruna -hankkeen teemapäivässä tutustutetaan opiskelijoita perunan erilaisiin käyttötapoihin.

-Kolmannen vuoden opiskelijat valmistavat tänään perunaruokia ja jokainen tekee yhden ruoan, Nokkonen kertoo.

-Toinen vuosikurssi valmisteli arviointitehtäviä, joissa arvioidaan miten lajike vaikuttaa siihen, millainen vaikkapa muusista tulee, lisää Kunnaala.

Kaikki catering-opiskelijat kokoontuvat iltapäivällä maistelemaan ja arvioimaan valmistettuja perunaruokia.

Jenni Kunnaala kertoo, että perunalajikkeen vaikutus on ruoanlaitossa ratkaiseva, koska perunoilla on niin erilaiset tärkkelyspitoisuudet. Myös perunan säilytystapa vaikuttaa ulkonäköön ja laatuun.

-Tarkastelemme sitä kuinka jauhoisessa perunassa on paljon tärkkelystä. Teemme muusia niistä ja kiinteistä lajikkeista, jotta näemme miten se vaikuttaa. Valitsemme myös viisi erilaista perunalajiketta keitettäväksi ja arvioimme niiden koostumusta, Kunnaala kertoo.

Ruoka-asiantuntijat kertovat nuorille myös perunanviljelyn ekologisuudesta, lähituotannosta ja ravintopitoisuudesta.

-Haluamme edistää perunan käyttöä ja tuoda esiin sen monipuolisuutta, kertoo Jenni Kunnaala.

Hän toteaa, että peruna on usein lähiruokaa ja sen työllistävyysvaikutus paikkakunnalla on merkittävä. Lisäksi peruna on ekologinen, sillä sen viljelyyn ei kulu niin paljon vettä kuin riisin.

Satu Nokkonen lisää, että riisin viljely aiheuttaa myös paljon kasvihuonekaasuja verrattuna perunan viljelyyn.

Molemmat korostavat perunan terveellisyyttä. Se sisältää paljon C-vitamiinia ja kaliumia.

-Ravintosisällöltään se on hyvä ja peruna on kevyttä ruokaa, Nokkonen toteaa.

Catering-opiskelija Ronja Oksanen latoo aineksia uunivuokaan.

-Tästä tulee gluteeniton perunalohipiirakka, hän toteaa.

Ronja kertoo saaneensa paljon uutta tietoa erilaisista perunaruokalajeista. Aiemmin hänelle ovat olleet tutumpia perinteiset lisäkkeet muusi ja lohkoperunat. Nyt ryhmä on tehnyt perunasta muun muassa makeita jälkiruokia.

-On kyllä ihan hauskaa ollut, hän hymyilee.

Ryhmä on saanut teemapäivästä paljon erilaisia reseptejä, joista hän aikoo itse valmistaa ainakin perunapizzaa ja -focacciaa.

Maa- ja kotitalousnaiset järjestää oppilaitosten kanssa yhteistyössä 15 koulutustilaisuutta. Hämeessä järjestöllä on ollut kaksi tilaisuutta, joista aiempi pidettiin Parolannummen varuskunnassa. Nuorille suunnattuja infotilaisuuksia pidetään ympäri Suomea yhteensä 20. FL

Fingerpori

comic