Lounais-Häme

Teollisuusliitto irtisanoo kiky-sopimuksen työajan pidennykset viidellä sopimusalalla - aloilla työskentelee reilut 100 000 työntekijää

Helsinki
19.10.2018, 13:29

Kotimaa

Teollisuusliitto irtisanoo kilpailukykysopimukseen liittyvän työajan pidennyksen syksyllä 2016 sovituista työehtosopimuksista. Tämä tarkoittaa, että viidellä liiton sopimusalalla ei enää vuonna 2020 tehdä kikyssä määriteltyä 24 tunnin mittaista lisätyötä.
Teollisuusliiton hallitus on päättänyt asiasta kokouksessaan, jossa se parhaillaan pohtii lisätoimia maan hallituksen kaavailemaa pienten yritysten irtisanomislakia vastustaakseen.
– Työajan pidentämistä koskeva sopimus irtisanottiin teknologiateollisuudessa, auto- ja konealoilla, pelti- ja teollisuuseristysalalla, malmikaivoksissa sekä teknisessä huollossa ja kunnossapidossa, kertoo liitto tiedotteessaan.
Näillä aloilla työskentelee reilut 100 000 työntekijää. Työajan pidennyksestä sovittiin näillä aloilla lisäpöytäkirjalla, joka on ensimmäisen kerran irtisanottavissa päättymään ensi vuoden lopussa.
Teollisuusliitto kertoo toimittaneensa tänään irtisanomisilmoitukset asianomaisille työnantajaliitoille.
Liiton mukaan nyt tehty irtisanomisilmoitus ei koske Teollisuusliiton muita sektoreita eikä sopimusaloja, sillä niissä työajan pidentämisestä on sovittu suoraan työehtosopimuksissa. Liiton tavoite on poistaa niiden osalta työajan pidennys seuraavissa työehtosopimusneuvotteluissa.
Teknologiateollisuuden Minna Helle sanoo, että Teollisuusliiton ilmoitus tuli ikävänä yllätyksenä. Ilmoituksen ajankohta loukkaa hänen mukaansa neuvottelukulttuuria. Helle sanoo tiedotteessa, että Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus ovat sopineet arvioivansa tulevana talvena työajan pidentämisen vaikutuksia alan yritysten kilpailukykyyn ja työllisyyteen ja tekevänsä tarvittavat johtopäätökset seuraavalla neuvottelukierroksella ensi vuonna.
Teknologiateollisuus toivoo edelleen irtisanomiskiistaan pikaista ratkaisua.
– Tilanne työmarkkinoilla on kestämätön. Ylityökiellot ja lakot ovat aiheuttaneet ja aiheuttavat suuria menetyksiä, ja pitkittynyt kiista heikentää jo työmarkkinasuhteita, sanoo Helle tiedotteessa.
Työministeri Jari Lindström (sin.) Teollisuusliiton mahdollisista työtaistelutoimista: Ei kuulosta hyvältä. Suomi ei tarvitse lakkoja tai mitään tällaisia toimenpiteitä. Heillä on tällainen ase käytettävissä, ja he käyttävät sitä.

Iltapäivällä julki lisää päätöksiä

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoo myöhemmin iltapäivällä liiton hallituksen tekemistä muista päätöksistä. STT:n tietojen mukaan Teollisuusliitto suunnittelee useamman kuin yhden päivän lakkoja.
Helsingin Sanomat kertoi aamulla, että Teollisuusliiton työntekijät aikoisivat olla ensi viikolla koko loppuviikon lakossa. Todennäköisesti lakot alkaisivat torstaina ja kestäisivät lauantaihin. HS:n lähteiden mukaan liitto kaavailee vastaavia lakkoja useammalle viikolle.
Myös Yle kertoi vastaavista suunnitelmista eilen.
Aiemmin Teollisuusliitto on järjestänyt ylityökieltoja sekä vuorokauden mittaisen lakon vastustaakseen lakia, joka heikentäisi irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä.
Tänään toimihenkilöliitto Pro kertoi aloittavansa paperiteollisuuden toimihenkilöiden ylityökiellon ensi viikon torstaista alkaen. Kielto on voimassa 18. marraskuuta asti. Paperiteollisuudessa on yli 2 000 prolaista asiantuntija- ja esimiestehtävissä.
Ensi viikon alussa julkisten ja hyvinvointialojen JHL järjestää kaksipäiväisen poliittisen lakon lakihanketta vastustaakseen. Sen odotetaan näkyvän muun muassa koulujen, päiväkotien ja vanhuspalveluiden ruokapalveluissa sekä kuntien liikuntapalveluissa.
Maan hallitus sai aiemmin tällä viikolla eduskunnan tuen työllisyyspolitiikalleen luottamusäänestyksessä, mutta ay-liike on painottanut, ettei järjestetyllä äänestyksellä ole mitään vaikutusta vastatoimiin.
Ay-liike on ilmoittanut vastatoimien loppuvan vain, jos hallitus luopuu hankkeesta kokonaan.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005869325.html
https://yle.fi/uutiset/3-10464591

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic