Lounais-Häme Lounais-Häme

Teknisestä toimesta vanhuspalveluihin? Koronakriisi keikuttaa uusiksi myös kunnan työtehtäviä

Kunnissa selvitetään henkilöstön siirtoa sote-palveluiden tueksi. Samalla on varauduttava oman väen sairastumisiin. Valmistelut pisimmällä Forssassa. Tehtäväsiirto voi tapahtua myös yt-menettelyn kautta.
Sanna Leikkilä keinuttaa Sädettä Tölön koululla. Leikkilällä on lähihoitajan koulutus, joten hänen ammattitaitoaan saatetaan tarvita koronakriisin aikana myös koulun ulkopuolella. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sanna Leikkilä keinuttaa Sädettä Tölön koululla. Leikkilällä on lähihoitajan koulutus, joten hänen ammattitaitoaan saatetaan tarvita koronakriisin aikana myös koulun ulkopuolella. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä on tiedustellut kuntien valmiutta siirtää henkilöstöään sote-palveluihin, jos koronakriisi vaatii lisäkäsiä sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

– On viisasta suunnitella. Peruuttaminen on helpompaa kuin reagointi hädän hetkellä, yhtymäjohtaja Katariina Korhonen toteaa.

Pisimmälle keskusteluissa on edetty Forssan kanssa mutta myös muissa kunnissa selvitetään, missä määrin työntekijöillä on sote-alan opintoja ja valmiutta uusiin tehtäviin.

– Kuntien palveluksessa on jonkin verran henkilöitä, joilla on lähi- tai sairaanhoitajan koulutusta. Heidän perehdyttäminen ja kouluttaminen uusiin, vaativampiin sote-tehtäviin on luonnollisesti helpointa, Korhonen kertoo.

Tarvetta voi tulla myös avustaviin tehtäviin, joihin voi osallistua ilman alan koulutusta. Vanhuspalveluiden palvelualuejohtaja Annukka Kuismin nostaa esimerkiksi kotihoidon parikäynnit.

– Vanhuspuoli lienee se sote-sektori, jonka avustaviin tehtäviin on helpointa ottaa ulkopuolisia tekijöitä, Kuismin arvioi.

Rästihommat alkaa olla tehtyinä

Lounais-Hämeen kunnista kerrotaan, että kaikille työntekijöille on toistaiseksi riittänyt töitä. Toisaalta kerrotaan, että rästihommat alkavat olla tehtyinä sektoreilla, jotka korona pysäytti.

– Kaikille ei välttämättä löydy merkityksellistä tekemistä nykytehtävissä. Esimerkiksi liikunta- ja kulttuuripuolta on ajettu voimakkaasti alas, Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi mainitsee.

Forssa aloitti omatoimisesti työntekijöiden osaamiskartoituksen. Varautumista on tehtävä moniin suuntiin. Sote-osaamisen kartoituksen ohella on pidettävä huolta omien työntekijöiden riittävyydestä, jos koronaepidemia vyöryy voimalla päälle. Tässä auttaa valmiina oleva varahenkilöjärjestelmä.

– Lomautuksiakin on mietittävä. Keinovalikoimassa on myös lomakauden aloittaminen heti toukokuun alussa. Tilanne elää päivittäin, Kesäniemi muistuttaa.

Lue lisää: Forssan seudun kuntajohtajat kaipaavat riihikuivaa hengenpitimiksi.

”Halukkuutta ei välttämättä kysytä”

Somero aloitti ensimmäisenä Lounais-Hämeen kuntana yt-neuvottelut. Yt-neuvottelujen yhteydessä Somero tekee osaamiskartoituksen.

– Jos soveltuvia henkilöitä löytyy, heitä on mahdollista siirtää sote-tehtäviin, Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen kertoo.

Lue lisää Someron yt-neuvotteluista.

Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä pitää hänkin yt-neuvotteluja ja tehtävien uudelleenjärjestelyä todennäköisenä. Hän ei kuitenkaan usko, että Jokioisilta löytyy isoja apuja sosiaali- ja terveydenhuoltoon

Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson huomauttaa, ettei kunnilta ja kunnan työntekijöiltä välttämättä kysytä halukkuutta.

– Valmiuslain työkäskyn avulla henkilöitä voidaan kutsua palvelukseen. Jos koronakriisi pitkittyy ennakoituun 160 päivään, jokainen käsipari tulee varmasti tarpeeseen.

Urjalassa on jo otettu ensiaskeleet tehtävien uudelleenjärjestelyssä, kun kunta aloitti kauppa-apupalvelun.

– Tähän toimintaan siirretään omaa henkilöstöä muista työpisteistä, Urjalan kunnanjohtaja Hannu Maijala kertoo.

Päivämäärää ei ole antaa

Sitä, milloin mahdollista lisähenkilökuntaa tarvitaan, on tässä vaiheessa mahdoton arvioida.

– Mutta kun epidemia tulee päälle, silloin täytyy olla varautunut ja henkilöt perehdytettyinä, Korhonen linjaa. FL

Kunnanjohtajat vastaavat

”Urjalassa valmiusjohtoryhmä on pyytänyt esimiehiltä selvitystä työntekijöiden työtilanteesta. Erittäin tärkeää on valmistella uusien käsien mahdollista siirtoa sote-puolelle. Akaan kaupunki järjestää pääosin sote-palvelut myös Urjalan kuntalaisille, joten nämä keskustelut käydään näiden kuntien välillä. Onneksi meillä on yhteinen perusturvajohtaja, joten ajantasainen tieto kulkee.” Hannu Maijala, Urjalan kunnanjohtaja

”Siirrot toisiin tehtäviin ovat mahdollisia esim. jos ruoankuljetuspalveluiden tarve lisääntyy. Tilannetta seurataan ja suunnitelmia päivitetään tarpeen mukaan. Kaikki lisävoimat ovat tarpeen kriisin kärjistyessä ja FSHKY on jo tiedustellut kunnista hoitoalan koulutuksen saaneiden tilanteesta.” Pirjo-Maarit Hellman, Ypäjän vs. kunnanjohtaja

”Ensi kuun alkupuolella alamme varmaankin olla siinä tilanteessa, ettei töitä välttämättä riitä kaikille. Hyvin alustavan arvion mukaan mahdolliset poikkeusjärjestelyt kohdistuisivat alle kymmeneen henkilöön.” Jari Keskitalo, Humppilan kunnanjohtaja

Uusimmat

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic