Lounais-Häme Somero

Teeseinä rakentaminen, omaishoitaminen ja musiikki – Rutakon Kojjootti julkaisee elämäkertakirjan

Raimo Rönkkö toimi vaimonsa omaishoitajana, kun tämä oli sairastunut syöpään.
Raimo Rönkkö kertoo kiertäneensä hanurinsa kanssa esiintymässä turuilla ja toreilla sekä Suomessa että Ruotsissa ja myös laivojen päivätansseissa. Kuva: Tapio Tuomela
Raimo Rönkkö kertoo kiertäneensä hanurinsa kanssa esiintymässä turuilla ja toreilla sekä Suomessa että Ruotsissa ja myös laivojen päivätansseissa. Kuva: Tapio Tuomela

Somerolainen Raimo Rönkkö, 73, julkaisee elämäkertakirjan, jossa hän kertoo elämänsä vaiheista syntymästä nykypäivään. Taiteilijanimellä Rutakon Kojjootti tunnetun Rönkön kirjassa on kolme teesiä, jotka ovat rakentaminen, omaishoitaminen ja musiikki. Sen seehtemän sortin sepän elämänkerta -nimellä julkaistava kirja ilmestyy ensi viikolla.

– Sain lempinimeni Rutakon Kojjootti siksi, koska ääneni on sanottu muistuttavan kojootin ulvontaa. Olen lähtöisin Sonkajärveltä, jonka vanha nimi oli Rutakko. Savoksi nimeni on Rutakon Ulvontapetakookki ja lontooksi howling teacher, Rönkkö kertoo.

Rakennusalan yrittäjänä Suomessa ja Ruotsissa

Nyt eläkkeellä oleva Rönkkö työskenteli pitkään rakennusalalla ja toimi myös rakennus- ja maanrakennusalan yrittäjänä sekä Suomessa että Ruotsissa.

– Ruotsissa suurimpia työmaitani olivat 1980-luvulla Globenin konttori ja Tukholman keskusrautatieaseman massan vaihto.

Suomessa eräs suuri hanke oli vuonna 1978 Kirkkonummen kunnan virkamiestalo, jonka elementtitoimittaja teki konkurssin ja Rönkkö menetti yhdessä yössä 590 000 markkaa.

– Minulla oli kaksi uutta omakotitaloa ja myin ne, jotta sain virkamiestalon valmiiksi. Lähdin saman tien Ruotsiin maanrakennusfirman työnjohtajaksi ja siitä parin vuoden päästä perustin oman firman RR-BYGGin, Rönkkö kertoo.

Hoiti vaimoaan, isäänsä ja pojan lapsia

Rönkön ja hänen Kristina-vaimonsa perheeseen syntyi kolme poikaa. Rönkkö toimi vaimonsa omaishoitajana, kun tämä oli sairastunut syöpään. Näistä kokemuksista syntyi Rönkköjen yhdessä kirjoittama ja vuonna 1992 ilmestynyt kirja Taistelu syöpää vastaan.

– Lääkäri antoi vaimolle elinaikaa kaksi kuukautta, mutta hän eli viisitoista ja puoli kuukautta. Hän ehti nähdä vielä Koijärvelle juhannukseksi yhdessä rakennuttamamme mökin valmiina, minkä jälkeen hän kuoli parin päivän päästä, Rönkkö sanoo.

Rönkkö kertoo opiskelleensa Tukholmassa neljä vuotta lääketiedettä ja yrittäneensä selvittää miksi vaimo sairastui syöpään ja hän ei, mutta vastausta ei kuitenkaan löytynyt.

Tämän jälkeen Rönkkö hoiti kuuden vuoden ajan halvaantunutta isäänsä tämän kuolemaan asti. Sen jälkeen vanhimman pojan vaimo sairastui, ja Rönkkö hoiti perheen kahta pientä tytärtä kuuden ja puolen vuoden ajan niin, että lapset kasvoivat isommiksi.

Rönköllä on nyt ollut kymmenen vuoden ajan uusi elämänkumppani Pipsa Ekmark, joka asuu Ruovedellä. Rönkkö asuu Somerolla kahdestaan 8-vuotiaan lapinporokoiransa Renen kanssa.

Musiikki on ollut aina tärkeää

Musiikki on ollut Rönkölle aina tärkeää, ja hän on kiertänyt hanurinsa kanssa esiintymässä Suomessa ja Ruotsissa. Hän on myös julkaissut useita levyjä.

– Muutin Somerolle noin kymmenkunta vuotta sitten, kun kävin tekemässä torilla keikkoja ja silloinen kaupunginjohtaja Leo Haltsonen ehdotti, että voisin muuttaa pysyvästi Somerolle.

Sonkajärvellä Rönkkö on markkinoinut noin 20 vuoden ajan eukonkannon MM-kisoja. Hänet tunnetaan myös tuhansista mielipidekirjoituksistaan sekä suomalaisissa että ruotsalaisissa lehdissä. Hän on myös antanut monia haastatteluja televisioon.

Rönkkö toimi Somerolla muutaman kuukauden ajan keskustan kaupunginvaltuutettuna ennen kuin hän luopui luottamustoimestaan sydänkohtauksen ja pallolaajennuksen takia.

Rönkön kirja ilmestyy omakustanteena, ja sen painaa somerolainen Sälekarin Kirjapaino oy. 115-sivuisessa kirjassa on myös runsaasti kuvia.

– Oma mottoni on, että vain muutos on pysyvää, Rönkkö toteaa vaiherikkaasta elämästään. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic