Lounais-Häme

Teollisuudessa ilmoitettiin ensimmäisistä työtaistelutoimista hallituksen irtisanomissuojan heikennysaikeita vastaan, ylityökielto alkaa ensi maanantaina

Helsinki
12.09.2018, 17:51

Kotimaa

Teollisuusliiton aloilla alkaa ylityökielto ensi maanantaina vastatoimena hallituksen irtisanomissuojaa heikentävälle lakihankkeelle. Ylityökielto alkaa puolenyön aikaan 17. syyskuuta.
– Hallituksen aie heikentää irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä on erittäin epäoikeudenmukainen ja epätasa-arvoa lisäävä hanke. Se lisää mielivaltaa työpaikoilla eikä lainmuutoksella olisi asiantuntijoiden mukaan edes esityksellä tavoiteltavia myönteisiä työllisyysvaikutuksiakaan, sanoo Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto tiedotteessa.
Ylityökieltoon liittyvät myös teollisuudessa työskentelevät toimihenkilöt, kertoo Ammattiliitto Pro.
– Prolle tässä on kyse jäsenten edunvalvonnasta, ei politiikasta. Me emme vaadi kohtuuttomuuksia, haluamme ainoastaan, että lainsäädäntöä kehitetään oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti niin, että myös lainsäädännön uudistusten vaikutukset työntekijöihin huomioidaan, sanoo tiedotteessa Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.
Kyseessä on ensimmäinen käytännön vastatoimi paljon vastustetulle lakihankkeelle. Aiemmin esimerkiksi SAK:n ja STTK:n hallitukset ovat kertoneet olevansa valmiita järjestöllisiin toimiin. STTK:lainen Super ilmoitti tänään olevansa valmis toimiin. Eilen SAK:lainen JHL ilmoitti valmistautuvansa poliittiseen työtaisteluun.

Kaikkonen: Lakkosuma ei olisi Suomen edun mukaista

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mukaan lakkosuma tälle syksylle ei olisi Suomen edun mukaista.
– Viimein on saatu parempaan suuntaan Suomen talous ja työllisyys, toivottavaa, ettei sitä eritavoin pilata, Kaikkonen sanoi tänään.
Irtisanomislakihanke on kuumentanut työmarkkinasyksyn nopeasti.
Kaikkosen mukaan hallituksen täytyy käydä läpi lakihankkeesta lausuntokierroksella saatu palaute ja sen jälkeen arvioida, minkälaisia mahdollisia muutoksia tuohon esitykseen tarvitaan.
– Odotetaan tässä hallituksen arviota tilanteesta, Kaikkonen sanoi.
Julkisuudessa on väläytelty erilaisia kompromissimalleja. Niistä kysyttäessä Kaikkonen ei ottanut suoraan kantaa.
– Luotan, että hallitus tässä tekee työtään ja käy lausuntopalautteen huolella läpi. Ehkä on hyvä vaihtaa sana sen hakaniemenkin kanssa tästä aiheesta vielä. Katsotaan sitten, mihin päädytään, Kaikkonen sanoi.

”Nettovaikutus työllisyyteen epäselvä”

Hallituksen lakihankkeella on tarkoitus helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä, alle 20 työntekijän yrityksissä. Hallitus uskoo tämän madaltavan pienyritysten kynnystä palkata työntekijöitä ja näin lisäävän työllisyyttä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi syyskuun alussa, että lakiesitys on ollut kesällä lausunnoilla ja etenee normaaliin tapaan.
Irtisanomissuojan heikennyksen työllisyysvaikutukset ovat herättäneet epäluuloa. Esimerkiksi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan ei ole mitään näyttöä siitä, että irtisanomisen helpottaminen pienyrityksissä auttaisi nostamaan kokonaistyöllisyyttä. Hän viittasi erityisesti vaikutusarvioihin, joita Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ja Palkansaajien tutkimuslaitos PT ovat tehneet.
Etlan tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen sanoi elokuussa STT:lle, että irtisanomissuojan heikentäminen lisää sekä irtisanomisia että uusien työntekijöiden palkkaamisia. Kauhasen mukaan nettovaikutus työllisyyteen on ehkä hieman positiivisen puolella, mutta hyvin lähellä nollaa. PT:n tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen taas piti nettovaikutusta työllisyyteen epäselvänä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti