Lounais-Häme

Tekemättömiä töitä kyllä löytyy

 

Tomi Mäkilä ei ollut nuorempana koulun penkillä viihtyvää tyyppiä. Kaikki mihin hän ryhtyi, teki hän sata lasissa, mutta intohimo ei kohdistunut koulunkäyntiin.

-Myyntityöt aloitin 16-vuotiaana koulun ohella puhelinmyynnissä. Innostuin tosi paljon, kun ymmärsin, että ansiotaso on omissa käsissäni, tätä nykyä forssalaisen LeikkiSet Oy:n toimitusjohtajana työskentelevä Mäkilä kertoo.

Merkonomiopintojen ja armeijan jälkeen Mäkilä alkoi lähestyä yrityksiä työpaikka mielessään.

-Lähetin kymmenkunta todella huonoa hakemusta. Ei ollut ketään, keneltä kysyä neuvoa.

Tänä päivänä tilanne on toinen. Forssalaisia nuoria on jo vajaan parin vuoden ajan palvellut Ohjaamo, jossa nuorten ohjaus-, neuvonta- ja tietopalvelut ovat tarjolla keskitetysti.

Mäkilä osallistui Ohjaamo-viikon tilaisuuteen, jossa hän kertoi oman tarinansa ja myös näkökulman tämän päivän työllistämisestä. Mäkilä muistutti, että suurinta osaa avoimista työpaikoista ei löydä työnhakusivustoilta.

-Tekemättömiä töitä on paljon. Meilläkin olisi tarvetta muutamalle henkilölle, mutta perinteinen tapa rekrytoida työllistää hurjasti. Kasvuyrityksessä on yleensä vielä se tilanne, että on mahdotonta määritellä tarkkaa työtehtävää, johon ihminen halutaan.

Mäkilän nykyisen työpaikan kymmenestä työntekijästä yksikään ei ole tullut taloon perinteistä väylää pitkin, vaan esimerkiksi työkokeilujen ja harjoittelujen kautta.

-Työkokeilu on aivan loistava väylä. Se, että on valmis antamaan aikaansa ilmaiseksi jollekin yrityksille, antaa todella hyvän viestin. Yritys puolestaan näkee kokeilun aikana, onko ihmisestä töihinkyseiseen firmaan ja voiko tähän luottaa.

Forssaan puolisen vuotta sitten paluumuuttajana asettunut Sami Heiskanen etsii itselleen uutta alaa petyttyään rakennusalan toimintatapoihin.

Ohjaamon tilaisuuteen osallistuminen saattoi kantaa hedelmää – Heiskanen sai Mäkilältä käyntikortin ja kehotuksen poiketa juttelemaan työkokeilun mahdollisuudesta.

Ohjaamo-viikko jatkuu tänään ystävänpäivätempauksella linja-autoaseman toimitiloissa. Loppuviikolla Ohjaamo jalkautuu nuorten pariin ammatti-instituutille ja marketteihin. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic