Lounais-Häme

Tehy vei pääministerille omia ratkaisuehdotuksiaan irtisanomiskiistaan, määräaikaisuuksien helpottaminen ei järjestölle käy - Veturimiesten liitto uhkaa pysäyttää tavaraliikenteen vuorokaudeksi

Helsinki
24.10.2018, 16:50

Kotimaa

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy vei iltapäivällä pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) omia ehdotuksiaan irtisanomiskiistan ratkaisemiseksi.
Tällä viikolla julkisuudessa esiin noussut määräaikaisuuksien helpottaminen ei käy Tehylle vaihtoehdoksi, jolla korvattaisiin hallituksen kaavailema irtisanomisia pienissä yrityksissä helpottava laki. Puheenjohtaja Millariikka Rytkösen mukaan määräaikaisuuksien helpottamiseen liittyisi raskaita ongelmia juuri naisvaltaisten alojen näkökulmasta.
– Määräaikaisuudet ovat meillä sote-kentällä jo nyt iso ongelma, ja se vielä pahentaisi tilannetta entisestään, Rytkönen sanoi STT:lle tapaamisen jälkeen.
Rytkösen mielestä kiistaan on löydettävissä ratkaisu eli irtisanomislaille vaihtoehtoja, mutta määräaikaisuuksien helpottaminen ei kuulu Tehyn näkökulmasta mahdollisiin vaihtoehtoihin. Hän ei lähtenyt arvioimaan sitä, käyvätkö Tehyn esitykset muille järjestöille.
– Me tuotiin pääministerille ratkaisuja, ja katsotaan tarttuuko hän niihin vai ei, Rytkönen sanoi.
Hän pitää erikoisena tapaa, jolla määräaikaisuuksiin liittyvää esitystä on valmisteltu. Hän itse ei ole ollut missään neuvottelupöydissä ehdotuksista kuulemassa.
– Kyllä tämä on vähän erikoinen tilanne, että vähän oudosti mediassa käydään tällaista keskustelua. Tämähän pitäisi aidosti käydä neuvottelupöydässä ja aidossa kolmikannassa, Rytkönen sanoo.
Tehy ei toistaiseksi suunnittele lisätoimia. Nyt meneillään on vuoronvaihtokielto, ja järjestö on halunnut valita työtaistelumuodot niin, että ne haittaisivat mahdollisimman vähän potilaita ja työnantajia.
– Tämähän kohdistuu nyt Sipilää ja hallitusta vastaan. Meillä ei ole tehty päätöksiä mistään lisätoimista, nyt odotellaan ja katsotaan, Rytkönen sanoi.

Veturimiehet uhkaavat pysäyttää tavaraliikenteen päiväksi

Veturimiesten liitto aikoo pysäyttää tavaraliikenteen vuorokaudeksi viikolla, joka alkaa 5. marraskuuta, ellei hallitus luovu hankkeesta heikentää irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä.
Liitto ei vielä kerro, minä päivänä tavaraliikenne pysäytetään. Henkilöliikenne on ainakin tässä vaiheessa rajattu ulkopuolelle.
Liitto sanoo tiedotteessa pahoittelevansa lakosta aiheutuvaa haittaa. Työtaistelu on liiton mukaan kuitenkin työntekijöiden ainoa tapa saada äänensä kuuluviin, kun Juha Sipilän (kesk.) hallitus on koko hallituskautensa ajan kuunnellut pelkästään yrityksiä.

Häkämies: Sipilä kommentoi harmillisesti esitystä, jota ei vielä ole

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo STT:lle pitävänsä harmillisena, että pääministeri Sipilä on lähtenyt irtisanomislakikiistassa kommentoimaan ja ruotimaan ratkaisuesitystä, jota ei vielä edes ole.
– Odotettaisiin nyt rauhassa, että syntyykö sellainen, ja sitten käytäisiin keskustelua, että onko se vaihtoehto, Häkämies sanoo.
– Nämä uhkaavat lakkoaallot ovat äärimmäisen vakavia ja huolestuttavia, ja sen vuoksi olemme sitä mieltä, että tässä pitää sopua hakea ja löytää, Häkämies sanoo STT:lle.
Sipilä sanoi eilen, että julkisuudessa esiin noussut ajatus määräaikaisten työsopimusten helpottamisesta ei käy korvaamaan irtisanomisehdotusta. Pääministeri perusteli näkemystä sanoen, että ehdotuksen työllisyysvaikutukset eivät riitä ja siinä on myös ongelmia naisten työmarkkina-asemaan liittyen.
Häkämiehen mukaan nyt pitäisi odottaa ja katsoa, saadaanko korvaava esitys aikaiseksi. EK näkee määräaikaisuuksien helpottamisen mahdollisena vaihtoehtona ay-liikkeen vastustamalle irtisanomislaille.
– Tavoite madaltaa pienten yritysten kynnystä työllistää on tietenkin se lähtökohta, joka pitää täyttää. Ja toisaalta ay-liike on lähtenyt siitä, että nyt keskustelussa ollut irtisanomislaki pitää vetää pois. Eli löytää jotakin toimivaa tämän irtisanomislain tilalle, Häkämies sanoo.

EK kyselee vaikutuslaskelmien perusteita

EK:n pääekonomisti Penna Urrila sanoo aamupäivällä medialle lähetetyssä tiedotteessa, että hallituksen itsensä tilaamat laskelmat eivät tue väitettä, jonka mukaan määräaikaisten palkkaamisen helpottaminen ei työllistäisi yhtä paljon kuin niin sanottu irtisanomislaki.
Urrila viittaa hallituksen taustamateriaaleista löytyviin arvioihin irtisanomislain vaikutuksista sekä tutkimukseen määräaikaisten työsopimusten vapauttamisen vaikutuksista. Hänen mukaansa yleisen taloustieteellisen evidenssin osalta päädytään aika lailla tasapeliin.
– Ainakaan tutkimusnäytön perusteella ei voida sanoa, että määräaikaisten sopimusten joustavoittaminen olisi heikompi vaihtoehto kuin kaavailtu irtisanomislaki, Urrila sanoo tiedotteessa.
Hän toteaa, että irtisanomislain perusteluna on käytetty myös Suomen Yrittäjien kyselytutkimuksen tuloksia, mutta Urrilan mielestä tällaisten käyttämiseen päätöksenteon tietopohjana pitää suhtautua varauksella.
Urrilan mukaan määräaikaisten sopimusten vapauttamiseen pienissä yrityksissä ei myöskään sisälly vahvaa sukupuolinäkökulmaa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic