Lounais-Häme Forssa

"Tiukkoja treenejä vanhan Neuvostoliiton tyyliin" - Teet Toome on sekä Alun että FoKoPon mies

Virolaiskasvatti on valmentanut Forssassa tyttöjä ja poikia sekä miehiä ja naisia.
Teet Toome nousi syksyllä FoKoPon päävalmentajaksi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssassa ei ole ollut koripallovalmentajaa, joka on toiminut yhtä aikaa sekä Alun että FoKoPon edustusjoukkueiden valmentajana, mutta nyt on.

Virosta 17 vuotta sitten raksamieheksi Forssaan tullut Teet Toome on noussut tällä kaudella FoKoPon A-divisioonajoukkueen päävalmentajaksi. Samalla hän toimii Alun naisten korisliigajoukkueen valmennustiimissä.

Pärnusta kotoisin oleva Toome muutti Forssaan vuonna 2002 työn perässä tuhansien maanmiestensä lailla. Toome pelasi Pärnussa koripalloa ja nousi jo 14-vuotiaana miesten edustusjoukkueeseen alasarjatasolla.

– Korkeimmalla tasolla pelasin ykkösdivisioonaa silloin kuin opiskelin Tallinnassa, Toome muistelee.

Välillä koripallo jäi työkiireiden vuoksi vähemmälle, mutta Forssassa hän jatkoi harrastustaan kuntokoriksen parissa.

– Siellä joku tuli nykäisemään hihasta ja kysyi kiinnostaisiko juniorivalmennus, Toome kertoo.

Ensin valmennettavaksi minitytöt

Hän sai valmennettavakseen 1995-96 -syntyneiden minityttöjen joukkueen, joka pelasi Alun ja FoKoPon yhdistelmäjoukkueena Forssa Basketin nimellä.

– Aloin vetää tiukkoja treenejä vanhan Neuvostoliiton tyyliin. Pelaajat ja vanhemmatkin olivat aika ihmeissään, mutta homma alkoi sujua kun aloimme menestyä ja myöhemmin pääsimme B-tytöissä valtakunnan sarjatasolle. Voin sanoa, että se on edelleen mukavin valmennuskokemukseni, toteaa joukkuetta A-tyttöihin asti valmentanut Toome.

A-tytöissä joukkue herätti kohua siirtymällä Alusta FoKoPoon. Toome huomauttaa ettei hänellä ollut siirtoon osuutta, mutta valmentajakin sai kohusta osansa.

Aikuisten tasolle Toome siirtyi ensimmäistä kertaa valmentamaan silloisen Kirsi Ovaskaisen kanssa FoKoPon naisia ykkösdivisioonaan. Tuo valmennussuhde on säilynyt Toomella pisimpään ja jatkuu edelleen, sillä Alun naisten ja FoKoPon miesten lisäksi Toome koutsaa naisten kakkosdivisioonassa nyt Forssan nimellä pelaavaa joukkuetta, joka siirtyi tällä kertaa olemattomalla kohulla kesällä FoKoPosta Alun nimiin.

Ensimmäisen poikajoukkueen Toome sai valmennettavakseen seitsemisen vuotta sitten, kun hän alkoi vetää FoKoPon B-poikia.

– Tyttöjen valmentaminen on helpompaa kun heidän kanssaan pääsee samalle aaltopituudelle. Pojat haastavat valmentajaa tiukemmin, Toome vertailee.

Iisalon kovassa koulussa

FoKoPon miesten edustusjoukkueen valmennustiimiin Toome nousi kaudelle 2014-15 Tuomas Iisalon ja Petteri Moleniuksen tiimiin.

– Iisalon myötä valmennuksen taso parani roimasti. Sain vierestä seurata miten ammattivalmentaja vetää ja vaatii. Se oli minullekin kova koulu, muistelee Toome nyt Korisliigan kärkijoukkuetta Salon Vilpasta valmentavaa Iisaloa.

Jouni Grönroosin tultua seuraavalla kaudella FoKoPon päävalmentajaksi Toome ja Molenius jatkoivat assistentteina tähän kauteen asti. Tiimi hajosi kun Molenius siirtyi Tampereen Pyrintöön ja Grönroos sairastui syksyllä.

Lue myös: Toome jatkaa FoKoPossa Grönroosin tilalla

– Uusi tilanne tuli yllätyksenä ja tunnustan etten ollut siihen valmis. Pelaajat antoivat kuitenkin luottamuksensa ja uskoivat minun pystyvän hoitamaan päävalmentajan homman, Toome kertoo.

FoKoPon miehet varmistivat pari peliä sitten sarjapaikkansa A-divisioonassa.

– Pudotuspelipaikkakin alkoi olla lähellä, mutta nyt pelit ovat menneet ristiin niin, ettei sinne enää päästä.

Jo kesällä Risto-Matti Rousku oli kysynyt Toomea Alun valmennustiimiin.

– Työnjako on sellainen, että Risto-Matti vastaa päävalmentajana lähinnä taktiikasta ja peluuttamisesta. Myös Rami osallistuu kakkosena taktiikkapuoleen. Minun tehtäväni on pitää pelaajat kunnossa. Tämä työnjako sopii minulle loistavasti. Rousku on valmentajana samanlainen ammattimies kuin mitä Iisalo oli.

Toome on vaihtopenkillä sekä Alun että FoKoPon koti- ja vieraspeleissä. Päällekkäistapauksissa FoKoPon päävalmentajuus ajaa edelle.

Naisten Korisliigassa Alku on kiinni pudotuspelipaikassa, kun muutama runkosarjapeli on vielä pelaamatta. Alku on jo nyt voittanut enemmän pelejä kuin viime kaudella.

– Alun kausi voi jatkua vielä pitkään naisten Korisliigassa, jossa pelin taso on mennyt viime vuosina paljon eteenpäin, Toome arvioi.

Rakennusmiehenä Helsingissä

Monen joukkueen valmentamisen lisäksi 46-vuotias Toome tekee ”oikeitakin töitä” eli jatkaa rakennusmiehen hommia Helsingissä.

– Käyn Forssassa vain valmentamassa ja palaan illalla Helsinkiin ettei tarvitse aamuyöllä lähteä huonoonkin keliin. Unet jäävät vähiin, mutta nyt alkaa jo aurinko paistaa.

Toome on valmentajauraansa sikäli tyytyväinen, että kaikki entiset pelaajat ja heidän vanhempansakin kuulemma morjestavat kun vastaan tulevat.

Silti Toome on päättänyt, että tämä kausi on hänelle valmentajana viimeinen.

– Toisaalta olen huono sanomaan ei…FL

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic