Lounais-Häme

Teemariparilla korostuu yhteishenki

Rippileiriltä kaivataan kivoja muistoja. Se tulee ilmi, kun juttelee kuuden hevosrippileirille osallistuneen nuoren kanssa.

-Ripari on vain kerran elämässä. Siitä täytyy jäädä hyvä kokemus, toteaa sipoolainen Heta Halonen.

Ypäjän hevosopistossa on tällä hetkellä käynnissä kaikkien aikojen ensimmäinen hevosrippileiri. Viikon kestävä leiri päätettiin järjestää opiston aloitteesta. Ypäjän seurakunta lähti mielellään mukaan, koska seurakunnassakin tiedetään, miten tärkeitä riparimuistot ovat nuorille.

-Teemallinen rippileiri tukee kristillistä sanomaa. Täällä hevosleirillä olemme huomanneet, että sellaiset asiat kuin yhteisöllisyys, toisista huolehtiminen ja välittäminen korostuvat. Nekin ovat kristillisiä ja inhimillisiä arvoja, Ypäjän seurakunnan kirkkoherra Vesa Parikka sanoo.

Myös nuoret ovat sitä mieltä, että hevosriparilla parasta on yhteisöllisyys. Rippileirin osallistujat ovat eri puolilta Suomea, eivätkä tunteneet toisiaan ennen leirin alkua. Silti salaisuudet on jo ehditty jakaa.

-Minusta tuntuu, että nuori voi olla enemmän oma itsensä, kun hän on sellaisten ihmisten kanssa, joita ei tunne entuudestaan. Tutussa porukassa otetaan opitut roolit, kirkkoherra pohtii.

Hänen mielestään teemarippileirit ovat erinomainen vaihtoehto perinteisen rippileirin rinnalla.

Vaikka seurakunnat järjestävät leirejä ulkomailla saakka, perinteiset leirit tutuissa leirikeskuksissa pitävät yhä pintansa. Perinteisten leirien suosio johtuu teemarippileirien kalliimmista hinnoista ja siitä, että nuoret haluavat yleensä mennä sinne, minne kaveritkin menevät.

Leiriläisten mukaan nuoret suhtautuvat yleisesti hieman epäluuloisesti rippileireihin, mutta suotta. Riparilta voi oikeasti saada elämään pohtimisen aihetta.

Yhteiset keskustelut leiriläisten kesken ennen nukkumaanmenoa ovat syvällistä ja henkilökohtaisia. Ne opettavat, mikä merkitys on luottamuksella ja yhteisöllisyydellä. Hengellisissä hetkissä käydyt keskustelut ovat kannustaneet miettimään jopa elämän tarkoitusta.

-Hevoset tuovat tietysti oman lisänsä leiriin. Hevonen on läsnä, vaikka ihmiset eivät olisikaan. Hevonen ei ehkä voi neuvoa ongelmissa, mutta sen kanssa oleminen on omanlaistaan terapiaa, loimaalainen rippileiriläinen Aada Lehtonen sanoo.

Nuoret saavat touhuta hevosten kanssa leirillä useamman kerran päivässä. Heidän aamunsa alkaa kello 6 aamutallilta, jonka jälkeen heille järjestetään ripariohjelmaa. Illalla he ratsastavat tai käyvät läpi hevosiin liittyvää teoriaa ja hoitavat vielä iltatallin.

-Tätä joukkoa yhdistää ehdottomasti tunnollisuus, kirkkoherra arvioi.

Ypäjän ratsastusriparille olisi mahtunut vielä useita osanottajia, mutta seurakunnassa pidetään vajaatakin leiriä onnistuneena.

-Kyse oli ensimmäisestä hevosriparista. Ehkä emme osanneet markkinoida leiriä riittävästi. Seurakunnan puolesta ripari voidaan kutienkin järjestää ensi vuonnakin, nuorisotyönohjaaja Katja Karisukki sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic