Lounais-Häme Forssa

Teknologia on vanhuksen ystävä – Väitöskirjan ja forssalaiskokemusten mukaan oikein käytetty teknologia parantaa muistisairaan elämänlaatua

Väitöskirja: Oikein käytettynä teknologia lisää muistisairaan autonomiaa.
Hyvintointiranneke tuo turvaa vanhukselle ja mielenrauhaa omaisille.

Tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan teknologiset apuvälineet tukevat oikein käytettynä muistisairaan ihmisen arkea.

Merja Riikosen väitöstutkimuksessa ilmeni, että teknologiaa hyödyntävä ympäristö rajoittaa muistisairaan autonomiaa vähemmän kuin ympäristö, jossa sitä ei käytetä.

– Tällä hetkellä yhteiskunnassamme on iso ryhmä muistisairaita ihmisiä, joiden liikkumista rajoitetaan toistuvasti. Teknologisilla ratkaisuilla voidaan turvallisuutta ja itsemääräämisoikeutta lisätä, koska se mahdollistaa itsenäisen liikkumisen turvallisesti, Riikonen sanoo.

Riikosen mukaan teknologian käytössä on myös omat vaaranpaikkansa.

– Esimerkiksi seurantarannekkeella on negatiivisia vaikutuksia, jos siinä on muistisairaan ihmisen arkea häiritseviä elementtejä, se aiheuttaa kiistaa läheisen ja sairastuneen välillä tai jos se leimaa käyttäjäänsä

Forssalaisen Wallaton oy:n palvelujohtaja Jaana Lähteenkorva näkee teknologiset ratkaisut erinomaisiksi apuvälineiksi vanhustyössä.

– Teknologialla on suuri merkitys liikkumisen ja toimintakyvyn säilyttämisessä. Siltä osin allekirjoitan väitöskirjan johtopäätökset, Lähteenkorva sanoo.

Wallattomassa on käytössä digitaalinen Vivago-seuranta, joka tarjoaa reaaliaikaista tietoa asiakkaan voinnista.

– Mikään ei toki korvaa ihmistä, mutta aina hoitajaa tai läheistä ei ole vierellä. Rannekkeen avulla pystymme turvaamaan myös yksinoloajan parhaalla mahdollisella tavalla.

Vivago määrittää käyttäjänsä normaalitason ja antaa poikkeavuuksista hälytyksen. Hoitohenkilökunta saa esimerkiksi kaatumisesta tiedon nopeasti, vaikka kaatunut ei pystyisi painamaan hälytysnappia.

– Ranneke on suureksi avuksi myös diagnostiikassa. Jos huomataan vanhuksen käyvän useita kertoja yöllä vessassa, voidaan selvittää esimerkiksi mahdollista virtsatieinfektiota, Lähteenkorva kertoo ja uskoo digitalisaation tuovan myös sote-puolelle peräänkuulutettuja säästöjä.

– Seuranta mahdollistaa nopean puuttumisen ja ennaltaehkäisevän hoidon. Tällä on merkitystä niin yksilön kuin yhteiskunnan kannalta. Vältytään ehkä kalliilta erikoissairaanhoidolta.

Säästöä tulee myös kotona asumisen pidentymisestä.

– Ja kotona arkiaskareissahan toimintakyky pysyy parhaiten yllä.

Lähteenkorva muistuttaa, että muistisairaille suunnattu teknologia on käyttäjän näkökulmasta passiivista teknologiaa, eli se ei edellytä kantajaltaan tietoteknistä osaamista.

– Hyvinvointirannekkeita on tänä päivänä suurella osalla ihmisiä, joten en näe käytössä myöskään leimautumista.

Wallattomassa teknologian antama tieto on myös omaisten käytössä.

– Omaisten on mahdollisuus ladata applikaatio, ja tästä on oltu todella mielissään. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic