Lounais-Häme

Teitkö renkaanvaihdon kunnolla? Renkaanvaihtoon liittyy useita turvallisuusniksejä

Renkaiden kunto on oleellinen osa liikenneturvallisuutta.
Ajokeli vaihtelee päivittäin talven lähestyessä. Kuva: Riku Hasari
Ajokeli vaihtelee päivittäin talven lähestyessä. Kuva: Riku Hasari

Kesärengas irti, talvirengas tilalle ja pultit tiukasti kiinni. Renkaidenvaihto on periaatteessa simppeliä hommaa, mutta operaatioon liittyy lukuisia ajamiseen liittyviä turvallisuusseikkoja.

Oleellisin turvallisuustekijä on renkaiden kunto. Liikenneturva kehottaa tarkistamaan renkaiden kunnon ennen vaihtoa. Talvirenkaiden urasyvyyden tulisi olla vähintään kolme millimetriä, kesärenkaissa 1,6 milliä.

Kahden euron kolikon uloin osa on leveydeltään neljä milliä, joten kolikkotestillä saa hyvän tuntuman urasyvyydestä.

Jos kolme milliä täyttyy nippa nappa, voi olla viisaampaa käydä rengaskaupoilla.

– Renkaiden vesi- ja loskaliirto-ominaisuudet heikkenevät jo ennen urasyvyyden vähimmäisrajoja. Renkaissa tulisi olla myös kulumisvaraa tulevaa ajoa varten, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara muistuttaa.

Jos renkaiden kuluneisuudessa on eroa, paremmat renkaat kannattaa laittaa taakse. Ole kuitenkin huolellinen, jotta renkaan pyörimissuunta ei vaihdu.

– Koko ajoneuvon hallinta riippuu renkaiden pitävyydestä. Jos niiden kunto tai vaihto-operaatio epäilyttää, kannattaa vaihto antaa ammattilaisten käsiin. Rengasliike voi samalla tarkistaa kumien kunnon ja muut oleelliset asiat, Elovaara toteaa.

Vaihdon jälkeen

Kun renkaat on vaihdettu, on viisainta ajaa lähimmälle huoltoasemalle ja tarkastaa rengaspaineet. Oikeat arvot selviävät oman auton ohjekirjasta.

Jos ohjauspyörään tuntuu ajossa jossakin nopeudessa ylimääräistä vapinaa tai tärinää, auto ja pyörät tulee viedä tasapainotettavaksi.

Pulttien kireys on hyvä jäkikiristää vielä 100–200 kilometrin ajon jälkeen.

Tarkkaile läpi vuoden

Renkaiden kuntotarkastus ei saisi jäädä vain kahteen kertaa vuodessa eli renkaidenvaihdon yhteyteen.

Yleensä sekä auton että renkaiden valmistajat suosittelevat paineiden tarkastusta vähintään kerran kuukaudessa. Samassa yhteydessä on syytä havainnoida renkaiden kuntoa.

Mitä pidempi aika renkaanvaihdosta on kulunut, sitä enemmän renkaat ehtivät kulua. Kuluneilla renkailla vesiliirtovaara kasvaa pienemmällä nopeudella kuin hyväkuntoisilla renkailla. Nastarenkaissa pito voi heiketä vaarallisesti, jos nastat kuluvat ja pahimmassa tapauksessa irtoavat.

Renkaat sään mukaan

Talvirenkaita on nykylain mukaan käytettävä joulukuusta helmikuun loppuun. Nastattomia talvirenkaita saa käyttää ympäri vuoden.

Nastallisia talvirenkaita saa käyttää 1.11.–31.3. tai toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin – myöhemmän ajankohdan ollessa määräävä. Nastarenkaita saa kuitenkin käyttää muunakin aikana, jos keli sitä edellyttää.

Tieliikennelaki muutos 1.6.2020 tuo muutoksia talvirenkaiden käyttöaikaan. Talvirenkaita tulee käyttää talvikaudesta 2020–2021 alkaen, jos sää tai keli sitä edellyttää, marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana. FL

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic