Lounais-Häme Jokioinen

Teollisuuden jätevesille rakennetaan viemäri Jokioisilta Forssaan. Jokioinen pohtii oman jätevesiputken asentamista samaan kaivantoon

Kunta pohtii oman jätevesiputken asentamista samaan kaivantoon.

Jokioisten kunta pitää perusteltuna teollisuuden erityisjätevesien johtamisen Jokioisten keskustasta Forssan jätevedenpuhdistamolle rakennettavaa viemäriä pitkin.

Jokioisten kunnan kaava-alueella on teollisuutta, jonka prosessissa syntyviä jätevesiä ei kunnan oma jätevedenpuhdistamo voi ottaa vastaan ilman suuria lisäinvestointeja. Kunta hyväksyykin prosessivesien johtamisen Forssan jätevedenpuhdistamolle. Putki kulkee Genencorin Jokioisten tehtaalta Loimijoen varressa Haisioon Forssan jätevesiverkostoon.

Forssan vesihuoltoliikelaitos on tiedustellut myös Jokioisten kunnan halukkuutta sijoittaa samaan viemärikaivantoon kunnan vesihuoltolaitoksen jätevesiputken tulevaisuuden tarpeita varten. Sitä pitkin kunnan jätevedet voitaisiin vastedes johtaa käsiteltäviksi Forssan puhdistamolla.

Jokioisten kunta on kiinnostunut neuvottelemaan asiasta tehdyn tarjouksen pohjalta. Paineviemärin ja kaivuutyön hinta on reilut puoli miljoonaa euroa.

Lopullinen päätös on luvassa, kun ensin on sovittu kunnan tulevan liittymisen ehdoista ja tulevista jäteveden käsittelymaksuista sekä mahdollisesta osallistumisesta tuleviin investointeihin.

Ennen lopullista päätöksentekoa on Jokioisten mukaan myös selvitettävä Humppilan kunnan mahdollinen osallistuminen investointiin sekä mahdollinen valtionavustus.

– Kun linja joka tapauksessa vedetään Jokioisilta Forssan verkostoon, voisi olla viisasta laittaa samaan linjaan tulevaa käyttöä varten kunnankin putki, arvioi kunnanjohtaja Jarmo Määttä.

Asennettavalla putkella voitaisiin korvata Jokioisten puhdistamolla tulevaisuudessa tarvittavat investoinnit. Erikseen tehtynä Jokioisten puhdistamon saneeraus tai Jokioisilta Forssaan kaivettava siirtoviemärilinja maksaisi useampia miljoonia euroja.

Jokioisten puhdistamo on ns. yksilinjainen puhdistamo. Puhdistamolla ei kuitenkaan juuri nyt ole akuutteja saneeraustarpeita.

– Meillä ei ole oman puhdistamon kanssa tällä hetkellä mitään hätää. Tässä täytyy ratkaisua tehdessä nähdä aika kauas tulevaisuuteen, Määttä sanoo. FL

Fingerpori

comic