Lounais-Häme Forssa

Tehyllä tuli raja vastaan: "Suomen hallituksen toimet kurittavat erityisesti sosiaali- ja terveysalaa"

Työaikaa on pidennetty, lomarahoja leikattu, koeaikaa jatkettu ja nyt aiotaan irtisanomistakin helpottaa. Tehylle alkaa riittää sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden kyykyttäminen.
Forssan linja-autoaseman rakennuksessa toimii vielä keskiviikon ajan Tehyn pop up -toimisto. Toimistosta saa apua esimerkiksi Tehyn vuoronvaihtokieltoa koskevista asioista. Vuoronvaihtokielto on Tehyn työtaistelukeino hallituksen lakiesitystä vastaan.

– Nyt on joustettu riittävästi. Ei enää yhtään enempää.

Näin tuumaa sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn lakimies Matias Nyman. Hän päivysti eilen tiistaina Forssan linja-autoasemalle perustetussa Tehyn pop up -toimistossa.

Pop up -toimiston ideana on auttaa paikallisia tehyläisiä ongelmatilanteiden ratkomisessa. Ajankohtaisilta keskustelunaiheiltakaan ei vältytty.

Toimistoon kokoontuneet Tehyn asiantuntijat harmittelevat sitä, että kaikki Suomen nykyhallituksen tekemät työntekijöitä kurittavat päätökset koskettavat erityisesti sosiaali- ja terveysalalla työskenteleviä.

– Irtisanomisen helpottaminen kohdistuisi erityisesti naisvaltaisiin aloihin. Miesvaltaisilla aloilla on usein työehtosopimuksissa suojalausekkeet, joten hallituksen päätös ei kohdistu heihin, Forssassa tiistaina vieraillut Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.

Hän uskoo vakaasti, että hallitus vielä peruuttaa lakiesityksensä irtisanomissuojan keventämisestä alle 10 hengen yrityksissä.

– Tehy on kyllä valmis joustoihin, mutta ei tähän.

Rytkösen mukaan irtisanomissuojan keventäminen jakaa aluksi kansakuntaa kahtia, mutta voi lopulta johtaa irtisanomisen helpottumiseen kaikenkokoisissa yrityksissä.

– Juha Sipilä on jo kerran lipsauttanut, että lakiesitys olisi pitänyt alun perinkin laittaa koskemaan kaikenkokoisia yrityksiä. Emme voi nyt avata tätä pandoran lipasta hallitukselle.

Rytkönen toivookin, että hallitus olisi viisas ja peruisi lakiesityksen. Rytkösen mielestä lakiesityksen ongelma on se, että näyttö lain vaikutuksesta työllisyyden edistämiseen puuttuu kokonaan.

Myös lakimies Nyman kritisoi nykyhallituksen linjaa, jossa “ilmoille heitetystä ideasta puuhataan heti lakiesitystä”.

– Lausuntokierroksilla ei tunnu olevan vaikutusta, eikä päätöksistä neuvotella. On tullut sellainen tunne, että emme voi tietää, mitä seuraavaksi tulee, Nyman sanoo.

Vaikka sosiaali- ja terveysalalla revitään hiuksia päästä hallituksen lakiesitysten vuoksi, paikallisesti Forssan seudun tehyläiset lienevät suhteellisen tyytyväisiä nykytilanteeseen.

Hykyn luottamusmiehenä toimiva Tarja Rajahalme-Tahvanainen sanoo, että paikalliset työnantajat ovat alkaneet viime vuosina kiinnittää melko hyvin huomiota työntekijöiden hyvinvointiin, eikä luottamusmies työpaikalla ole enää mörkö.

– Kuntatyönantaja on Forssassa valveutunut. Tuntuu siltä, että asiat ovat paikallisella tasolla melko hyvin, Rajahalme-Tahvanainen tuumaa. FL

Fingerpori

comic

Uusimmat