Lounais-Häme Jokioinen

Teemu Aittamaa keksi kahvikupin, joka ei tarvitse muovikantta – Frushin pitsauskisa tuo esiin uudet liikeideat

Jokioislainen Teemu Aittamaa esittelee kehittelemänsä biohajoavan kupin Frushin pitsauskisassa. Muoviton tuote on edullisempi valmistaa ja tuottaa vähemmän jätettä.
Teemu Aittamaa on pyrkinyt panostamaan kannettoman Origamicupin suunnittelussa helppokäyttöisyyteen ja nestetiiviyteen. Tällä hetkellä lähimmät markkinoilla olevat tuotteet ovat Butterflycupit (oikealla). Kuva: Tapio Tuomela
Teemu Aittamaa on pyrkinyt panostamaan kannettoman Origamicupin suunnittelussa helppokäyttöisyyteen ja nestetiiviyteen. Tällä hetkellä lähimmät markkinoilla olevat tuotteet ovat Butterflycupit (oikealla). Kuva: Tapio Tuomela

Mehiläistarhaaja Teemu Aittamaa sai joulun alla idean: hän tekee puolivalmiin juoman, jossa on teenlehdet ja hunaja valmiina.

– Siihen lisätään vain kuuma vesi.

Ongelmaksi tuli, ettei Aittamaa löytänyt tuotteelle sopivaa kertakäyttökuppia. Hän ryhtyi suunnittelemaan itse biohajoavasta kartongista valmistettavaa kuppia, jossa on integroitu kansi, ja huomasi kupilla olevan muutakin potentiaalia.

Se käy kahvikupiksi, salaateille sekä pähkinöiden ja minitomaattien kaltaisille snackseille. Mahdollisia käyttötarkoituksia on lukemattomia.

– Olen epäonnistunut, jos tuote ei lyö läpi kahden vuoden sisällä, Aittamaa sanoo.

 

Kolme minuuttia aikaa vakuuttaa tuomaristo

Aittamaan Origamicup on mukana Frushin pitsauskilpailun finaalissa, jossa etsitään uusia kiertotalouteen liittyviä liikeideoita.

Frushissa Aittamaalla on kolme minuuttia aikaa vakuuttaa tuomaristo kuppinsa erinomaisuudesta.

– Odotan rehellistä ja suoraa palautetta. Siellä on ihmisiä, jotka ymmärtävät rahan ja vastuullisuuden päälle.

Aittamaa on selvittänyt, että yhden kertakäyttökupin muovikannen asiakashinta on noin kuusi senttiä. Muovikansia tuotetaan Euroopassa vuodessa 10 miljardia, mikä tarkoittaa 1 000 rekallista.

Kiinnostusta muovikannettomia kuppeja kohtaan siivittää EU-lainsäädäntö, joka muun muassa kieltää muovipillit kahden vuoden kuluttua.

– Tätä ideaa ei tarvitse paljon myydä.

 

Tavoitteena tiketti Slushiin

Frushin pitsauskilpailuun ilmoittautui 15 pitsaajaa, mikä on tuplamäärä viime vuoteen nähden.

Työryhmän puheenjohtaja Timo Kärkkäinen uskoo tietoisuuden kisasta kasvaneen ja vakuuttaa, että kotiin päin ei ole vedetty, vaikka seitsemän jatkoon valitun liikeidean joukossa on Origamicupin lisäksi muitakin lounaishämäläisiä innovaatioita, kuten nahan kasviparkitseminen.

Aittamaan tavoitteena on saada kilpailun kahdelle parhaalle annettava start-up-passi Helsingin Slushiin, joka kokoaa yhteen maailman kasvuyrittäjät ja sijoittajat.

Hän on hakenut kupilleen patentin Suomeen ja aikoo hakea sitä myös Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.

– Vaikka tuote on täysin suomalainen keksintö, se on monistettavissa pitkin maailmaa.

 

Teemu Aittamaalle oli itsestäänselvää, että pillin paikka on keskellä kuppia. Kupin suljentamekanismi on tuttu keittiöliinapaketista. Kuva: Tapio Tuomela.

”Käyttö ei vaadi askarteluohjekirjaa”

Tällä hetkellä lähin markkinoilla oleva vastaava tuote on Butterflycup. Siihen on painettu numerot, missä järjestyksessä mikäkin siiveke kuuluu taittaa.

Aittamaa on koulutukseltaan paperi-insinööri ja suunnittelut yhteistyössä Metsä Boardin kanssa pakkauksia muun muassa hunajapurkeilleen. Origamicupin kohdalla hän on panostanut helppokäyttöisyyteen; sen suljentamekanisimi on monelle tuttu keittiöliinapaketista.

– Käyttö ei vaadi askarteluohjekirjaa.

Kuppeja voidaan valmistaa nykyistä laitekantaa hyödyntäen. Ensimmäisistä teollisesti valmistetuista Origamicupeista juodaan kahvit Slushissa.

Myös pikaruokaravintola ja kahvilat ovat olleet kiinnostuneita tuotteesta.

– Se antaa itselle uskoa, että olen oikeilla jäljillä. FL

Frushissa kaksi päivää ohjelmaa kolmessa salissa

Kiertotalouden tapahtuma Kehräämöllä 18.–19.9. Tavoitteena on kiihdyttää kasvu- ja start-up-yritysten kehitystä sekä ideoida ja edistää uutta kiertotalouden toimintaa.

Tämän vuoden teemoina tekstiilien ja elintarvikkeiden kiertotalous.

Ohjelmassa on muun muassa pitsauskilpailu, ständejä, puheenvuoroja, workshoppeja, paneelikeskusteluja ja Ilta tunnelissa -iltatilaisuus (maksullinen).

Pitsauskilpailun tuomaristossa istuvat Juha Siitonen (CEO, Optistock Oy), yrittäjä Jari Stenberg, Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun tohtorikoulutettava Sonja Lahtinen, yrittäjä Kustaa Valtonen ja Anna Pakkala (Head of Sustainability, Slush).

Suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille: yrittäjille, kunnille, opiskelijoille, rahoittajille, tutkijoille… Erityisesti paikallisten yrittäjien toivotaan vierailevan tapahtumassa ja pohtivan, voisiko kiertotalouden ottaa jollakin tavalla osaksi omaa liiketoimintaa.

Tapahtuman päätoteuttajia ovat Forssan Yrityskehitys Oy ja HAMK.

Frush-työryhmän puheenjohtaja Timo Kärkkäinen uskoo Frushin voivan kaksinkertaistaa kävijämääränsä viime vuoteen verrattuna. HAMKin opiskelijat Karoliina Lindholm ja Sonja Kauppi avustavat tapahtuman ständijärjestelyissä ja sometuksessa. Kuva: Lassi Puhtimäki.

 

Juttua muokattu 13.9. klo 13.06: Korjattu Metsä Group Metsä Boardiksi.

Näkoislehti

2.6.2020

Fingerpori

comic