Lounais-Häme

Teleoperaattorin 5g-verkko tuo pientalojen seiniin ulkomokkuloita: "Tulee jollain aikajänteellä ratkaisemaan myös maaseudun laajakaistaongelmia"

Dna:lta arvioidaan, että 5g-mokkuloita tulee saataville ensi vuoden alkupuolella. Uusi verkko voi tuoda pidemmällä aikavälillä nopeat nettiyhteydet myös sellaisiin paikkoihin, joissa valokuituyhteyttä ei ole saatavilla.
Elisan 5g-lähettimiä on asennettu Tampereella virastotalon katolle. Arkistokuva. Kuva: Satumaari Ventelä

Teleoperaattori Dna avaa 5g-verkon vuodenvaihteessa Helsingin ydinkeskustaan. Dna:n mukaan verkkoa on tarkoitus laajentaa, kun 5g-teknologiaa hyödyntäviä laitteita eli käytännössä mokkuloita ja älypuhelimia tulee markkinoille.

Yhtiö uskoo, että 5g-mokkuloita tulee saataville ensi vuoden alkupuolella. Vastaavasti 5g-älypuhelimia tullee markkinoille vasta vuoden 2019 lopussa.

Aiemmin teleoperaattori Elisa on arvioinut 5g-verkon olevan jopa kymmenen kertaa nopeamman kuin nykyisen 4g:n. Elisa on rakentanut 5g-verkon muun muassa Tampereen ja Helsingin keskustoihin.

DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtajan Pekka Väisäsen mukaan alkuvaiheessa 5g-verkon tärkein tarkoitus on testikäyttö. Väisänen sanoo Lännen Medialle, että ensimmäinen uuden teknologian käyttökohde kuluttajien osalta tulee olemaan kiinteä 5g-liittymä.

Käytännössä se tarkoittaa talon seinään kiinnitettävää ulkomokkulaa, joka suunnataan lähimpään tukiasemaan. Kiinteän 5g:n käyttäjille varataan oma osuutensa kapasiteetista, joten mobiilikäyttäjät eivät hidasta kyseistä yhteyttä.

Dna:n mukaan pientalojen kiinteän 5G-mokkulan testaus on jo pitkällä. Yhtiö testaa parhaillaan Vantaalla pientaloalueen asukkaiden kanssa 5g-verkon kautta toteutettua laajakaistaa.

Uusi teknologia voi tuoda nopeat nettiyhteydet sellaisiinkin taloihin, joihin valokuituyhteyttä ei ole saatavilla tai kyseisen yhteyden rakentaminen on liian kallista.

Alkuvaiheessa 5g otetaan käyttöön pääsääntöisesti tiheimmin asutuilla alueilla. Väisäsen mukaan jatkossa tekniikkaa voidaan kuitenkin hyödyntää myös maaseudulla.

– Kyllä tämä tulee jollain aikajänteellä ratkaisemaan myös maaseudun laajakaistaongelmia, Väisänen sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic