Lounais-Häme

Teollisen perinteen lipunkantaja

Jokioisten Lankatehdas oy:n yrittäjät Heikki Ali-Jaakkola, Jarno Nummi ja Rami Salminen palkittiin lauantaina Jokioisten Vuoden yrittäjinä. He ovat luotsanneet perinteistä tehdasta viiden vuoden ajan.

Rautalankatuotannolla on Jokioisilla pitkät perinteet, juuret ulottuvat vuoteen 1804, jolloin Jokioisten kartanoiden silloinen omistaja Gustaf von Willebrand perusti Loimijoen varteen kankirautapajan.

Jokioisten Lankatehdas oy jatkaa näitä, yli 200 vuotta vanhoja kunniakkaita perinteitä. Jokioisten Lankatehtaan nykyiset yrittäjät kokevat, että pitkä teollinen historia velvoittaa heitä huolehtimaan yrityksestään ja työntekijöistään. Lankatehtaalla on pitkiä, jopa 50 vuoden työuria. Lankatehtaan henki rakentuu yrittäjien mukaan hyvästä huumorista ja tekemisen vapaudesta.

-Olemme ylpeitä siitä, että tämä on jokioislainen yritys, jolla on pitkät perinteet. Tämä tehdas on aina ollut tärkeä työllistäjä paikkakunnalla, Jarno Nummi kertoo.

Sitä se on edelleen. Tehtaalla on 11 työntekijän joukon jatkoksi tänä syksynä pestattu tuotantoon kaksi uutta työntekijää.

Osakkaina olevien Jarno Nummen ja Heikki Ali-Jaakkolan omat juuret ovat Jokioisilla, heidän sukulaisiaan on ollut tehtaalla töissä useassa polvessa. He itse ovat työskennelleet nuoresta pitäen niin lanka- kuin naulatehtaankin puolella.

Lankatehtaan vuodesta 2006 omistanut Kaarjoki Oy halusi myydä tehtaan viisi vuotta sitten ja omistajat kysyivät Jarno Nummen ostohalukkuutta. Nummi kiinnostui ja sai Heikki Ali-Jaakkolankin innostumaan. Kolmanneksi osakkaaksi lähti tehtaalla jonkin aikaa työskennellyt Rami Salminen.

Tehdas ostettiin tasaosuuksin ja näin yritys jatkoi toimintaansa talon väestä kootun kolmikon johdolla. Työnjako on, että Rami Salminen vastaa tuotannosta, Heikki Ali-Jaakkola hoitaa tavarantoimituksia ja koneita, Jarno Nummi toimii yrityksen toimitusjohtajana ja hänen kontollaan on myynti. Työtehtävien raja on miesten mukaan kuitenkin häilyvä.

Lankatehdas tuottaa lankaa ja verkkoa käyttäen raaka-aineena valssilankaa. Sitä käytetään vuodessa 900 000 kiloa. Materiaali tuodaan nykyisin Puolasta sekä Saksasta, Englannista ja Venäjältä.

Jokioisten Lankatehdas on niin kutsuttu lankavetämö eli lankojen valmistus tapahtuu kylmävetämällä.

-Vedettäessä lanka lujittuu ja sen sitkeys pienenee, eli lanka kovenee. Samalla langan pinnan laatu ja mittatarkkuus paranevat oleellisesti, Rami Salminen kertoo.

Karkeasti puolet 1,2 miljoonan kilon tuotannosta menee rautakauppoihin ja toinen puolikas teollisuuden tarpeisiin. Langasta vientiin menee noin 10 prosenttia. Suurimpia vientimaita ovat Saksa, Ruotsi ja Viro.

Yritys myy tuotteitaan isoille ketjuille ja yrityksille, jotka vaativat jopa kahden kuukauden maksuaikoja. Raaka-aineet ostetaan sisään suurissa erissä sopivalla hetkellä, jolloin raudan hinta on alhaalla. Varastoon sitoutuva rahamäärä on iso.

-Isojen yritysten edellyttämät pitkät maksuajat koettelevat pientä yritystä, mutta toisaalta ne ovat varmoja maksajia. Keväisin on tiukkaa, kun rautakappoihin menee paljon tavaraa ja raha niistä tulee viiveellä, Salminen kertoo.

Suhdanteet vaikuttavat huomattavasti yrityksen menestykseen. Raudan markkinahinta voi vaihdella jopa kolmanneksen muutamassa kuukaudessa. Lankaa ja betoniverkkoa menee paljon rakennusteollisuudelle, joten rakentamisen virkistyminen vaikuttaa myönteisesti betoniraudoituksissa käytettyjen tuotteiden menekkiin. Lisääntyneeseen kysyntään on vastattu palkkaamalla lisää väkeä tuotantoon.

Naapurissa toiminut, samat teolliset juuret omannut naulatehdas lopettaa vuoden loppuun mennessä toimintansa. Naulatehtaan loppu on yrittäjien mielestä harmittava isku Jokioisille, mutta lankatehtaan yritystoimintaan sillä ei ole suoraa vaikutusta. FL

 

Jokioisten Lankatehdas oy
Yrittäjät: Heikki Ali-Jaakkola, Jarno Nummi ja Rami SalminenPerustettu: 2011 (nykyiset omistajat), teollinen toiminta alkanut 1804Työntekijöitä: 13Liikevaihto: 2 milj. euroaTuotteet: verkot, hehkutetut ja sinkityt kauppalangat, sidelangat, oikaistut ja katkaistut langat, muovitetut langat, paimenpoikalanka, piikkilangat ja säkinsiteetMarkkinat: rauta- ja maatalouskaupat sekä rakennusteollisuus, viennin osuus 10 %Vuoden yrittäjä 2016

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti