Lounais-Häme

Tehy uhkaa ylityökiellolla, jos irtisanomisia helpottava esitys etenee

Helsinki
30.08.2018, 09:54

Kotimaa

Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehy uhkaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla, jos työsuhdeturvaa heikennetään.
Tehyn hallitus päätti eilisessä kokouksessaan antaa puheenjohtajalle valtuudet päättää tarvittaessa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon julistamisesta tai muusta työtaistelutoimesta, mikäli hallituksen esitys työsuhdeturvan heikentämisestä alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä etenee. Toimien yksityiskohdista ja aikataulusta päätetään lähiviikkoina.
Hallitus päätti kevään kehysriihessä valmistella työsopimuslain muutoksen, joka keventäisi yksilöllisen irtisanomisen kriteereitä 20 henkeä tai alle työllistävissä yrityksissä. Hallituksen mukaan esityksen tavoitteena on alentaa työllistämisen kynnystä.
Tehy on kritisoinut esitystä, koska järjestön mukaan se asettaa työntekijät eriarvoiseen asemaan.
– Esitys on ongelma myös tasa-arvon kannalta. Sosiaali- ja terveysalalla työsuhdeturvasta ei ole samanlaisia suojaavia määräyksiä työehtosopimuksissa kuin monella miesvaltaisella alalla. Lakiesitys onkin johtamassa isoihin uusiin ongelmiin naisvaltaisella sote-alalla, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tiedotteessa.
Lausuntokierros pienten yritysten työntekijöiden irtisanomisen helpottamiseksi päättyi elokuun puolivälissä.
Tehyn lisäksi monet ammattijärjestöt, kuten toimihenkilökeskusjärjestö STTK ja korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava, vastustavat esitystä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic