Lounais-Häme

Leffa-arvio: Tehot tapissa

The Invisible Man (USA, 2020). ★★★★ Ohajus: Leigh Whannell, Aldis Hodge. K-16, kesto: 110 min. Forssan Elävienkuvien Teatteri.
Onko siellä joku? Nainen (Elisabeth Moss) epäilee järkeäänkin. Kuva: Photo Credit: Mark Rogers/Univer
Onko siellä joku? Nainen (Elisabeth Moss) epäilee järkeäänkin. Kuva: Photo Credit: Mark Rogers/Univer

Cecian väkivaltainen miesystävä kuolee ja jättää tälle mittavan perinnön, mutta pian nainen on varma, ettei kaikki ole sitä miltä näyttää, kirjaimellisesti.

Leigh Whannellin The Invisible Man on vanhan kauhuklassikon, H.G. Wellsin 1897 julkaistun Näkymätön mies -tarinan paras päivitys, alle kymmenen miljoonan dollarin budjetilla tehty tyly ja tehokas trilleri, jossa mainiosti toteutettujen erikoisefektien keskellä kamppailee se elokuvan todellinen moottori, The handmaid´s tale – orjattaresi -sarjasta tuttu yhden naisen voimalaitos, huikea Elisabeth Moss.

Siinä missä originaalin tapahtumien taustalla oli seerumi ja nimihenkilön vaipuminen hulluuteen, päivitetyn version syy- ja seuraussuhde on huomattavasti uskottavampi.

Teknisesti The Invisible Man on erinomainen osoitus elokuvainsrumentin hallinnasta. Whannell operoi pitkillä otoilla synnyttäen hallitusti sen ihanan iljettävän epävarmuuden tunteen, joka kumartaa syvään kauhuperinteen merkkiteoksia.

Myös tarinaan on onnistuttu ujuttamaan muutamakin koukku ja todellisiakin yllätyksiä, jotka pitävät mielenkiinnon tapissa ensimmäisestä ruudusta aina palkitsevaan finaaliin saakka.

Elisabeth Moss on siitä erinomainen näyttelijä, että neito kykenee tulkitsemaan sekunnissa lukuisia tunnetiloja pelkillä kasvoillaan.

The Invisible Manissa rooli on tavallistakin raskaampi, melkein joka kuvassa nähtävä Moss kun saa näytellä ja taistella näkymätöntä vastaan, suoriutuen urakastaan vähintään Oscar-ehdokkuuden arvoisesti.

Taitavasti hyytävä ja upeasti tulkittu, 123 vuotta vanha tarina, joka tuntuu täysin uudelta. Alkuvuoden tehokkain trilleri.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic