Lounais-Häme

Tervaskanto maittaa Mehiläiselle, jos valtuusto siunaa Someron kaupunginhallituksen esityksen

Someron kaupunginhallitus ehdottaa valtuustolle, että kaupunki myy Tervaskannon palvelutalon irtaimistoineen ja vaihto-omaisuuksineen Mehiläinen Hoivapalvelut oy:lle 2,31 miljoonalla eurolla. Ehtona on se, että yhtiö rakentaa neuvottelujen mukaisesti Somerolle uuden palvelutalon, joka voi tarvittaessa korvata kaupungin nykymuotoisen Tervaskannon palvelutuotannon.

Kokouksessa Ismo Valve (sd.) ehdotti, että asia palautetaan valmisteluun. Valveen esitys raukesi, koska ei saanut kannatusta.

Kaupunginhallitus hyväksyi omalta osaltaan pääsopimuksen Vanhan palvelutalon eli Tervaskannon myynnistä ja uuden palvelutalon rakentamisesta ja vuokraamisesta sekä uuden rakennettavan palvelukodin maa-alueen vuokrauksesta. Edellytyksenä on, että valtuusto hyväksyy Tervaskannon myynnin Mehiläiselle.

Mehiläinen maksaa kaupungille ostohinnan lisäksi 30 000 euroa, josta vähennetään Mehiläiselle siirtyvät työsuhdevastuut sivukuluineen, ja Tervaskannon 2620 neliön maa-alueesta 1800 euron vuosivuokraa. 50 vuoden maanvuokraussopimus sisältää indeksitarkistukset. Kaupunki muodostaa maa-alueesta itsenäisen kiinteistörekisteriyksikön ensi vuoden aikana.

 

Kauppa toteutuu, kun Mehiläinen on rakentanut Somerolle uuden 60-paikkaisen palvelutalon vuoden 2019 loppuun mennessä. Siihen saakka kaupunki omistaa nykyisen Tervaskannon ja tuottaa sen hoivapalvelun.

Tervaskannon sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijät, joita oli 31 toukokuussa, siirtyvät kaupan toteutuessa Mehiläisen palvelukseen ns. vanhoina työntekijöinä.

Someron kaupunki vuokraa uudelle palvelutalolle tarvittavan maa-alueen 50 vuoden vuokrasopimuksella 5333 euron vuosivuokralla (+ indeksitarkistukset) Mehiläiselle tai tarkoitusta varten perustettavalle kiinteistöyhtiölle. Kaupunki muodostaa maa-alueesta itsenäisen kiinteistörekisteriyksikön ensi vuoden loppuun mennessä.

Suunnitelman mukaan uudessa palvelutalossa on lähtökohtaisesti 45 tehostetun palveluasumisen paikkaa ja 15 kevyemmän palveluasumisen paikkaa, jotka voi myös ottaa tehostettuun palveluasumiskäyttöön.

 

Mehiläinen tuottaa toimintaa käynnistettäessä tehostettua palveluasumista uudessa palvelutalossa 125 euron vuorokausihintaan/asukas sisältäen hoiva- ja ateriapalvelut.

Asuntojen vuokrauksessa asukkaille hyödynnetään ns. välivuokrausmallia, jossa kaupunki välivuokraa tilat Mehiläiseltä ja asukas kaupungilta. Menettely alentaa asukasvuokria arvonlisäveron verran.

Mehiläinen pyrkii hakemaan nykyiselle Tervaskannolle tehostetun palveluasumisen jälkeen vaihtoehtoisen käyttötarkoituksen yhteistyössä kaupungin kanssa. Mahdollisina vaihtoehtoina on mainittu mielenterveyskuntoutujien tai kehitysvammaisten asumispalvelut sekä lastensuojelu.

 

Lamminniemen Hyvinvointikeskus teki kevään aikana myös oman tarjouksensa, mutta se tai nykyisen Tervaskannon peruskorjaus kaupungin omasta toimesta ei osoittautunut konsernin sisäisinä toteutustapoina kilpailukykyiseksi vaihtoehdoksi Mehiläisen kanssa.

Hankkeen myötä Someron kaupungin tehostetun palveluasumisen käyttökustannukset kasvavat nykyisestä, mutta vastaavasti kaupunki välttyy investoimasta arviolta 1,1 miljoonaa euroa Tervaskannon peruskorjaukseen ja saa Tervaskannon kaupasta 2,31 miljoonaa euroa. Lisäksi kaupunki saa nykyaikaisen palveluasumisyksikön ja mahdollisesti uusia palvelumuotoja nykyiseen Tervaskantoon ilman kaupungin omaa investointikustannusta.

Kirjanpidollisesti Tervaskannon myynti 2,31 miljoonalla tuottaa kaupungille noin 0,6 miljoonan euron myyntitappion. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/47686-mehilainen-kiinnostaa-someroa-neuvottelut-palvelutalon-myynnista-jatkuvat

 

Uusimmat

Fingerpori

comic