Lounais-Häme

Teini-ikäisten alkoholikokemukset yhä harvinaisempia – "Nuoret ovat erittäin valistuneita"

Kansainvälistyminen, hyvä terveystiedon osaaminen ja tiukka lainsäädäntö vähentävät nuorten kiinnostusta käyttää alkoholia
Nuorten alkoholin käyttö vähenee edelleen.

Yhä harvemmat 15-vuotiaat nuoret käyttävät alkoholia saati juovat itsensä humalaan. Nuorten alkoholin käyttö on vähentynyt niin Suomessa kuin Euroopassa.

Tämä käy ilmi kansainvälisestä kyselytutkimuksesta, jossa on selvitetty 15-vuotiaiden nuorten alkoholin käyttöä. Suomessa tutkimus tunnetaan nimellä WHO-koululaistutkimus.

– Humalakokemukset olivat suomalaisilla nuorilla hieman Euroopan keskitasoa yleisempiä, mutta vähintään kaksi kertaa elämänsä aikana humalassa olleiden osuudet ovat pienentyneet, yliopistonlehtori Kristiina Ojala Jyväskylän yliopiston terveyden edistämisen tutkimuskeskuksesta sanoo.

 

Tuoreimmassa tutkimuksessa on verrattu sitä, miten nuorten alkoholin käyttökokemukset ovat muuttuneet vuosien 2002 ja 2014 aikana.

Vielä vuonna 2002 15-vuotiaista tytöistä kahdeksan prosenttia kertoi kokeilleensa alkoholia tai juoneensa itsensä humalaan.

Vuonna 2014 humalakokemuksia oli vain kolmella prosentilla ikäluokan tytöistä. Samanikäisistä pojista vuonna 2014 kolme prosenttia on kertonut käyttävänsä alkoholia viikoittain tai sitä harvemmin.

– Suomen kuten koko Euroopan osalta tutkimustulokset ovat hyviä, Ojala sanoo.

Ojala näkee, että myönteiselle kehitykselle on useita syitä. Yhtenä syynä hän nostaa esille, sen, että Suomessa tiukka alkoholilainsäädäntö on vähentänyt nuorten alkoholin käyttöä.

Alaikäisten on yhä vaikeampi saada alkoholia ja alkoholin välittäminen alaikäisille on rikos. Myös alkoholin mainostaminen nuorille on kiellettyä.

– Tuloksia selittää osin sekin, että Suomessa ehkäisevä päihdetyö on hyvää ja nuoret ovat erittäin valistuneita. Nuorten terveystieto on paremmalla tasolla kuin aikuisten, Ojala sanoo.

Kyselytutkimuksen raportissa viitataan myös siihen, että alkoholiin liittyvät normit ovat muuttuneet. Alkoholi ei kuulu nuorten elämäntapaan eikä yhdessä olemiseen.

– Tässä näkyy myös kansainvälistyminen, sillä nuorten alkoholikäyttäytyminen lähestyy eurooppalaista linjaa. Toisin sanoen humala ei ole enää sellainen juttu, mitä se joskus aiemmin ollut, Ojala linjaa.

Varakkaiden perheiden lapsilla useammin alkoholikokemuksia

Kyselytutkimuksesta käy ilmi myös se, että paremmin toimeentulevien perheiden tytöillä on merkittävästi useampia humalakokemuksia elämänsä aikana kuin muiden perheiden lapsilla. Varallisuuteen liittyvä ero humalakokemuksissa kasvoi vuosien 2002 ja 2014 välillä.

Myös paremmin toimeentulevien perheiden pojilla 13-vuotiaana tai aikaisemmin aloitettu alkoholin käyttö oli yleisempää kuin muiden perheiden pojilla.

– Tämä on tuloksena mielenkiintoinen, koska muussa riskikäyttäytymisessä tulokset ovat päinvastaisia.

Ojalan mukaan ilmiön taustalla voi olla se, että varakkaissa perheissä lapsilla on rahaa hankkia alkoholia tai hakeutua sellaisten harrastusten pariin, joihin voi kuulua alkoholin käyttöä.

– Nämä tulokset ovat kuitenkin hieman ristiriitaisia, Ojala myöntää.

Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) -tutkimusraportti kokoaa yhteen 15-vuotiaiden alkoholinkäyttöä koskevia kyselytutkimuksia lähes 40 Euroopan maasta. Suomen osalta tulokset julkistettiin keskiviikkona.

Uusimmat

Fingerpori

comic