Lounais-Häme

Tervehdyslaulu papan ikätovereille,sodan kokeneille ihmisille

 

-Me tiedämme keitä ovat veteraanit! He ovat olleet mukana sodassa, topakat Humppilan ensiluokkalaiset vastaavat.

-Mun pappani oli sodassa, mutta hän on jo kuollut. En ole voinut hänen kanssaan jutella niistä sota-asioista, kertoi Sami Liikanen.

Koululaiset tervehtivät veteraanipäivän juhlan viettäjiä Mäntyrinteen palvelukeskuksessa kesäisin lauluin vaapukkametsästä ja peipposen pesästä. Arvokkaisiin tummiin pukuihin pukeutuneiden herrojen ja rouvien kohtaaminen jännitti lapsia hieman. Turhaan, sillä muutamat vieraat yhtyivät tutun laulun sanoihin.

-Laulu meni kyllä hyvin, kiitteli opettaja Kaija Romppainen.

Humppilan sotaveteraanijärjestön aktiivi Valio Lahti oli tyytyväinen siitä, että juuri lapset juhlistivat veteraanien omaa päivää.

-Tämähän on ihan parasta ja juuri lasten täällä pitää ollakin, hän totesi.

Humppilan-tilaisuudessa jaettiin myös ansiomerkkejä. Vain osa jaksoi tulla omaansa vastaanottamaan juhlassa.

-Onhan se vähän lapsellista, että merkkejä jaetaan vasta nyt eikä 10–20 vuotta aikaisemmin. Rivit ovat harvenneet ja monet kunniamerkin ansainneista jäivät sitä ilman. Parempi se on kai myöhään kuin ei milloinkaan, Lahti lisäsi.

Veteraanijuhlien tarkoitus on palauttaa mieliin kansakunnan ankarat vuodet ja uhrautuminen itsenäisyyden puolesta. Juhlat ovat myös merkki arvostuksesta, jota lotat ja veteraanit saavat nyt osakseen.

Juhlilla on myös kepeämpi merkitys: ikä- ja kokemustoverit tapaavat toisiaan, ja on aika muistella ja vaihtaa kuulumisia. Humppilalaiset käyttivätkin ison osan juhlasta seurusteluun.

-Tapahtumia on luvassa lisää: 9. toukokuuta lähdemme veljeskyydillä Somerolle viettämään seudullista veteraanien kirkkopyhää. Siellä tapaa paljon tuttavia. 15. toukokuuta on vuorossa kaatuneiden muistopäivä, jolloin taas muistellaan, Lahti kertoo.

Kesäksi noin sadan hengen yhdistys suunnittelee ainakin kesäretkeä Tuusulan suuntaan.

-Veteraaneja on yhdistyksessä enää kymmenkunta, mutta olemme saaneet kannatusjäseniä hienosti mukaan. Muutama vuosia sitten heitä oli puolet vähemmän, Lahti myhäili.

Koululaisten musiikkiesityksen lisäksi tilaisuudessa kuultiin Veteraanikuoron laulua.

Veteraanipäivän juhlinta alkoi Humppilassa kukkien laskulla Kirkonkulman koulun pihassa sijaitsevalle muistokivelle. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti