Lounais-Häme

Tekstiilityöt valtasivat kirjaston Vinkkelin

Suomi 100 -teema saa jatkoa Forssan kirjaston näyttelytila Vinkkelissä tiistaista eteenpäin, kun luovan tilkkuilun ryhmä Neuliaiset järjestää tilassa noin kuukauden kestävän Mitä mukanani kannan -tekstiilinäyttelyn.

Neuliaiset on yksi valtakunnallisen Tilkkuyhdistys Finn Quilt ry:n killoista. Neuliaisiin kuuluu 12 eri puolella Suomea asuvaa naista ja ryhmän töitä on ollut esillä myös ulkomaisissa näyttelyissä.

Ryhmän jäsenillä ei ole yhtä tiettyä tyylisuuntausta, mikä tekee näyttelystä monipuolisen.

-Olemme lähteneet liikkeelle perinteisestä tilkkutyöstä, mutta me pyritään olemaan modernin ja luovan ilmaisun ryhmä. Tämä ei ole niinkään tilkkutäkkityötä vaan kankaalla ilmaistua kuvataidetta tai ainakin yritämme mennä siihen suuntaan, yksi ryhmän tekstiilitaitelijoista Tuija Oravainen kertoo.

-Me ei yritetä toisiamme rajoittaa, vaan toivotaan, että jokainen tekee omalla luovalla tavalla, Oravainen jatkaa.

Näyttelyssä on esillä yhteensä 25 teosta, joista yksi on Neuliaisten yhteisteos. Oravainen suosittelee näyttelyä jokaiselle.

-Täällä näkee hienoa taidetta, joka on vähän erilaista kuin kuvataide perinteisesti. Ihmiset pääsevät hakemaan täältä elämyksiä ja vertailemaan meidän kokemuksia Suomesta omiinsa, Oravainen toteaa.

Töissä tekstiilitaiteilijat kertovat muistoistaan ja kokemuksistaan Suomesta.

-Haluamme teoksissa osoittaa, mitä itsenäisyys ja Suomi meille merkitsee, Oravainen sanoo.

Teoksissa käsitellään muun muassa paljon suomalaista luontoa, mutta myös vaikeat aiheet ovat esillä. Teos Rikottu kuvaa evakkolapsien kohtaloa.

-Rikottu on minulle henkilökohtaisesti kaikkein läheisin työ, koska perheemme neljä vanhinta lasta matkasivat sodan ajaksi Ruotsiin. Ummikkoina he lähtivät ja ummikkoina he palasivat, siksi en tehnyt heille ollenkaan suita, teoksen tehnyt Ritva Klenberg selittää.

Klenbergin työ on yksi suuri aikajana, jossa Klenberg esittelee hänelle merkittävät elämänvaiheet eri teoksina aina 1940-luvulta tähän päivään.

-Kaksi vanhinta veljeä palasivat Ruotsista takaisin ja siskokin kävi Suomessa, mutta sopeutuminen oli pula-aikaan niin vaikeaa, että hän lähti takaisin, Klenberg kertoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic