Lounais-Häme

Tekohengitys päättyy paloasemalla

Vuosia kestänyt tekohengitys päättyy Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen Kutalantien paloasemalla.

Luvassa on perusteellinen peruskorjaus, jonka kustannusarvio on 8,7 miljoonaa euroa. Suunnittelut käynnistyvät toden teolla ensi vuonna, johon kaupunki on budjetoinut rahaa 600000 euroa.

Kaupungin taloussuunnitelmaan on merkitty peruskorjausrahaa 4,1 miljoonaa vuodelle 2018 ja 4 miljoonaa vuodelle 2019.

Tähän asti paloasemaa on lähinnä parsittu hiljalleen. Vuosien 1984 ja 2016 paloasemilla on aivan eri vaatimukset. Kutalantien paloasemasta on aika ajanut ohitse, koko talotekniikka täytyy uusia.

-Ensin piti korjata vain ilmanvaihto huonon sisäilman takia. Sitten todettiin, että asema vaatii mittavan peruskorjauksen. Sillä pyritään saamaan aseman elinkaareen lisää vähintään toiset 30 vuotta, pelastuspäällikkö Petri Talikka kertoo.

Linnan Tilapalveluiden palkkaaman konsultin selvityksen mukaan ilmanvaihdon koneiden ja kanavoiden uusiminen olisi poikinut myös suurien rakenteiden purkutöitä.

Paloasemalla on 12–14 työntekijää ympäri vuorokauden, päivällä määrä on tuplasti enemmän. Vuonna 1984 asemalla oli töissä vain yksi nainen kanslistina. Nyt henkilökunnasta noin puolet on naisia.

-Otetaan esimerkiksi naisten sosiaalitilat. Ne on jouduttu tekemään tiloihin, jotka olivat alun perin varastokäytössä. Remontilla pyritään käyttämään neliöt hyödyllisesti.

Jotkut työntekijät ovat oireilleen sisäilman vuoksi. Kellarikerroksessa naisten pukuhuoneen oveen on kirjoitettu lappu, jossa kehotetaan pitämään ovi auki, että ilma vaihtuu.

-Olen kuullut, että kuivumaan jätetty suihkupyyhe on ollut yhä kostea vielä seuraavanakin päivänä, Talikka sanoo.

Tila-ahtauden vuoksi sosiaalitilat on rakennettu myös väestönsuojaan.

-Osa tiloista on joustanut, osa on sorvattu väkisin uuteen käyttöön.

Pelastuslautakunta edellytti uudisrakentamisen selvittämistä.

Esimerkiksi Janakkalan Rastikankaalle nousee uusi paloasema noin 6 miljoonalla eurolla.

-Se on puolet pienempi kuin Kutalantiellä. Kun Rastikankaalle tehdään noin 2300 neliömetrin tilat, on meidän tilojen koko 4600 neliömetriä.

Talikan mukaan Kutalantien rakennuksen purkaminen ja uuden rakentaminen olisi käynyt huomattavasti kalliimmaksi.

-Uuden tekeminen olisi maksanut toistakymmentä miljoonaa. Vaakakuppi kallistui peruskorjaamiseen.

Korjaustarve tarkentuu kuntotutkimusten kautta, Talikka muistuttaa. Toiminnallisia ja rakenteellisia puutteita joka tapauksessa riittää.

-Silloin selviää, mitä kaikkea asemalla joudutaan repimään auki. Yksi kysymysmerkki on, että voiko remontin tehdä osissa vai joudummeko lähtemään evakkoon sen ajaksi. Muutammeko kontteihin, vai hyödynnetäänkö Rastikankaan tiloja jotenkin.

 

Kutalantien paloasema
Rakennettu vuonna1984Asemaan on tehty vain pieniä korjauksia.Iso remonttiLuvassa on arviolta8,7 milj.euron peruskorjaus.Remonttisuunnittelut alkavat 2017, johon kaupunki budjetoinut 600000 euroa.Vuonna 2018 alkaa 4,1 miljoonan peruskorjaus. Kaupungin vuoden 2019 taloussuunnitelmaan on merkitty 4 miljoonan peruskorjausraha.Paloaseman kiinteistön omistaa kaupunki. Pelastuslaitos on vuokralainen.

Uusimmat

Fingerpori

comic