Lounais-Häme

Tehtävä Tammelassa: Sienitutkijan mökkiä pelastamassa

Täällä sai sienitutkija P.A. Karsten perehtyä rauhassa sienimaailmaan. Saloistenjärven rannoilla oli 1900-luvun taitteessa vain kolme mökkiä.

Erämaajärven rauha on yhä rikkumaton. Mökkien määrä ei ole lisääntynyt, ja Karstenin saarimökki on sekin pystyssä. Mökin portaat olivat kuitenkin lahot ja katossa tuikki reikä, josta tihuutti vettä välikaton kautta tuvan lattialle.

Heikki Saloinen ja Jouko Lindroos päättivät toimia. Viime syksynä he levittivät pressun katolle lisävahinkojen estämiseksi. Pressu on vain välivaihe. Haaveena on, että mökki kunnostetaan talkootyönä mahdollisesti jo ensi kesänä.

-Olisi todella suuri vahinko, jos menettäisimme paikallis- ja tiedehistorian kannalta näin merkittävän rakennuksen, Saloinen toteaa.

 

P.A. Karsten on suomalaisen sienitieteen isä, joka nimesi noin 1 500 sienilajia. Karsten teki uransa Mustialan maatalousoppilaitoksessa, ja Saloistenjärveltä käsin hän lähti tutkimusretkilleen.

-Karsten oli huippututkija myös maailman mittakaavassa. Tuohon aikaan Mustialassa oli yliopistotason mikroskoopit, ja sienien maailma aukesi ihan uudella tavalla, dosentti Seppo Huhtinen Turun yliopistosta kertoo.

Kaikki 1 500 sienilajia eivät toki löytyneet Saloistenjärven rantamilta: Karstenille lähetettiin näytteitä aina Antarktista myöten.

Karstenin vaikutuksesta kertoo myös se, että Suomen Sieniseuran tieteellinen aikakauslehti Karstenia on nimetty hänen mukaansa.

 

Huhtinen kuuli viime kesänä Karstenin mökin kunnostussuunnitelmista.

-Olen käynyt läpi Karstenin koko tuotannon, joten olihan se melkoinen uutinen, Huhtinen kuvailee.

Huhtinen tarkasti mökin läpikotaisin ja totesi, ettei rakenteissa ole homesientä.

-Rakennuspaikka kallion päällä on pitänyt ilman raikkaana. Mutta pelastustyöt tulevat viime hetkellä, Huhtinen alleviivaa ja on erityisen innoissaan siitä, että mökin ympärillä kasvavat samat ikipetäjät, jotka näkyvät yli sata vuotta sitten Karstenin mökistä maalatussa taulussa.

Petäjät luvataan säilyttää mökin kunnostuksen yhteydessä.

 

Ilman ulkopuolista tukea mökkiä ei korjata. Rakennusmestari Mikko Pietilä Forssan ammatti-instituutista on tehnyt kustannusarvion, jonka perusteella rakennusmateriaalit nielevät noin 10 000 euroa.

Tukea on luvattu alustavasti Suomen Sieniseuran, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Tammelan kunnan suunnasta mutta viralliset päätökset puuttuvat.

-Olen luottavainen, että rahat saadaan kasaan. Työt pitää kuitenkin tehdä talkoovoimin, lehtorina Hamkissa työskentelevä Jouko Lindroos painottaa.

Talkoilun aloittaneet Lindroos ja Saloinen ovat saaneet myös muuta väkeä innostumaan.

-Karsten oli Tammelassa elänyt maailmankuulu professori. Jälkipolvien velvollisuus on pelastaa hänen mökkinsä, miehet toteavat. FL

 

P.A. Karsten
P.A. Karsten (1834–1917) oli Mustialan maanviljelysopiston kasvi- ja eläintieteen lehtori 1864–1908.Julkaisi yli 4 000 sivua tieteellisiä tutkimuksia ja tunnetaan suomalaisen sienitieteen isänä.Tutkimusten ja näytekokoelmien ohella myös Karstenin kesäpaikka Tammelassa Saloistenjärven saaressa on säilynyt jälkipolville.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti