Lounais-Häme

Tekemisen meininkiä olisi, mutta rahoituspäätös puuttuu vielä

Uuden luontotornin saaminen Koijärven ränsistyneen lintutornin tilalle ei ole ainakaan innostuksesta kiinni. Jo nyt on Metsähallituksen luvalla tehty siivous ja purkutöitä vanhan tornin ympäristössä. Talkooväkeä kaivataan toki lisääkin siinä vaiheessa, kun varsinaiset työt päästään aloittamaan. Milloin, se riippuu ely-keskukselta odotettavan rahoituspäätöksen saamisesta.

Koko Koijärven Luontotornihankkeen kustannusarvio liikkuu 60000 eurossa. Siihen sisältyy luontotornin lisäksi grillikodan ja kompostoivan puuceen rakentaminen, tornille johtavan tien pohjan vahvistaminen ja kääntöpaikan rakentaminen noin kilometrin päähän tornista.

-Vanhan lintutornin perustuksia voidaan käyttää uuden pohjana. Myös nykyisen tornin pystypuut jäävät paikoilleen, esitteli Taigabirdin tornimestari Jouko Alhainen luontotornisuunnitelmaansa.

Alhaisen käsialaa on suurin osa Suomen lintutorneista. Koijärven luontotorniin portaista tulee neljäsyöksyiset ja nykyisen tornin portaita loivemmat. Huopakattoiseen koppiosaan mahtuu kaukoputkineenkin nykyistä enemmän luonnonystäviä.

-Käytän rakennustöissä vanhan tornin runkoa tellinkeinä. Ideani on, että puran vanhaa vasta kun se on uuden tiellä, Alhainen selvitti Koijärvitalolla parillekymmenelle projektista kiinnostuneelle.

Tornin uusiminen ja alueen muu kunnostaminen tekevät alueesta entistä monikäyttöisemmän. Myös kävijämäärän toivotaan lisääntyvän, kun autolla pääsee aikaisempaa lähemmäs. Viimeisen kilometrin kävelytaipaleen toivotaan pitävän ilkivallantekijät loitolla.

Tornin valmistumisaikatauluun vaikuttaa paljon se, miten pitkään rahoituspäätöstä joudutaan odottamaan. Omarahoitusosuudella rakennustarvikkeita voisi hankkia, ja vireillä on myös välirahoituksen hankkiminen Forssan kaupungilta, kertoi projektipäällikkö Tomi Helin.

Suunnitelmat Koijärvellä eivät lopu rakennuspuuhiin. Tavoitteena on kehittää aluetta koululaisten luonto-opetuskohteena lajitunnistusvihkosineen, varsinkin kun ekokoulu Koijärvellä jo on. Väläyttipä projektiryhmän Eira Rosenberg nyt niin trendikästä värityskirjaakin aiheeseen liittyen.

-Toiminnan ja suunnittelun kehittäminen on seuraava askel, Tomi Helin totesi.

Kakry:n puheenjohtaja Pirjo Poutanen totesi unelmanaan olevan seudun luontomatkailualueen. Hän kysyi tornihankkeen esittelytilaisuudessa, mitä kannattaisi vastata kun joku kysyy, miksi kannattaisi antaa rahaa hankkeen tukemiseen.

-Alueen pysymiseksi hengissä, elinvoimaisena ja uskottavana, vastasi Jouko Alhainen.

Esille nousi myös Koijärvi osana laajempaa seudun luontokohteiden verkostoa Elonkiertoineen ja Torronsoineen.

-Matkailu ja varsinkin lintumatkailu on räjähdysmäisessä kasvussa, Alhainen huomautti.

Koijärven todettiin olevan valmis brändi, jota ei tarvitse keksiä. Varsinkin luonnonrauhaa arvostavien aasialaisturistien suotaisiin tulevaisuudessa löytävän lounaisen Hämeen luontokohteisiin. FL

Koijärven uusi luontotorni
Puuhaajina Koijärven alueen kylät ry (Kakry), Lounais-Hämeen lintuharrastajat, Lounais-Hämeen vihreät ja Kojon kyläyhdistys.Harjakorkeudeltaan 14,5 metriä, kopin halkaisija noin 5 metriä.Suunnittelijana ja rakentajana Jouko Alhaisen Taigabird Humppilasta.Sijaitsee Koijärven Koivuniemen luonnonsuojelualueella.Tornihankkeen ja muiden suunniteltujen rakennus- ja kunnostustöiden hinta noin 60000 euroa.Vireillä joukkorahoituskampanja omarahoitusosuuden keräämiseksi luontotorni.koijarvenkylat.fiHankeen tili FI12 5025 0220 1909 20.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti