Lounais-Häme

Tehovalvonta paljasti laittoman lemmikkikaupan yleisyyden – Forssalainen kasvattaja: "Rotukissalla on oltava paperit"

Kuva: Katja Anttila
Kuva: Katja Anttila

Helsingin satamissa tehtiin viime viikon perjantaina Suomeen tuotavien eläinten tehovalvontaa. Lähes puolella tarkastetuista eläimistä oli puutteita.

Läänineläinlääkärit tarkastivat 38 eläintä, jotka olivat matkalla Suomeen. 17 lemmikin maahantuloedellytyksissä havaittiin puutteita, eli niiltä puuttui esimerkiksi ekinokokkilääkitys, rabiesrokotus tai passi. Neljä koiraa tuotiin Suomeen myyntitarkoituksessa ilman tunnistusmerkintöjä, tuontiasiakirjoja ja muita vaadittavia lupia. Näille koirille tehtiin lopetuspäätös. 11 lemmikinomistajalle annettiin määräys eristää eläimet ja hoitaa asiakirjat tuontivaatimusten mukaisiksi.

Läänineläinlääkäri Sari Haikka Etelä-Suomen aluehallintovirastosta toteaa tehovalvonnan tulosten pohjalta, että valvontaa on jatkossa tehostettava ja lisättävä, koska puutteita havaittiin niin monen lemmikin kohdalla. Puutteiden määrä kertoo myös siitä, että laiton lemmikkibisnes ja pentutehtailu ovat edelleen ongelmia, joista viranomaisten tietoon tulee vain pieni osa. Ongelma on eläinsuojelun kannalta vakava, koska pentutehtaissa voi lemmikillä olla kurjat olot.

Paperiton kissa voi maksaa jopa 500 euroa

Moni suomalainen kasvattajakin on ilmaissut huolensa pentutehtailusta ja laittomasta eläinkaupasta. Esimerkiksi forssalainen persialaisia kissoja kasvattava Markku Virtanen kertoi Forssassa järjestetyssä rotukissojen esittelynäyttelyssä olevansa huolissaan pentutehtailusta. Hänen mukaansa rotukissoja saa netistä jokusella sadalla eurolla. Joskus hinta voi nousta jopa 500 euroon, vaikka lemmikin alkuperää, terveyttä ja rodun puhtautta ei voida todistaa.

– Kun laittaisi pari sataa euroa lisää, saisi terveen kissan, jolla on paperit, Virtanen harmittelee.

Hänen mukaansa koirien pentutehtailu on kuitenkin yleisempää kuin kissojen.

Virtasen mukaan hyvä yleissääntö onkin, että rotulemmikkiä ostaessa pitää mukana tulla aina paperit. Vain tällöin lemmikin alkuperä voidaan varmistaa.

– Laittomassa lemmikkikaupassa eläin voi tulla mistä tahansa ja sillä voi olla paljon sairauksia, Virtanen huomauttaa.

Toisesta EU-maasta Suomeen tuotavilla koirilla tulee olla siru, passi, lääkitys ekinokokkoosia vastaan sekä rabiesrokotus tai rabiesvakuus. Kissoilla on samat vaatimukset lukuun ottamatta ekinokokkilääkitystä. Mikäli eläin tulee myyntiin, tulee sillä olla EU-komission ylläpitämässä TRACES-järjestelmässä laadittu terveystodistus. Eläinlääkäri tarkastaa tällaisen eläimen lähtömaassa 48 tuntia ennen tuontia Suomeen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic