Lounais-Häme Humppila

Tekninen lautakunta pyytää eroa

Osa Humppilan teknisen lautakunnan jäsenistä on ymmällään esityksestä, jonka tehnyt Janne Kankare ei halua kommentoida keskeneräistä asiaa.
Humppilan teknisessä lautakunnassa on käynnissä erikoinen episodi. Jäsen Janne Kankare (alla) esitti lautakunnan erottamista luottamuspulaan vedoten, muttei perustellut kokouksessa, mistä luottamuspula on syntynyt. Jäsen Pekka Niinikoski (yllä) kokee, että tarkoituksena on savustaa hänet ulos lautakunnasta.

Humppilan tekninen lautakunta esittää kunnanhallitukselle, että se tekee kunnanvaltuustolle esityksen teknisen lautakunnan erottamista. Esityslistan ulkopuolelta tulleen esityksen takana on lautakunnan jäsen Janne Kankare (kok.). Kankareen mukaan lautakunta pitää erottaa luottamuspulan vuoksi. Kankaretta kannattivat varapuheenjohtaja Riitta Nokkala (sd.) ja Outi Prehti-Vedenpää (kesk.). Lautakunta päätyi yksimielisesti Kankareen esityksen kannalle.

Kankare ei halua tässä vaiheessa kommentoida, mistä luottamuspula on syntynyt. Hän vetoaa asian keskeneräisyyteen.

Kankaretta kannattanut Riitta Nokkalakaan ei halua ottaa kantaa asiaan ennen kuin kunnanhallitus on sitä käsitellyt. Sen Nokkala sanoo, että luottamuspula koskee hänen mielestään koko lautakuntaa.

– En kommentoi sitä, ovat lautakunnan nykyiset jäsenet kelvollisia jatkamaan mahdollisessa uudessa lautakunnassa, koska siitä asiasta päättävät valtuustoryhmät, Nokkala sanoo.

Prehti-Vedenpäätä Forssan Lehti ei tavoittanut kommentoimaan asiaa.

Lautakunnan puheenjohtaja Juha Laaksonenkaan (kesk.) ei halua tarkemmin keskeneräistä asiaa kommentoida. Laaksoselle Kankareen esitys eroamisesta tuli yllätyksenä.

– Luottamuspulan taustat selviävät aikanaan. Koko lautakuntaa luottamuspula ei koske, Laaksonen sanoo Nokkalan näkemyksestä poiketen.

Teknisen lautakunnan jäsen Marko Huhtanen (vas.) ei käsitä, mistä luottamuspula lautakunnan sisällä on syntynyt. Lautakunnan jäsenille ei Huhtasen mukaan kerrottu kokouksessa perusteita, vaikka niitä kysyttiin.

– Emme ole tehneet sellaisia päätöksiä, jotka olisivat luottamuspulaa voineet aiheuttaa. Suurin päätös taitaa olla 37 000 euron myöntäminen liikuntasalin remontointiin. Lautakunnassa ei ole edes äänestetty mistään, Huhtanen sanoo.

Hän ei kuitenkaan tehnyt kokouksessa vastaesitystä Kankareen esitykselle.

– Olen suora mies. Jos jonkun mielestä luottamuspula on syntynyt, kunnanvaltuusto päättäköön, onko sellainen olemassa.

Huhtasen mielestä yhtäkään nykyisistä jäsenistä ei voida valita uuteen lautakuntaan, jos nykyinen lautakunta aikanaan erotetaan luottamuspulasta johtuen.

– Itse en ainakaan aio sinne mennä ja aion myös esittää valtuustossa, ettei vanhoja valita uuteen.

Huhtasella on näkemys siitä, mihin Kankareen esitys perustuu.

– Todennäköisesti tällä halutaan savustaa yksi jäsen eli Pekka Niinikoski ulos lautakunnasta. Niinikoski on tehnyt kunnallisvalituksia. En puolustele hänen valituksiaan, mutta hän pitää niillä päättäjiä varpaillaan ja hänellä on niihin oikeus, eikä se ole peruste erottaa häntä lautakunnasta, Huhtanen sanoo.

Pekka Niinikoski (sd.) erotettiin kesäkuussa Humppilan Työväenyhdistyksestä. Niinikosken mukaan erottamisen taustalla olivat hänen tekemänsä kunnallisvalitukset ja kirjoitukset sosiaalisessa mediassa, joista yhdistys halusi irtisanoutua.

Sekä Huhtasen että Niinikosken mukaan lautakunnasta savustamisen taustalla ovat ainakin Janne Kankare ja kunnanjohtaja Jari Keskitalo.

– Kankare ja Niinikoski ovat jatkuvasti tukkanuottasilla ja sanahelinää on riittänyt, Huhtanen kertoo.

Lautakunnan puheenjohtaja Juha Laaksosen näkemys on, ettei kunnanjohtaja Keskitalo ole sotkeentunut asiaan millään tavalla.

Niinikoskikin kokee, että hänet halutaan pois lautakunnasta kunnallisvalitusten ja somekirjoittelun johdosta. Niinikoski on ottanut kantaa ja valittanut muun muassa niin sanotusta Viidan talonrakennusjutusta ja käsityksensä mukaan vähintään hyvän hallintotavan- tai jopa lainvastaisista päätöksistä, joista osa on hallinto-oikeudessa vielä ratkaisematta.

– Lautakunnan luottamuspulaan ei ole mitään syytä eikä Janne Kankare kertonut siihen kokouksessa perusteita, vaikka kysyin niitä moneen kertaan. Olin niin hämmentynyt puun takaa tulleesta esityksestä, etten älynnyt tehdä edes vastaesitystä.

– Olemme toimineet teknisessä lautakunnassa asiallisesti ja tehneet hyvää työtä. Jotkut asiat ovat junnanneet, koska viranhaltijat teknisessä toimessa ovat vaihtuneet taajaan, eikä tietoa ole kulkenut riittävästi uusille viranhaltijoille, Niinikoski sanoo. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.2.2020

Uusimmat