Lounais-Häme

Tekstiilejä, ruokakulttuuria ja kohtaamista

Fateme Gholani pitelee edessään trykkityykiä, johon on kirjaillut perinteisiä afganistanilaisia kuvioaiheita. Trykkityykin on kirjailtavaksi tuonut Ulla Nummikoski, joka sai Fatemen osallistumaan ruoka- ja tekstiiliperinnenäyttelyyn.

Näyttely sai alkunsa, kun kulttuurineuvos Ulla Nummikoski ja tekstiilitaiteilija Elina Kylämarkula tutustuivat Afganistanista tulleeseen Fatemeen, Cobra Jafariin ja Rahimi Hussein Aliin sekä Irakista tulleeseen Noor Saad Adeliin. He päättivät järjestää yhdessä näyttelyn, jossa esitellään kuvien, astioiden ja kankaiden kautta afganistanilaista, irakilaista ja iranilaista ruoka- ja tekstiiliperinnettä.

Kankaat ja matot ovat peräisin Ulla Nummikosken matkalta Keski-Aasiaan vuonna 1999. Hän on matkustanut sinne neljä kertaa vuosien 1973 ja 1999 välillä ja tuonut matkoiltaan paljon tekstiilejä. Aikaisemmin tuodut tekstiilit ovat nyt Suomen kansallismuseossa.

Nummikoski kertoo, että keskiaasialaisissa kulttuureissa matto on elämä.

-Kilim-mattojen päällä istutaan ja syödään, siellä ei käytetä ruokapöytiä. Kevyempi rug pidetään matkalla mukana.

Rug on pienempi, tiukasti kudottu puuvillamatto, jota voi käyttää matkahuopana ja mattona. Kylmällä säällä sitä käytetään kuten viittaa.

-Se on oikeastaan yleiskäyttövaate, lisää Elina Kylämarkula.

Näyttelyssä on tekstiilien lisäksi kuvia erilaisista matoista, kuvioista, astioista ja tietenkin ruuasta. Noor Saad Adel kertoo, että keskiaasialaisessa ruoassa käytetään paljon riisiä ja kasviksia, kuten tomaattia ja kurkkua. Jauhelihaa käytetään vähän.

Noor Saad Adel toimi Irakissa insinöörinä. Hänen miehensä on sähköinsinööri ja heillä on kaksi lasta. Nyt hän opettaa Wahren-opistolla arabiaa ja ensi vuoden alusta ohjaa myös ruokakurssia.

Hän esittelee kuvaa koristeellisesta kuparipannusta.

-Tällaisissa keitämme kahvia, hän kertoo englanniksi.

-Kahvi keitetään tulella, pannu laitetaan hiilien päälle.

Näyttelyn avajaisissa osallistujat kokoontuvat kilim-maton päälle juomaan kardemummateetä pienistä, siroista kupeista. Myös ateriat syödään näin, yhteisen astian ympärillä. Suurelta tarjottimen kaltaiselta astialta jokainen ottaa ruokaa omalle lautaselleen. Astia on esillä näyttelyvitriinissä.

Noor Saad Adel kertoo, että aiemmin ruoka syötiinkin yhteisestä astiasta, mutta tapaa ei enää pidetä terveellisenä.

Elina Kylämarkula kertoo, että kiinnostus tekstiileihin yhdistää näyttelyä järjestävää ryhmää.

-Tekstiili kantaa perinnettä, Kylämarkula toteaa.

Hän harmitteleekin tekstiiliperinteen katoamista.

-Enää täällä ei paineta, kudota kangasta. Nyt maahan tulevien ihmisten osaamista tästä kannattaisi hyödyntää enemmän. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic