Lounais-Häme Humppila

Tekninen lautakunta erotettiin Humppilassa – syynä väitteiden mukaan tulehtunut ilmapiiri, aggressiivista käytöstä ja virkamiesten itkettämistä

Humppilan valtuusto valitsi uuden lautakunnan heti, kaksi jäsentä vaihtui.
Pekka Niinikoski joutui ulos Humppilan teknisestä lautakunnasta.

Humppilan kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti erottaa teknisen lautakunnan. Syynä tähän oli lautakunnan jäsenten keskinäisen luottamuksen puute.

Tilapäisen valiokunnan tekemien laajojen selvitysten perusteella ilmapiiri lautakunnassa oli tulehtunut ja keskustelu aggressiivista. Luottamuksellisia tietoja ja keskusteluja pelättiin vuotavan kokousten ulkopuolelle. Kaksi lautakunnan jäsentä ei nähnyt toiminnassa huomautettavaa, viisi koki jatkamisen kyseisellä kokoonpanolla mahdottomaksi. Heidän mielestään lautakunnan kokouksissa oli esitetty asiatonta arvostelua virkamiehiä kohtaan jopa niin, että sitä voidaan kutsua työpaikkakiusaamiseksi.

– Luottamuspula on perusteltu. Nykyisellä lautakunnalla ei ole edellytyksiä toimia lainsäädännön ja kunnan hallintosäännön vaatimilla tavoilla. Tekninen lautakunta ei voi nauttia valtuuston luottamusta, kertoi tilapäisen valiokunnan puheenjohtaja Eeva Nurmi (kesk.)

 

Lue myös: Humppilan teknisen lautakunnan luottamuspulaan on saatu selvyys – muistio pysyy kuitenkin toistaiseksi julkisuudelta piilossa

 

Keskusteluitta valtuusto ei lautakuntaa erottanut. Aira Suikki (kok.) piti tapahtuneita asioita hyvin valitettavina. Häntä ihmetytti, miksei teknisen lautakunnan puheenjohtaja Juha Laaksonen (kesk.) ole puuttunut tapahtumiin.

– Puheenjohtajan tehtävä on pitää järjestystä. Hänen olisi pitänyt puuttua vihamieliseen käytökseen ja kritisointiin, asioiden etenemisen tahalliseen vaikeuttamiseen ja vuotopelkoihin. Puheenjohtaja on unohtanut tehtävänsä, Suikki kritisoi.

Juha Laaksonen ei ollut kokouksessa paikalla vastaamassa Suikin kommentteihin.

 

Lautakunnassa erottamiseen asti toiminut Marko Huhtanen (vas.) piti puolustuspuheenvuoron. Hän totesi, että tekninen lautakunta on kokoontunut tällä valtuustokaudella 15 kertaa. Yhden kerran on äänestetty ja kahdessa asiassa on jätetty eriävä mielipide.

– Tuon perusteella lautakunta ei tunnu riitaiselta, Huhtanen sanoi.

Hän myös puuttui tilanteeseen, jossa teknisen toimen virkamiestä kerrottiin itketetyn lautakunnan kokouksessa.

– Minä olin se henkilö, joka häntä itketytti. Olin ilmeisesti liian suorasanainen. Totesin kokouksessa, että viranhaltijoilla on tehostamisen paikka töidensä hoitamisessa. Se sai kyseisen henkilön itkemään. Jos se sanominen oli liikaa, miten nämä ihmiset pärjäävät työssään, Huhtanen ihmetteli.

– Olen työni puolesta kuullut kentältä porua, ettei teknisen toimen henkilöstö ohjannut tai valvonut työllistettyjä, edes työajoista ei pidetty kiinni. Kun sovittiin kesäloman aikaisista töistä, sen aikainen tekninen johtaja ei tullut edes paikalle, eikä kukaan käynyt tuon neljän viikon aikana katsomassa työllistettyjä, hän perusteli kysymystään.

Vesa-Pekka Hirvioja (kok.) totesi, että luottamushenkilöiden on käyttäydyttävä eri tavalla kuin tavallisten kuntalaisten huoltoaseman baarissa. Hirvioja näki, että eräät ovat menneet sosiaalisen median kirjoittelussaan tietyn rajan yli.

– Meidän on huolehdittava virkamiesten hyvinvoinnista. Muun muassa valitusten tekeminen on heidän henkistä kuormittamista, Hirvioja näki.

Aira Suikki totesi saman virkamiehen itkeneen aikanaan myös silloin, kun tämä oli tullut taloon ja Suikki kysyi, miten tämä on viihtynyt Humppilassa.

– Olin aikanaan teknisen lautakunnan puheenjohtaja. Eräässä kokouksessa sama ihminen itki, kun häneltä kysyttiin aivan tavallista asiaa. En noteeraisi näitä itkuja kovin korkealle, Suikki huomautti.

 

Kun lautakunta oli erotettu, päästiin pöytäkirjan tarkastamisen jälkeen valitsemaan uutta. Tämän valtuustokauden loppuun asti jatkavan lautakunnan puheenjohtajana jatkaa Juha Laaksonen ja varapuheenjohtajana Riitta Nokkala (sd.). Lautakunnassa jatkavat myös Outi Prehti-Vedenpää (kesk.), Janne Kankare (kok.) ja Tanja Uusitalo (kok.) Uusina jäseninä valittiin Timo Nikkanen (sd.) ja Erkki Ojanen (kesk.).

Kesällä Humppilan Työväenyhdistyksestä erotettu Pekka Niinikoski perusti oman valtuustoryhmän nimeltä Lainvalvojat. Se ehdotti Niinikoskea jatkamaan lautakunnassa, mutta keskusta, kokoomus tai demarit eivät olleet halukkaita luopumaan paikoistaan. Marko Huhtanen ei halunnut jatkaa uudessa lautakunnassa, joten keskusta otti takaisin paikan, joka sille alun perin kuului. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.2.2020

Uusimmat